Echipele de control ale ISU și DSP, așteptate în control la spitalele buzoiene cu secții ATI

16 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Măsura a fost dispusă de autoritățile centrale și este valabilă pentru toate spitalele din țară cu secții ATI, în urma incendiului izbucnit sâmbătă la Piatra Neamț.

 

Tragedia produsă sâmbătă seară la spitalul din Piatra Neamț, unde 10 pacienți infectați cu Covid-19, aflați în stare gravă, și-au pierdut viața în urma unui incendiu care a cuprins secția ATI în care se aflau, a determinat autoritățile să demareze o serie de controale mixte la toate spitalele din țară cu secții ATI.

Decizia a fost luată în urma unei întâlniri pe care premierul Ludovic Orban a avut-o ieri cu  ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, cu ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență secretarul de stat Raed Arafat, șeful IGSU, Dan Paul Iamandi și directorul Inspecției Sanitare de Stat, Mioara Comana.

La finalul ședinței, premierul Orban a anunțat că, începând chiar de astăzi, echipe mixte formate din specialiști de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență și Direcțiile de Sănătate Publică vor verifica toate secțiile de Terapie Intensivă. Vor fi vizate în principal instalațiile folosite în aceste secții și condițiile de punere în funcțiune, iar specialiștii DSP se vor asigura că sunt respectate protocoalele în aceste secții și că unitățile sanitare dețin toate avizele necesare.

 

Un astfel de control este așteptat zilele acestea și la Spitalul Județean de Urgență Buzău, unde managerul Claudiu Damian spune că nu există motive pentru care ar trebui să își facă griji, chiar dacă instalațiile pentru oxigen nu sunt niciodată sută la sută lipsite de riscuri.

Imediat după producerea incendiului de la Piatra Neamț, conducerea SJU Buzău a dispus o reverificare a aparaturii și instalaților din secțiile ATI ale spitalului, atât în compartimentul destinat pacienților cu Covid-19, cât și în secția pentru pacienții cu alte patologii și la Maternitate, iar lucrurile sunt în ordine și are convingerea că așa va constata și echipa mixtă de control. „Noi efectuăm revizii anuale, dar și periodice, ale instalațiilor electrice din toate secțiile și cu atât mai mult în cele unde se folosește oxigen. Se verifică prizele și tot ceea ce înseamnă aparatură electrică, iar ultima revizie de acest gen a fost efectuată la termen, de o firmă autorizată în acest sens. Și personalul este bine instruit, se respectă toate regulile și procedurile. La Maternitate, fiind clădire nouă, avem și instalația electrică adaptată consumului actual. După tragedia de la Piatra Neamț am vrut să mă asigur că lucrurile sunt în regulă. Am fost anunțat, de asemenea, că săptămâna aceasta vom avea un control de la ISU și de la DSP și sper că și comisia va constata că nu avem de ce să ne facem griji în această privință”, a declarat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

 

La rândul său, Adrian Danielescu, managerul spitalului suport Covid din Râmnicu Sărat, a precizat că 99% din aparatura de pe secția ATI a unității medicale pe care o conduce sunt noi și în garanție, iar instalațiile electrice sunt verificate periodic, fără a exista deficiențe. Unitatea medicală are în prezent 116 pacienți, dintre care 14 sunt la ATI – cel mai mare număr de la debutul pandemiei, ceea ce înseamnă și o suprasolicitare a aparaturii medicale și a instalațiilor de oxigen. Șase dintre ei sunt ventilați mecanic, toate cele șase ventilatoare de care dispune spitalul fiind permanent în funcțiune. Unitatea medicală a comadat încă 35 de baterii de oxigen, pentru a face față situației.

La nivelul Instituţiei Prefectului, în urma unei întâlniri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență cu conducerile Direcţiei de Sănătate Publică şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, s-a stabilit ca, începând de luni, echipe mixte ale DSP, ISU şi un reprezentant ISCIR să desfăşoare controale în toate secţiile de terapie intensivă ale spitalelor din judeţul Buzău, pentru verificarea instalaţiilor şi a condiţiilor de punere în funcţiune a aparaturii medicale. Concluziile vor fi centralizate într-un raport care va fi înaintat Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

 

Între timp, autoritățile din Neamț au dat publicității noi detalii despre împrejurările în care a avut loc incendiul din seara de sâmbătă, de la secția ATI Covid-19 a spitalului din Piatra Neamț. Dintr-un comunicat la Direcției de Sănătate Publică Neamț reiese că secția respectivă fusese reconfigurată în ziua tragediei, fără a exista și un aviz în acest sens, din partea instituției. Operațiunea fusese efectuată pentru mărirea capacității secției, pe fondul numărului tot mai mare de pacienți cu Covid-19, în stare gravă, care necesitau terapie intensivă. În acest sens, fuseseră modificate circuitele funcționale de la etajul II, prin construirea unui perete, aici urmând să fie îngrijiți pacienți pozitivi, în două saloane a câte opt paturi, aceștia fiind până acum internați la etajul III. DSP Neamț precizează că atât reconfigurarea secției, cât și mutarea pacienților de la etajul III în cele două noi compartimente de la etajul II, au fost realizate sâmbătă, fără avizul autorități de sănătate publică.

De cealaltă parte, conducerea spitalului, a precizat că secţia ATI avea aviz de la DSP Neamţ, iar modificările realizate pentru extinderea acesteia s-au făcut în altă zonă faţă de cea în care s-a produs incendiul. Rămâne ca anchetatorii să stabilească exact cum au stat lucrurile, cercetările aflându-se încă în fază incipientă.

 


Adaugati un comentariu


 

*