Colegiul Medicilor a lansat o SOLICITARE ANGAJAMENT pentru SĂNĂTATE, după tragedia de la Piatra Neamț

16 noiembrie 2020 | 2 comentarii |

Președinții celor 42 de filiale ale organizației profesionale a medicilor, împreună cu președintele CMR, prof. dr. Daniel Coriu, cer autorităților și întregii clase politice să lase promisiunile și să se implice în realizarea unei strategii care să se aplice indiferent de cine este la guvernare.

 

Dr Daniel Coriu (captură video)

Tragedia de la Piatra Neamț, unde secția de Terapie Intensivă a ars ca o torță și au murit 10 oameni, alte șapte persoane au suferit arsuri grave, iar un medic se zbate să supraviețuiască după ce a intrat în flăcări pentru a-și salva pacienții, a șocat întreaga lume medicală care se teme că astfel nenorociri s-ar putea repeta și a determinat reprezentanții Colegiului Medicilor din România să ia atitudine.

Președinții filialelor organizției profesionale, în frunte cu președintele Colegiului Național, prof. dr. Daniel Coriu, au solicitat autorităților și politicienilor să  realizeze un „angajament pentru sănătate” și să-l respecte indiferent cine este la guvernare, pentru că „așa nu se mai poate”.

Angajamentul solicitat de medici implică realizarea unei strategii prin care să se realizeze investiții în infrastructură și să se asigure condiții de muncă decente și siguranță pentru personalul medical și pentru pacienți.

 

„Infrastructură, infrastructură, infrastructură!

Condiții de muncă sigure, condiții de muncă sigure, condiții de muncă sigure!

Am văzut cum Organizația Mondială a Sănătății a transmis în pandemie – testare, testare, testare…

Acum, după tragedia de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț, considerăm că autoritățile, toată clasa politică trebuie să participe și să se implice în realizarea unui ANGAJAMENT pentru SĂNĂTATE, a unei strategii care să fie aplicată indiferent de cine este la guvernare, cu etape clare, evaluări periodice astfel încât, cât mai repede să avem o nouă infrastructură în sănătate – spitale noi.

Pentru pacienți, pentru condiții de lucru decente și sigure pentru medicii și cadrele medicale – pentru România!

Să lăsăm promisiunile, HAIDEȚI SĂ FACEȚI, dvs aveți deciziile, noi muncim, salvăm pacienții, dar așa NU se mai poate!

Nu avem destule paturi pentru marii Arși, muncim în spitale vechi, facem sacrificii, dar STOP și hai să construim!

Nu s-a făcut de la Revoluție până acum, nu este bine, dar haideți măcar acum, dupa această tragedie să facem lucruri gândite, organizate, planificate și urmărite astfel încât să nu se mai întâmple astfel de tragedii” – este apelul Colegiul Medicilor din România.

 

Dr. Ioan Cătălin Denciu

Reamintim că sâmbătă seară, în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț a izbucnit un incendiu violent, care a generat cea mai mare tragedie după incendiul de la Maternitatea Giulești, de acum 10 ani.

Zece pacienți au murit în urma acestei tragedii, iar alte şapte persoane, inclusiv medicul Ioan Cătălin Denciu, care au încercat să salveze bolnavii, sunt în stare gravă. Doctorul a suferit arsuri grave pe o mare suprafață a corpului și a fost transferat, duminic dimineață, la Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles, iar cei șase pacienți COVID care se aflau în terapie intensivă au ajuns la spitalul mobil de la Lețcani, din Iași.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătăru, care a fost coleg de facultate cu medicul nemțean, spune că starea lui de sănătate este stabilă, chiar dacă în urma evaluării făcute duminică dimineața la Spitalul Floreasca, acesta avea arsuri de gradul doi și trei pe 70-75% din suprafața corpului. „A ajuns ieri în jurul orei 12 (la Bruxelles – n.r). S-a efectuat o procedură de dializă, s-a efectuat echilibrarea, tratamentul arsurilor. Este stabil în acest moment. Sunt critice cele trei zile. Este o procedură de protocol în arsuri. Așteptăm evaluări în fiecare zi, ținem legătura”, a spus ministrul.

 

 Comentarii (2)

  1. Gheorghe Tache spune:

    Corect! Dar aceasta strategie sa fie aplicata de profesioniștii sistemului medical cu respectarea integrala a exercitării mandatului încredințat.

  2. Gela Camelia Dragan spune:

    In sanatate, invatamint, biserica, nu trebuie sa se implice politicul. Trebuie stabilite strategii pe termen lung, nu pe culori politice, care trebuiesc respectate cu strictete. Bolnavii nu au culoare politica, s-a vazut si acum in pandemie, boala nu alege, nu are niciun criteriu,(tinar-batrin, frumos-urât, sarac-bogat, copil, femeie sau barbat) iar Dumnezeu ne-a lasat sa fim oameni, politica sa o faca cei care au facut Scoala Politica, care s-au pregatit pentru asa ceva, ea trebuie facuta ca meserie, nu ca oportunitate sau din interes, de aceea lucrurile merg asa cum merg.

Adaugati un comentariu


 

*