Colegiul Medicilor condamna aberatiile lansate in spatiul public referitor la SHU

29 februarie 2016 | 0 comentarii |

Membrii organizatiei reprezentative a medicilor din Romania spun ca informatiile promovate in ultima verme, atat in mediile de informare cat si pe retelele de socializare, nu au decat rolul de a crea panica in randul populatiei si neincredere in adevaratii profesionisti.

 

tastaturaOdata cu avantul luat de retelele de socializare si de aparitia a fel si fel de site-uri ce se pretind surse de informare, a devenit aproape o obisnuinta ca odata cu aparitia unor evenmente majore, in mediul public sa inceapa sa circule si fel de fel de informatii si ipoteze aiuristice si, uneori, personaje care se pretind cunoscatori ai unor adevaruri ascunse si vad conspiratii la fiecare pas. Astfel de idei si personaje beneficiaza, din pacate, de o promovare masiva pe retelele de socializare si in mediile de informare, mai ales cele on-line, iar multi oameni de buna credinta iau drept bune informatiile si teoriile care nu au, de fapt, un suport real, fiind de cele mai multe ori simple elucubratii ale unor persoane care vor sa iasa in evidenta sau ale unora care dezinformeaza intentionat, urmarind alte scopuri.

Un val de astfel de informatii a invadat mediul virtual si mediile de informare si dupa izbucnirea epidemiei provocate de forma modificata a bacteriei E.coli, fiind alimentat si de intarzierea cu care virusul a fost identificat, dar si de faptul ca nu s-a stabilit inca sursa infectiei. Ca de obicei, cand este vorba de cazuri medicale, cei mai vehementi in a raspandi astfel de informatii s-au dovedit a fi adeptii „miscarii antivaccinologice”, care s-au grabit sa faca o asociere intre aparitia sindromului hemolitic uremic la copii infectati si faptul ca acestia fusesera vaccinati.

 

hol spitalUlterior au aparut si alte teorii, care de care mai alarmiste, printre sustinatori numarandu-se chiar si cativa specialisti din domeniul medical, carora nu le vom aminti nici numele nici afirmatiile fara temei, tocmai din dorinta de a nu le face publicitate. Toate se refera la adevarata cauza care ar fi dus la aparitia sindromului hemolitic uremic (SHU) la copiii din Arges, fiind vorba de fapt doar de niste supozitii, uneori deplasate, despre care adevaratii specialisti spun ca nu au niciun fel de baza stiintifica.

Pentru ca in ultima perioada astfel de articole si postari au devenit tot mai „virale”, reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania au decis sa ia atitudine si sa se delimiteze de informatiile vehiculate, condamnand totodata aceasta practica.

 

Dr. Gheorghe Borcean - presedinte CMR

Dr. Gheorghe Borcean – presedinte CMR

Intr-un comunicat de presa, reprezentantii Colegiului Medicilor precizeaza ca afirmatiile aparute in mediile de informare si pe retele virtuale in legatura cu presupusele cauze ale sindromului hemolitic-uremic nu au nicio legatura cu realitatea si considera ca acestea nu fac decat sa creeze panica si neincredere in profesionisti si institutii. „Colegiul Medicilor din Romania constata ca, pe langa situatia patologica si epidemiologica inca incomplet diagnosticata din motive stiintifice obiective, apar tot mai frecvent, in mediile de informare si pe retelele virtuale, afirmatii ale unor persoane, medici si ne-medici, in legatura cu presupuse etiologii ale sindromului hemolitic-uremic, aflate in absolut vid stiintific. Colegiul Medicilor din Romania se delimiteaza total si cu fermitate de acest tip de abordare, totalmente neconstructiv si care, in opinia noastra, nu face decat rau, sadind o nejustificata indoiala si neincredere in eforturile celor care au datoria de a elucida cauzele, de a preveni raspandirea si de a trata copiii bolnavi”, se arata in documentul semnat de dr. Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Reprezentantii Colegiului Medicilor mai precizeaza ca orice afirmatie in legatura cu un fenomen biologic, asa cum este boala, in legatura cu factorii cauzali, cu prognosticul individual si colectiv, cu posibilitatea raspandirii necontrolate a unei epidemii, din simpla dorinta de afirmare a celui care spune aceste lucruri, nu face decat sa creeze panica si neincredere in adevaratii profesionisti si in institutii.

 


Adaugati un comentariu


 

*