Presedintele Colegiului Medicilor si-a anuntat obiectivele pe termen scurt

Doctorul Gheorghe Borcean s-a declarat un sustinator al medicilor de familie si un militant pentru o mai buna intelegere intre medici si pacienti, incercand totodata sa se puna bine cu toata lumea, in vederea alegerilor din aceasta iarna, pentru care si-a anuntat deja candidatura.

 

Dr. Gheorghe BorceanLa mai bine de o luna dupa ce a fost numit in functia de presedinte interimar al Colegiului Medicilor din Romania, medicul Gheorghe Borcean a sustinut, zilele trecute, prima conferinta de presa. Cu acest prilej si-a anuntat principalele obiective ale mandatului sau la conducerea celei mai importante organizatii profesionale a medicilor romani. In primul rand, dr. Gheorghe Borcean a amintit ca este vorba de un mandat scurt, avand in vedere ca detine functia in calitate de interimar, iar in luna decembrie vor avea loc alegeri in urma carora va fi desemnata o noua conducere.  Cu toate acestea, spune ca pana atunci si-a propus sa indeplineasca mai multe obiective majore, intre care recunoasterea importantei medicinei de familie, realizarea unei mai bune intelegeri intre medici si pacienti, precum si  adoptarea unei pozitionari mai „elastice” fata de administratorii sistemului sanitar.

George Borcean a insistat aspura rolului important pe care il au medicii de familie in sistemul sanitar romanesc, reamintind ca din cei aproximativ 45.000 de medici, cati profeseaza in prezent in sistemul de Sanatate, un sfert sunt medici de familie.

 

studenti medicinaPresedintele Colegiului Medicilor din Romania a mai declarat ca apreciza, in mod deosebit, modul in care medicii de familie s-au structurat pe profesie si s-au organizat in actiuni de tip patronal, de tip sindical, de tip profesional, toate acestea atat in interiorul Colegiului Medicilor, cat si in afara acestuia.

Medicul Gheorghe Borcean a vorbit si despre latura academica a profesiei medicale, despre care spune ca in ultima vreme a fost omisa in mod frecvent din preocuparile corpului medical, in ansamblu. La nivelul acestui palier, unul dintre obiectivele Colegiului Medicilor este sa apropie polul academic de interiorul acestui for, astfel incat „munca de mare calitate a personalitatilor medicinei romanesti sa lucreze in numele si in folosul intregului corp profesional”.

 

medici spital pacient eliasBorcean a mai declarat ca un alt obiectiv pentru acest an este o alta pozitionare a CMR fata de administratorul sistemului sanitar. „Fata de ministrul Sanatatii, fata de seful Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, noi va trebui sa avem o pozitie foarte elastica, care sa ne duca nu la o vesnica cearta, la o vesnica competitie, ci la compromis in folosul independentei profesiei medicale”, a mai spus Borcean, incercand sa se puna bine cu toata lumea. El a adaugat ca in acest fel se vor auzi toate aprecierile medicilor catre toti administratorii sistemului, pana la locul in care interfera cu independenta profesiei medicale. „Libertatea medicului si a prescriptiei sale nu este un drept si un cadou pe care l-a primit medicul, ci este un beneficiu si un drept al pacientului. Numai acestia doi, medicul si pacientul, stiu nevoia, calitatea si cantitatea ingrijirilor de sanatate de care este nevoie. Nu altcineva, nu un administrator. Oricare pacient cand merge la medic, daca ar sti ca acela il trateaza dupa niste norme si niste ghiduri alcatuite de o comisie centrala, de undeva, de la Bucuresti, de specialisti, careia nu i s-a adresat, ar evita sa mearga la acel doctor”, a mai precizat Gheorghe Borcean.

 


Adaugati un comentariu


 

*