Medicii pensionari isi pot continua activitatea in spitale, daca nu are cine sa-i inlocuiasca

5 noiembrie 2014 | 1 comentariu |

Colegiul Medicilor din Romania a reglementat zilele acestea situatia medicilor ajunsi la varsta pensionarii, permitandu-le acestora sa continue sa profeseze in unitatile medicale de stat, in conditiile in care posturile nu se ocupa in urma scoaterii la concurs.

 

medic pensionarO noua confirmare a faptului ca sitemul public de Sanatate din Romania este in criza de personal o constituie si o decizie luata zilele acestea de Colegiul Medicilor, care le permite medicilor ajunsi la varsta pensionarii sa isi continue activitatea in spitale, tocmai pentru a acoperi acest deficit de personal. Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, medicul Vasile Astarastoae a confirmat ca aceasta decizie a fost luata tinand cont de situatia existenta la ora actuala in sistemul public de sanate, reglementarea prelungirii activitatii medicilor peste varsta de pensionare fiind facuta in scopul de a nu acutiza si mai mult lipsa de criza de personal medical specializat din majoritatea spitalelor romanesti. Conform deciziei mentionate, in unitatile sanitare publice, inclusiv in cadrul liniilor de garda, continuarea activitatii peste varsta legala de pensionare poate avea loc numai in situatii exceptionale”. Astfel, medicii pensionari isi vor putea continua activitatea doar in unitatile sanitare cu deficit de personal medical sau in zone defavorizate si doar pe perioada in care postul urmeaza sa fie scos la concurs.

 

Vasile Astarastoae, presedinte CMR

Vasile Astarastoae, presedinte CMR

Vasile Astarastoae a mai precizat ca medicii pensionari isi vor putea continua activitatea in spitale si in cazul in care postul respecticv nu a fost ocupat in urma sustinerii concursului, caz in care medicii trecuti de varsta pensionarii reprezinta singura alternativa viabila pentru a se evita blocarea activitatii spitalului respectiv. „Daca postul nu se ocupa in urma scoaterii la concurs, avizam prelungirea activitatii pentru medicii pensionari pentru a nu bloca activitatea spitalului. Avem situatii in tara, in care s-ar inchide sectii, daca nu ar lucra medicii pensionari, cum este cazul Spitalului Judetean Tulcea. Dar acolo unde se pot inscrie medici tineri la concurs, nu incurajam prelungirea la nesfarsit a activitatii medicilor pensionari”, a declarat presedintele Colegiului Medicilor, adaugand si ca medicii isi pot continua activitatea medicala peste varsta de pensionare si in unitati sanitare private, continuarea activitatii facandu-se in baza certificatului de membru si a avizului anual al Colegiului Medicilor din Romania.

        rezidentiTotodata, Colegiul Medicilor din Romania a anuntat printr-un comunicat de presa ca incurajeaza activitatea medicilor tineri prin crearea de oportunitati si posturi pentru a diminua numarul celor care pleaca sa lucreze in strainatate.  „Colegiul Medicilor din Romania solicita conducerilor tuturor unitatilor sanitare de stat sa respecte legislatia in vigoare in ceea ce priveste prelungirea activitatii medicilor pensionari si scoaterea posturilor la concurs”, se precizeaza in documentul respectiv.

In ultimii doi ani, 30 la suta dintre medicii rezidenti au parasit Romania, reducand numarul total de medici de la 20.000 in 2011 la 14.000 anul trecut, potrivit datelor oficiale. De la momentul aderarii Romaniei la UE in 2007, aproximativ 14.000 de medici au parasit Romania. Peste 2.700 de medici romani activau, in 2012, in Germania, Romania fiind principalul furnizor de personal medical pentru aceasta tara, urmata de Grecia si Austria. Potrivit unor date oficiale, in 2012, activau in Germania 2.704 medici proveniti din Romania, 2.258 din Grecia si 2.090 din Austria.

 



Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Nimeni nu este interest sa învete din experientele trecute…
    In 1989 situatia era asemanatoare cu cea de astazi (privind lipsa personalului specializat). Trecusera 8 ani de cand nu se mai oragnizasera concursuri (cu mici si insuficiente excepții). Dar pentru faptul ca a venit revolutia si pentru ca existau medici tineri si cu scoala serioasa, situatia s-a putut remedia in circa 6-8 ani.
    La acest moment, deficitul este extrem de mare, dar si mai important este ca nivelul scolii medicale romanesti a coborat. Multi dintre medicii cei mai capabibili au plecat, pregatirea lasa mult de dorit, cadrele didactice de calitate au inceput sa fie inlocuite de cadre de nivel mult mai slab. Cei care au ramas in sistem sunt frustati din cauza salariilor mizere si a numarului mare de pacienti (mult peste norma). Circa 50-70% din personalul calificat este în prag de pensie sau pensionar.
    In circa 4-5 ani, daca nu se iau masuri, sistemul sanitar va intra in colaps, iar o revenire va dura peste 10-12 ani.
    Cum cred oare guvernantii ca vor ”prosti” cadrele medicale cu 80 lei net pe luna (20 euro la care se adauga venitul net actual de circa 450 euro pentru un medic cu vechime maxima), cand salariul unui medic incepator in vestul Europei este de minim 2500 de euro?

Adaugati un comentariu


 

*