Crucea Alb-Galbena sau 11 ani de ingrijiri medicale la domiciliul buzoienilor

5 noiembrie 2014 | 11 comentarii |

 „Copilul de suflet” adus la Buzau de Jean Pierre Van der Meiren este finantat de Guvernul Flandrei de Est de 11 ani, dar din 2016 va trebui sa se descurce cu finantare locala si guvernamentala si din donatii.

 

Prima echipa a CAG 3379In urma cu 11 ani, dupa cateva tentative esuate, prietenul de suflet al buzoienilor, Jean Pierre van der Meiren reusea sa aduca la Buzau, pentru prima data, conceptul de ingrijiri medico-sociale la domiciliu. Flandra venea cu  o experienta recunoscuta de peste 70 de ani in ingrijirile la domiciliu, prin Wit Gele Kruis (Crucea Alb-Galbena). In ciuda impotrivirii vehemente din perioada respectiva a prefectului judetului, dr. Vasile Ion si ai unor responsabili din sanatate care considerau ca un astfel de serviciu inseamna doar pierdere de timp si bani, la insistentele Adrianei Pietrareanu si cu implicarea presedintelui Consiliului Judetean de atunci, Viorel Constantinescu si a directorului Spitalului Judetean, Stanciu Paraschiv, isi incepea activitatea Fundatia Crucea Alb-Galbena (CAG).

 

JP, Cristina, TORT10ANIAnul trecut, la implinirea unui deceniu de activitate in domeniul ingrijirilor medico-sociale, Crucea Alb-Galbena era sarbatorita, asa cum se cuvine, de belgienii implicati in colaborarea de 20 de ani cu Buzaul si de reprezentanti ai autoritatilor locale, alaturi de personalul dedicat acestei activitati si medicii colaboratori.

Am participat si la acest eveniment, cu sentimentul ca la Buzau exista un serviciu medical care functioneaza „asa cum scrie la carte” si nu doar cu paliative. O aniversare frumoasa, care a incununat activitatea de succes desfasurata prin intermediul acestui serviciu despre care buzoienii nu stiau nimic in 2003, dar care acum este din ce in ce mai solicitat si mai apreciat.

Atat in Buzau cat si in Ramnicu-Sarat si in comunele limitrofe acestor doua muncipii, personalul medical al Crucii Alb Galbena acorda ingrijiri medico-sociale la sute de persoane cu probleme medicale si/sau sociale grave.  Daca se poate, familia este invatata cum sa-l ajute pe cel pe care suferinta il impiedica sa se descurce singur, dar pentru unii dintre beneficiari, personalul CAG reprezinta singura salvare.

 

Cristina Vasile-Jean Pierre Van der Meiren

Cristina Vasile si J.P. Van der Meiren

Noi nu ne alegem beneficiarii. Ne indeplinim misiunea in orice conditii. Finantatorii serviciilor de ingrijiri la domiciliu ar trebui sa tina cont de aceasta realitate. Viziunea noastra asupra unui caz este una globala, deoarece il observam in mediul lui de viata, acolo unde nu exista numai problema de sanatate ci si cea sociala sau riscul aparitiei unei astfel de probleme. De cele mai multe ori, acestea se intrepatrund, omul intrand intr-un cerc vicios, de unde noi il ajutam sa iasa. Am invatat ca acordarea ingrijirilor medicale la domiciliu inseamna o permanenta provocare, chiar si pentru un profesionist. Ne adaptam continuu, atat la conditiile din locuinta persoanei ingrijite, cat si la mentalitatea fiecarui caz in parte. Iar toate acestea sunt posibile datorita prietenilor belgieni si mai ales implicarii lui Jean Pierr van der Mairen care pentru mine a fost si ramane un adevarat tata si profesor, dar pentru buzoieni, in general, ar trebui sa fie cel mai bu n prieten pe care l-au avut vreodata”, spune Cristina Vasile, directoarea CAG Buzau, care si-a amintit, fulger, de cele mai importante momente petrecute in cei 11 ani de ingrijiri la domiciliu.

 

In 2003 s-a infiintat CAG Buzau

In 2003 s-a infiintat CAG Buzau

Nasterea” CAG avea loc in 3003, in „mari chinuri”. Jean-Pierre venise, de doua ori, special pentru asta la Buzau, dar s-a intors in Belgiacu banii in buzunar”. Pana la urma, „dupa mari eforturi facute de mine, care am inteles inaintea autoritatilor buzoiene cat de important este acest serviciu de ingrijiri medicale la domiciliu, am primit ajutor de la Viorel Constantinescu si dr. Cami (Stanciu) Paraschiv care, intre timp devenise director al Spitalului Judetean. Un merit deosebit in functionarea acestui serviciu l-a avut insa Cristina Vasile (a fost o idee foarte inspirata de a fi propusa director)”, isi aminteste Adriana Pietrareanu, cat de greu „s-a nascut” acest „copil reusit”.

Am asistat si eu, in calitate de reporter, la semnarea „actului de nastere”. Jean-Pierre Van der Meiren (presedinte), William Blondeel, Adriana Pietrareanu, dr. Stanciu Paraschiv (director) si Cristina Vasile au format Comitetul de coordonare. Cristina a devenit apoi director executiv si coordoneaza activitatea si in ziua de astazi. Iar eu, de 11 ani, le urmaresc activitatea si nu pot decat sa ma bucur ca exista si la noi astfel de servicii.

 

Dr. Stanciu Paraschiv semneaza

Dr. Stanciu Paraschiv semneaza

Activitatea Crucii Alb-Galbena Buzau a inceput, efectiv, in noiembrie 2003, cu patru asistente medicale urgentiste, care au urmat un stagiu de pregatire la Wit Gele Kruis din Gent.  In anul 2004 a primit acreditare pentru furnizarea de servicii medicale la domiciliu, iar in anul 2007 si pentru servicii sociale. Acum, personalul este de trei ori mai numeros si intre timp au inceput sa doreasca sa lucreze impreuna cu profesionistii, numerosi voluntari.

La inceput, finantarea a fost sustinuta exclusiv de Guvernul si Parlamantul Flandrei de Est.

Autoritatile buzoiene au vazut mai tarziu cat de solicitate si de eficiente sunt serviciile de ingrijire la domiciliu si au inceput sa se implice, timid. S-a ajuns cu timpul ca si Consiliul Judetean, apoi si Ministerul Muncii, sa contribuie cu anumite sume, la sustinerea acestor servicii.

O parte din costurile cu serviciile medicale sunt decontate si de Casa de Asigurari de Sanatate. Insuficient, insa, ca tot ce inseamna sanatate.

 

Belgienii, la Crucea Alb-Galbena Buzau

Belgienii, la Crucea Alb-Galbena Buzau

Crucea Alb-Galbena Buzau este considerata chiar si de belgieni „centru de referinta” in ingrijirile la domiciliu, pentru felul in care si-a desfasurat activitatea si a cheltuit banii pe care i-a avut la dispozitie, a intocmit rapoartele de activitate si a facut ca ingrijirile la domiciliu sa devina extrem de apreciate si de solicitate de pacienti, astfel incat si autoritatile sa recunoasca asta.

 „Pe langa filiala Bucuresti, cea din Buzau are o activitate remarcabila, ceea ce nu s-a reusit in alte orase. Prietenii nostri de suflet, Eddy Couckuit, William Blondeel si, evident, Jean Pierre van der Meiren, implicati in parteneriatul cu Buzaul de la inceputuri, atat la Spitalul Judetean pe care l-au finantat cu aproape 2 milioane de euro, cat si la Crucea A-G, spun asta fara ezitare ”, explica Adriana Pietrareanu, reprezentantul belgienilor in Romania in protocolul Buzau-Flandra de Est.

 

CAG-JP-Cristina_Adriana-BlondelIn octombrie 2013, dupa 20 de ani de colaborare mai mult decat prietenoasa, belgienii din Flandra Orientala isi luau „adio” de la buzoieni, odata cu semnarea ultimului protocol, prin care alocau 60.000 de euro Crucii Alb-Galbena, „copilul de suflet” al lui Jean Pierre Van der Meiren, cel caruia i se datoreaza, in cea mai mare masura, implicarea Flandrei Orientale in ridicarea standardelor asistentei medicale la Buzau. Alte 30.000 de euro reprezentau „cadoul de adio” pentru Spitalul Judetean, bani din care s-au cumparat uniforme pentru tot personalul unitatii medicale.

 Prieteniacare-i leaga pe flamanzi de buzoieni s-a dovedit insa suficient de puternica incat, in decembrie, au decis sa continue sa ajute Crucea Alb-Galbena pentru inca trei ani. Printr-o conventie incheiata cu Consiliul Judetean Buzau, sumele de la belgieni scad in fiecare an, pe masura ce sumele locale vor creste, astfel incat din 2016 „copilul” sa se descurce singur.

Belgienii au sustinut financiar Crucea Alb-Galbena, in fiecare an, cu sume cuprinse intre 30 000 si 60 000 Euro. In 2010, ei sustineau 70% din servicii, iar in 2012 s-a ajuns ca romanii sa sustina 40% din costurile ingrijirilor la domiciliu.

In 20 de ani de colaborare cu Buzaul, Flandra Orientala a finantat Spitalul Judetean si Crucea Alb-Galbena cu 2.5 milioane de euro.Comentarii (11)

 1. Crucea Alb Galbena Buzau spune:

  Multumim Sanatatea Buzoiana ca v-ati amintit si ne-ati amintit si noua de aniversarea noastra. Cuprinsi de grija zilei de maine am uitat de noi.
  Multumim si va dorim sa nu aveti nevoie de serviciile noastre.

 2. Elena Manea spune:

  LA MULTI SI SANATOSI ANI!
  Sper sa nu se desfiinteze acest minunat serviciu de asistenta medicala!

 3. Casucci Nina spune:

  La mulți ani cu multe realizari. Si multa sanatate celor ce muncesc…

 4. Misela Mikaela spune:

  Multi ani! Apreciez sincer efortul dumneavoasta de a fi alaturi de cei care au nevoie de ingrijiri medicale la domiciliu!
  Sanatate si aceeasi daruire de care ati dat dovada pana acum !

 5. Sorin Burlacu spune:

  La multi ani!

 6. Zoica Radu spune:

  LA MULTI ANI!

 7. Paul Iulius Negoita spune:

  Prosesionisti si harnici! Felicitari !

Adaugati un comentariu


 

*