Piata buzoiana a furnizorilor de ingrijiri medicale la domiciliu, in crestere

12 februarie 2014 | 0 comentarii |

Anul trecut, 294 de buzoieni au beneficiat de 5054 de zile de ingrijire medicala la domiciliu, pentru care Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a decontat 239.960 lei. Jumatate din aceste servicii au fost acordate de Fundatia Crucea Alb-Galbena.

 

Crucea Alb-galbena - Ingrijiri la domiciliu

Crucea Alb-galbena – Ingrijiri la domiciliu

Ingrijirea medicala la domiciliu inseamna asistenta medicala profesionista, acasa la persoana aflata in suferinta, asistenta care are loc conform unui plan adaptat la fiecare pacient in parte.

Anual, furnizorii de servicii medicale la domiciliu contracteaza o anumita suma prin Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate astfel incat sa aiba asigurata prezenta in piata, cel putin cat ajunge finantarea de la stat.

In judetul Buzau, startul a fost dat cu doi astfel de furnizori, pentru ca acum piata in domeniu sa cuprinda mai multe companii private, asociatii medicale sau fundatii care sa doreasca intrarea in circuit.

Exista, desigur, problema asistentei medicale profesioniste care trebuie acordata pacientului, criteriu care, spun reprezentantii din domeniu, nu este respectata ca la carte, anumiti furnizori lucrand mai mult cu voluntari  nespecializati, ori avand o dotare precara.

 

Simona Anghel

Simona Anghel

Cu toate acestea, spune Simona Anghel, directorul de contractari de la CJAS Buzau, finantarea este echitabila si ajunge tuturor celor care intra in contract. „In acest moment avem sase furnizori. Am pornit de la doi. CJAS Buzau, la contractarea din ultimii ani, a venit cu ideea noua de a repartiza bugetul concret, pe fiecare furnizor, ca la serviciile paraclinice. Adica, nu am mai lasat un buget ca la farmacii, din care sa se indestuleze toti. Deci, nu ca pana acum, primul venit, primul servit! Impartim bugetul la  toti furnizorii, pe baza unor criterii aprobate la contractare, prin Consiliul de Administratie si de comun acord cu ei, prin negociere, banii se impart in limita fondului alocat lunar si fiecare isi face treaba. Furnizorii din Buzau sunt Crucea Alb Galbena, Crucea Rosie, Complexul pentru Persoane Varstnice Marghiloman, Help Center, IHS si Fundatia Neolitic. Bani sunt tot anul! In anii anteriori, banii se consumau foarte repede si spre sfarsit de an nu mai erau bani pentru ingrijiri la domiciliu. Acum ii impartim in functie de criterii, mai ales in functie de personal si aria acoperita. Cel mai mare furnizor este Crucea Alb Galbena, dar bugetul cel mai mare il are Complexul Marghiloman, pentru ca are cei mai multi angajati. Ei se ocupa insa mai mult de ingrijirea rezidentilor, asa ca nu-si face contractul, iar banii se impart celorlalti, ulterior”, spune Simona Anghel.

 

Prin zapezi, catre pacienti

Prin zapezi, catre pacienti

Realitatea din teren pare sa fie insa putin diferita. Banii nu ajung nicidecum acestui domeniu al ingrijirilor medicale la domiciliu, unii furnizori nu au inca dotarea necesara pentru a acoperi profesional domeniul, iar repartizarea banilor ar trebui totusi ancorata in realitate, deci sa devina mai flexibila in stabilirea criteriilor de finantare.

Potrivit informatiilor furnizate de Simona Anghel, in 2013 au fost emise 434 de decizii de ingrijiri la domiciliu, cu un total de 9617 zile de asistenta la domiciliu. Dintre acestea, CJAS a decontat numai 5054 de zile de ingrijire medicala la domiciliu in suma de 239.960 lei. In total, 294 de persoane au beneficiat de asistenta medicala la domiciliu decontata de stat.

Cristina Vasile este coordonatorul Fundatiei Crucea Alb Galbena din Buzau, pionier in domeniu la iudet, dar si in tara. Fundatia are 12 angajati cu norma intreaga si 11 masini in dotare – atat angajatii, cat si masinile folosindi-se  doar pentru asistenta medicala profesionista la domiciliu.

Poate ar trebui mentionat ca si unii oameni de afaceri buzoieni au inceput sa constientizeze eficienta astor servicii de ingrijire medico-sociala la domiciliu. Un exemplu este SC EXIMPROD, care an de an a finantat cu 10.000 de lei Crucea Alb-Galbena, dar anul trecut a plusat, donand fundatiei un autoturism cu personalul de ingrijiri se deplaseaza la beneficiari. O alta masina si-a cumparat Fundatia cu sumele ramase de la belgieni, asa ca la ora actuala, 11 autoturisme inscriptionate cu numele si sigla Fundatiei alearga zilnic, pe teren, acordand ingrijiri medico-sociale.

 

Protocl CJ Buzau- Flandra Orientala

Protocl CJ Buzau- Flandra Orientala

In luna ianuarie a acestui an, 486 de persoane au beneficiat de asistenta medicala a Crucii Alb Galbene. Dintre acestia, 357 sunt persoane trecute de 60 de ani, 34 de beneficiari sunt persoane cu handicap si doar pentru 24 s-au stabilit sume de decontat de catre CJAS prin contractul cu aceasta.

Crucea Alb-Galbena isi completeaza serviciile de asistenta medico-sociala cu banii primiti, inca de la infiintare, de la Guvernul Flandrei Orientale. In ultimii 4-5 ani, Consiliul Judetean Buzau aloca, la randul sau, bani pentru aceste servicii. Iar in ultimul timp, aloca si Ministerul Muncii o parte din bani, pentru servicii sociale. „Anul acesta am avut chiar surpriza placiuta ca pe baza proiectului si justificarilor inaintate catre Ministerul Muncii sa ni se aprobe intreaga suma solicitata, respectiv, 14.400 de lei/luna, pentru 120 de beneficiari. Atat noi, cei care putem astfel sa ajutam niste oameni aflati in mare dificultate, cat si beneficiarii suntem foarte recunoscatori doamnei ministru Mariana Campeanu care a inteles ca aceste costuri sunt mult mai mici decat cele dintr-o institutie de ingrijire sociala, in timp ce numarul beneficiarilor este mai mare”, spune Cristina Vasile, directorul Fundatiei Crucea Alb-Galbena.

Per total, in 2013, alti 1300 de pacienti, dintre care sase persoane din alte judete, au fost in asistenta zilnica a personalului Fundatiei Crucea Alb-Galbena. 1100 au varste peste 60 de ani, 150 au boli incurabile si numai pentru 150 s-au facut decontari prin CJAS.

Costurile lunare necesare pentru acoperirea serviciilor acordate acum de Crucea Alb-Galbena se ridica la aproximativ 10.000 de euro, iar numarul beneficiarilor s-ar putea mari in contextul in care ar creste finantarea, respectiv, decontarea prin CJAS, logistica de care dispune fundatia la ora actuala permitand o crestere a ariei de acoperite a acestui tip de servicii.

 


Adaugati un comentariu


 

*