Fostul sef al CNAS, urmarit penal de procurorii DNA

12 februarie 2014 | 0 comentarii |

Lucian Duta este cercetat pentru abuz in serviciu, fiindu-i pus in sarcina un prejudiciu de peste 150.000 de euro.

 

04_Lucian_Duta_VS_2e0a83ee01Un fapt previzibil a fost confirmat in cursul zilei de azi, cand procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput oficial urmarirea penala a lui Lucian Duta, cel care a condus Casa Nationalaa de Asigurari de Sanatate in timpul guvernarii Boc, fiind inlocuit apoi cu liberalul Cristian Busoi.

DNA-ul a fost sesizat in cazul sau chiar de catre primul ministru, Victor Ponta, in urma rapoartelor primite de la corpul de control, care a efectuat o serie de verificari la CNAS, imediat dupa schimbarea lui Duta. Infractiunile puse in seama acestuia in sesizarea facuta DNA constau in favorizarea unei firme de catre fostul şef al CNAS, neincasarea taxei de claw-back, implementarea cardului naţional de sanatate şi instruirea personalului pentru folosirea bazei de date a pacienţilor. Imediat ce au fost demarate cercetarile, a fost raportata si valoarea prejudiciului creat in urma acestor fapte, prejudiciu ce depaseste 14 milioane de euro.

La acel moment, fostul sef al CNAS a negat toate acuzatiile ce i se aduceau si chiar l-a avertizat pe primul ministru ca il va da in judecata pentru calomnie, insa in cursul zilei de azi, procurorii de la DNA l-au anuntat oficial ca este urmarit penal pentru abuz in serviciu, intr-unul din dosarele instrumentate.

 

Sediul DNA

Sediul DNA

Dupa ce a fost inlocuit de Cristian Busoi la conducerea CNAS, Lucian Duta a fost ulterior numit in Consiliul de Administratie al institutiei, ca reprezentant al administratieie prezidentiale, moment ce a starnit un nou scandal, premierul si noua conducere a CNAS contestand vehement aceasta decizie, pe motiv ca acesta era cercetat de DNA. La acel moment, Lucian Duta a negat ca ar fi cercetat de procurorii anticoruptie si ca nu s-a inceput niciun fel de urmarire penala impotriva sa, cel putin in cea de-a doua parte a afirmatiilor avand dreptate, intrucat urmarirea penala a inceput in cursul zilei de azi.

Conform comunicatului transmis in urma cu putin timp de catre DNA,  Lucian Duta este urmarit penal pentru o infractiune de abuz in serviciu si de o alta de tentativa la abuz in serviciu. Faptele s-ar fi petrecut in perioada ianuarie-aprilie 2010, cand Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a organizat procedura de achizitie pentru servicii de mentenanta si suport tehnic pentru sistem ERP, o aplicatie informatica de management a resurselor.

 

post-23-1165697928Procedura de achizitie a serviciilor de mentenanta din anul 2010 a fost initiata in trei randuri, intrucat in primele doua cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de oferta neconforma, fapt constatat de comisia de negociere in primul caz, respectiv opinia defavorabila exprimata de reprezentantul Ministerului Finantelor in cel de-al doilea. Prin aceasta procedura s-au achizitionat mentenanta si suport tehnic pentru toate licentele detinute la nivelul CNAS si a caselor judetene, respectiv pentru un numar de 1.296  de licente, fara a se tine seama de faptul ca nu toate acestea erau utilizate. Din datele obtinute pana in prezent de anchetatori, a rezultat ca cel putin 268 de licente nu erau utilizate, astfel ca, prin achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu in sarcina CNAS si caselor judetene, in valoare de peste 150.000 euro, precum si un avantaj patrimonial in favoarea SC Siveco Romania, firma furnizoare a licentelor si serviciilor.

 

Lucian Duta si Cseke Attila

Lucian Duta si Cseke Attila

Conform comunicatului DNA, Lucian Duta se face vinovat ca, in calitate de director al CNAS „a aprobat actele intocmite in cadrul procedurii de achizitie desfasurata in perioada ianuarie-aprilie 2010, prin care se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv si, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus mentionat. In primele doua cazuri, actele de procedura au fost anulate, insa in al treilea caz, procedura a fost finalizata, achizitionandu-se mentenanta si pentru licente neutilizate la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si a Caselor judetene”.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Stiri

Adaugati un comentariu


 

*