Scandalul numirii lui Duta in CA al CNAS risca sa blocheze activitatea institutiei

13 iunie 2013 | 2 comentarii |

UPDATE: Premierul Victor Ponta contesta numirea lui Lucian Duta in CA al CNAS, pe motiv ca acesta este cercetat penal de DNA, dar procurorii anticoruptie il contrazic, spunand ca cel putin deocamdata, Duta „nu are calitatea de inculpat sau invinuit”.

 

Victor Ponta

Victor Ponta

Primul-ministru Victor Ponta a contestat, astazi, numirea lui Lucian Duta in Consiliul de Administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pe motiv ca este cercetat de DNA, dar l-a si „urecheat” pe presedintele CNAS, Doru Badescu, pentru limbajul „neadecvat” folosit in comunicatul de presa, cerandu-isa-si exprime public, regretul” si sa aplice legea, fara a bloca  activitatea institutiei, esentiala pentru populatie.

Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, primul-ministru apreciaza ca numirea doctorului Lucian Duta „a fost transmisa catre Presedintele CNAS printr-o simpla adresa semnata de consilierul prezidential Virgil Paunescu (fost presedinte CNAS), nefiind publicat niciun decret prezidential in Monitorul Oficial”, dar si ca Duta „face obiectul unor cercetari penale in legatura cu incalcari ale legii privind Sistemul Informatic Unic Integrat de sanatate din Romania si in legatura cu aplicarea Taxei clawback. Aceste nereguli au fost sesizate de Corpul de Control al primului-ministru, de Curtea de Conturi si de CNAS inca de anul trecut. Toate aceste institutii au sesizat prejudicii de milioane de euro”.

Prinul apreciaza ca „pana la solutionarea cauzelor penale, exista pericolul ca activitatea dr. Lucian Duta in pozitia de membru CA sa afecteze grav cercetarile in cauza, avand acces la informatii cu caracter confidential  si de asemenea putand sa influenteze martorii”.

 

kovesiDNA il contrazice insa pe Victor Ponta si transmite, tot printr-un comunicat de presa. Institutia condusa de Codruta Kovesi sustine ca cel putin deocamdata, Lucian Duta nu are calitatea de invinuit sau inculpat in vreun dosar aflat pe rolul institutiei.

Directia Nationala Anticoruptie a primit si a inregistrat doua rapoarte de control transmise institutiei de catre Corpul de Control al Primului Ministru, privind aspecte legate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, dosarele penale formate aflandu-se in lucru in acest moment. 

Referitor la domnul Lucian Duta (fost presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate), va comunicam ca acesta nu are calitate de invinuit sau inculpat in nici un dosar aflat pe rolul DNA, prin urmare fata de acesta nu se efectueaza acte de urmarire penala”, au precizat printr-un comunicat reprezentantii Departamentului National Anticoruptie.

Comunicatul a fost remis dupa ce premierul Victor Ponta a contestat public, numirea lui Lucian Duta in Consiliul de Administratie al CNAS. 

 

Conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate catalogheaza gestul Administratiei Prezidentiale drept „o gafa” (…) „specifica organizatiilor mafiote”, si ameninta ca CA nu se va intruni, pana la retragerea acesteia.

 

basescu-dutaAsa cum era de asteptat, numirea fostului presedinte al Casei Nationale de Asigurari (CNAS), Lucian Duta, in Consiliul de Administratie (CA) al institutiei, de catre presedintele Traian Basescu, a generat un adevarat scandal.

Conducerea CNAS a ripostat printr-un comunicat de presa, in care mentioneaza ca „urmare a adresei Departamentului de Sanatate Publica al Administratiei Prezidentiale, prin care domnul consilier prezidential Virgil Paunescu il numeste membru in Consiliul de Administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pe dl. dr. Lucian Duta, apreciem urmatoarele: Aceasta numire este o gafa a Administratiei Prezidentiale. Este o numire specifica organizatiilor mafiote. Consilierul prezidential Virgil Paunescu a detinut, la randul sau, functia de presedinte al CNAS pentru numai 29 de zile, in anul 2000”.

 

Dr. Doru Badescu - CNAS

Dr. Doru Badescu – CNAS

Presedintele statului, Traian Basescu l-a desemnat pe fostul presedinte al CNAS, Lucian Duta, membru in Consiliul de Administratie al CNAS din partea Administratiei Prezidentiale.

In conditiile in care Duta a plecat din institutie „cu tinicheaua de coada”, fiind acuzat de „management defectuos” si o serie de alte nereguli pentru care este cercetat la ora actuala de procurorii anticoruptie, a generat, asa cum era de asteptat, reactii dintre cele mai vehemente.

 „Prin aceasta numire nu se doreste decat scandal si diversiune institutionala. Conducerea CNAS isi rezerva dreptul de a nu intruni sedintele Consiliului de Administratie, pana la retragerea acestei nominalizari scandaloase si, in acelasi timp, dubioase”, sustine in comunicatul amintit, actuala conducere a Casei.

Administratia Prezidentiala nu a avut, insa, nicio reactie, deocamdata. Este posibil sa-si pregateasca o „noua lovitura”, sau incearca sa lase lucrurile sa se linisteasca, asa cum a facut-o si in alte ocazii, pentru a-si atinge scopul, in orice conditii…

 

carduiopatie 2Presedintele CNAS, Doru Badescu, a spus ca se opune numirii lui Duta in Consiliul de Administratie pentru ca fostul sef al institutiei este anchetat de autoritati. „Eu nu sunt asa de vehement vizavi de venirea lui Duta. (…)  Trebuia numit insa dupa ce se incheiau anchetele in derulare”, a declarat presedintele CNAS.

Referitor la faptul ca Duta declarase ca se intoarce in staff-ul CNAS pentru a impulsiona actuala conducere sa finalizeze proiectele incepute de el, privind cardul electronic de sanatate si fisa electronica a pacientului, conducerea Casei apreciaza ca acesta a avut suficient timp sa-si „dinamizeze” activitatea in timpul propriului mandat.

 „Consideram ca pentru un minim de respect fata de asigurat, trebuia asteptat si dinamizat rezultatul anchetelor derulate de autoritatile competente. Cele doua proiecte mentionate de dl. Duta, cardul electronic de asigurari sociale de sanatate (CEASS) si dosarul electronic de sanatate (DES), sunt astazi in plina implementare”, se mentioneaza in comunicatul CNAS.

 

cnas-reteta-electronicaFostul sef al Casei de Sanatate a ripostat insa, la un post central de televiziune, declarandu-se surprins de scandalul provocat de numirea sa in conducerea CNAS si a catalogat reactia conducerii Casei ca „suburbana”.

CNAS este principala institutie responsabila de bunul-mers al sanatatii, de viata pacientilor din spaitale. Faptul ca un domn care ocupa temporar o functie publica isi permite sa anunte ca blocheaza activitatea unei institutii a statului, in conditiile in care numirea s-a facut in conditiile legii, ramane sa stabiliti dumneavoastra. (…) Venirea mea la in CA al CNAS inseamna un vot din 7. Va intreb cui ii este frica de un vot din partea unui om care a fost aproape 3 ani in fruntea Casei?”, a intrebat retoric, Duta, acuzand la randul sau ca „presiunile au aparut din partea celor care vor sa se fure in continuare in sistemul de sanatate

Conducerea CNAS sustine insa ca aceasta institutie nu este implicata in niciun scandal, personalul isi respecta atributiile din fisa postului, iar procedurile de achizitie sunt efectuate conform legii, in timp ce scurgerile financiare au fost stopate.

 

Ministrul Eugen Nicolaescu

Ministrul Eugen Nicolaescu

Mai mult sau mai putin surprinzator, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat la un post de televiziune ca actuala conducere a CNAS poate sa aiba orice poziţie doreste, cu conditia ca aceasta sa fie conforma cu legea. „In acest moment, CNAS trebuie sa fie o institutie care functioneaza in gestionare corecta a banului pentru pacienti”, a spus Nicolaescu, mentionand ca aceasta institutie „este autonoma si nu se subordoneaza Ministerului Sanatatii”.

Nicolaescu a apreciat insa ca exagerata reactia, nu este potrivita pentru o institutie publica. Cei de la CNAS ar fi trebuit sa fie ponderati si sa se refere la felul in care isi fac datoria fata de cetateni. Trebuie sa descurajam excesele de limbaj si atitudine”, a declarat Nicolaescu, probabil „marcand” inca o bila neagra in „carnetelul” premierului Victor Ponta, care se stie, nu-l prea are la inima, dar il sustine pe presedintele CNAS, Doru Badescu, acesta din urma fiind medicul familiei sale (criteriu care, se pare, a atarnat greu si la decizia de numire in aceasta functie).

Va reamintim, scandalul din CNAS  a izbucnit miercuri, dupa ce Administratia Prezidentiala l-a numit pe Lucian Duta in Consiliul de Administratie al Casei, iar conducerea institutiei a catalogat propunerea presedintiei drept o „gafa” (…) specifica organizatiilor mafiote”.Comentarii (2)

  1. Monica Davd spune:

    Oamenii lupta cu viata de zi cu zi….cum sa le faca un viitor copiilor lor, cand vezi si atata teatru din partea politicienilor?…
    Un Vlad Tepes ne-ar trebui acum….serios!

  2. Maria Novart spune:

    Cum sa mai poti spera la mai bine in tara asta?!?

Adaugati un comentariu


 

*