Efectul Duta: Noul presedinte al CNAS, liberalul Cristian Busoi

14 iunie 2013 | 0 comentarii |

Premierul Victor Ponta a semnat, astazi, decizia de numire a europarlamentarului Busoi in fruntea Casei de Asigurari de Sanatate care trece, astfel, integral, in mainile liberalilor, Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, fiind tot un reprezentant marcant al PNL.

 

Cristian Busoi, noul presedinte CNAS

Cristian Busoi, noul presedinte CNAS

Europarlamentarul PNL Cristian Busoi este noul presedinte al Casei Nationale de Asiguari de Sanatate (CNAS), in locul lui Doru Badescu. Primul ministru a semnat, astazi, decizia de numire a acestuia in functia vacantata in urma demisiei lui Doru Badescu, dupa ce acesta a catalogat desemnarea fostului presedinte al institutiei, Lucian Duta, in Consiliul de Administratie, drept „o gafa” a Administratiei Prezidentiale „specifica organizatiilor mafiote”, si a amenintat ca, pana la retragere acesteia, CA nu se va intruni.

Cristian Busoi este originar din Drobeta Turnu Severin, are 35 de ani si, potrivit CV-ului de pe pagina personala, a absolvit Facultatea de Medicina din cadrul UMF „Carol Davila” Bucuresti, in 2003. Ulterior si-a completat studiile absolvind Colegiul National de Aparare, Facultarea de Drept din cadrul Universitatii „Titu Maiorescu” Bucuresti si  Institutul Diplomatic Roman. In 2010 si-a luat doctoratul in Sanatate Publica si Management Sanitar, la UMF Timisoara. In perioada 2003 – 2007 a profesat ca medic, iar in 2009, ca notar public, la un cabinet din Bucuresti.

Cristian Busoi si-a inceput cariera politica in 1996, cand a intrat in PNL. Pana in 1998 a avut functia de vicepresedinte fondator al Organizatiei Tineretului National Liberal (TNL) Mehedinti, iar din iunie 2009, este vicepresedinte PNL Timis. In perioada octombrie 2002 – mai 2004, a fost consilier al lui Calin Popescu –Tariceanu, in perioada 2004 – 2007 a fost deputat in Parlamentul Romaniei, iar din august 2009 este europarlamentar.

 

Dr. Doru Badescu

Dr. Doru Badescu

Doru Badescu a demisionat de la conducerea Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), iar pentru postul de presedinte va fi propus europarlamentarul PNL Cristian Busoi, a anuntat joi seara, intr-o emisiune televizata, premierul Victor Ponta. Totodata, primul ministru a mentionat demisia dr. Doru Badescu a fost consecinta discutiei pe care au avut-o in legatura cu limbajul pe care presedintele CNAS l-a folosit in comunicatul de presa referitor la nominalizarea de catre Administratia Pezidentiala a lui Lucian Duta in Consiliul de Administratie al Casei. Ponta a mentionat si ca in locul lui Badescu il va nominaliza pe europarlamentarul liberal Cristian Busoi.

 „Astazi, am lamurit lucrurile. In primul rand ca domnul Duta nu este membru in Consiliul de Administratie. Administratia Prezidentiala nu a semnat niciun decret si a fost o actiune personala a unui consilier prezidential, prieten cu domnul Duta. Motiv pentru care reactia domnului Badescu, dincolo de termenii folositi care nu erau in regula, a fost evident o reactie gresita, motiv pentru care am discutat, si-a prezentat demisia si de altfel, maine, o sa-l propun in functia de sef al Casei Nationale pe domnul Cristian Busoi, europarlamentar, a incercat Ponta sa dreaga „busuiocul”, fara a face insa referire si la reactia pe care el insusi a avut-o vizavi de revenirea lui Duta in conducerea CNAS si de acuzatiile pe care le-a formulat la adresa acestuia.

 

basescu-dutaPresedintele Traian Basescu l-a desemnat pe Lucian Duta, fost presedinte al CNAS, drept membru in Consiliul de Administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din partea Administratiei Prezidentiale, pe postul ramas vacant in urma cu opt luni, prin demisia dr. Monica Pop, printr-o scrisoare de moninalizare transmisa CNAS pe 10 iunie.

Conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a transmis presei un comunicat prin care mentiona ca numirea lui Lucian Duta in CA este „o gafa” a Administratiei Prezidentiale „specifica organizatiilor mafiote”, si a amenintat ca, pana la retragere acesteia, CA nu se va intruni.

Ca urmare a adresei Departamentului de Sanatate Publica al Administratiei Prezidentiale, prin care domnul consilier prezidential Virgil Paunescu il numeste membru in Consiliul de Administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pe dl. dr. Lucian Duta, apreciem urmatoarele: Aceasta numire este o gafa a Administratiei Prezidentiale. Este o numire specifica organizatiilor mafiote. Consilierul prezidential Virgil Paunescu a detinut, la randul sau, functia de presedinte al CNAS pentru numai 29 de zile, in anul 2000”, arata CNAS, miercuri, in comunicatul de presa.

 

Primul ministru Victor Ponta

Primul ministru Victor Ponta

Intr-un comunicat transmis, joi, de Guvern se arata ca, in urma situatiei create prin desemnarea lui Lucian Duta in Consiliul de administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, primul-ministru Victor Ponta a avut o discutie, joi, la sediul Guvernului, cu presedintele CNAS, Doru Badescu, considerand ca limbajul folosit in comunicatul oficial difuzat de CNAS a fost total nepotrivit. El i-a cerut presedintelui Doru Badescu sa isi exprime regretul pentru acest ton si pe viitor sa foloseasca un limbaj institutional adecvat.

Totodata, primul-ministru considera ca revenirea unei persoane cercetate penal, in legatura cu activitatea CNAS, reprezinta o situatie de natura sa impiedice buna functionare a institutiei.

Lucian Duta a raspuns la randul sau declaratiilor premierului Victor Ponta in legatura cu numirea sa de catre presedintele Basescu in CA al CNAS, sustinand ca nu s-a inceput niciun fel de urmarire penala pe numele sau, lucru confirmat si de Directia nationala anticoruptie, printr-un comunicat de presa.


Adaugati un comentariu


 

*