UPDATE: Pana cand ramane premierul Ponta in tandem cu doctorul Arafat la Ministerul Sanatatii ?

2 octombrie 2012 | 0 comentarii |

Nu este exclusa o remaniere guvernamentala, prin care ar urma ca USL sa faca schimb intre ministerele Muncii si Sanatatii, urmand ca portofoliile sa fie ocupate de Alexandru Athanasiu (PSD) si Eugen Nicolaescu (PNL). In aceasta ecuatie, negata deocamdata de actorii principali, liberala Mariana Campeanu ar urma sa fie sacrificata.

 

Premierul Victor Ponta va asigura interimatul la conducerea Ministerului Sanatatii, in cele 45 de zile prevazute de lege, in tandem cu subsecretarul de stat Raed Arafat, care se va ocupa de problemele administrative.

Aseara, dupa ce ministrul Vasile Cepoi si-a anuntat demisia din functia de ministru al Sanatatii, pe motiv ca a fost „hartuit de ANI” si pentru a-si „proteja familia si a nu aduce un deficit de imagine institutiei” (MS – n.r.), doctorul Arafat era nominalizat ca succesor al acestuia, cel putin in perioada de interimat. Se pare insa ca medicul a refuzat asumarea completa a acestei responsabilitati, asa ca premierul Ponta si-a asumat el interimatul la Ministerul Sanatatii, insa cu delegarea atributiilor de ordin administrativ catre subsecretarul de stat.

Vasile Cepoi a demisionat, luni dupa-amiaza, din functia de ministru al Sanatatii, cererea lui de eliberare din functie fiind admisa de premierul Victor Ponta. El a acceptat in acelasi timp propunerea premierului Victor Ponta de a prelua functia de consilier de stat al primului ministru, pe probleme de Sanatate.

Premierul Victor Ponta a recunoscut ca a discutat cu subsecretarul de stat  Raed Arafat in vederea preluarii fotoliului ministerial, dar acesta a acceptat sa preia doar atributiile de ministru pana la 9 decembrie, cand vor avea loc alegerile parlamentare, fara a ocupa efectiv postul de ministru, urmand ca un nou ministru sa fie desemnat in viitorul guvern, dupa alegeri.

Saptamana trecuta, Cepoi a fost acuzat de Agentia Nationala de Integritate de conflict de interese, infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si infractiuni asimilate celor de coruptie, in calitatea de fost director al Directiei de Sanatate Publica Iasi.

Intr-un comunicat de presa al Executivului se preciza, dupa comunicatul privind „infractiunile” ministrul Cepoi, ca „Guvernul a luat act de existenta actiunii ANI in ceea ce il priveste pe ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi (…). Acuzatiile sunt grave si este absoluta nevoie de clarificarea acestora in cel mai scurt timp. (…)Daca se va ajunge la o decizie definitiva in acest caz, care sa confirme acuzatiile care au fost aduse in acest moment, domnul Vasile Cepoi isi va pierde pozitia de ministru in Guvernul Romaniei”.

Este pentru a doua oara cand premierul Victor Ponta este ministru interimar, dupa ce in 7 august a asigurat interimatul la Justitie, ministrul propus, judecatorul Mona Pivniceru neprimind avizul CSM  de a se suspenda din aceasta institutie pentru a ocupa fotoliul de ministru. Pana la urma, Pivniceru a demisionat si a preluat portofoliul Justitiei.

Surse guvernamentale sustin insa ca si de aceasta data interimatul lui Ponta va fi de scurta durata, pentru ca in aceasta seara USL va decide o remaniere guvernamentala. Se zvoneste ca PSD si PNL vor face schimb intre ministerele Muncii si Sanatatii, urmand ca liberala Mariana Campeanu sa fie sacrificata. La Munca ar urma sa vina Alexandru Athanasiu (PSD), in timp ce Sanatatea va fi preluata de Eugen Nicolaescu (PNL).

Fiecare dintre cei doi a mai ocupat functiile despre care se vorbeste ca le vor fi atribuite. Profesorul Athanasiu a fost ministrul Muncii la sfarsitul anilor 90, in Guvernul Ciorbea, iar Nicolaescu, in Guvernul Tariceanu.

Si unul si celalalt au negat insa ca ar fi interesati de aceste functii, dupa ce Romania RV a anuntat despre posibila lor cooptare in Guvernul Ponta.


Adaugati un comentariu


 

*