Raed Arafat este ministru interimar la Sanatate, dupa ce Vasile Cepoi a demisionat

2 octombrie 2012 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii fusese acuzat, saptamana trecuta, de Agentia Nationala de Integritate (ANI), de conflicte de interese si posibile fraude cu fonduri europene.

 

Ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, i-a solicitat ieri dupa-amiaza, premierului Victor Ponta, eliberarea din functia de ministru al Sanatatii, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii (MS).

Atributiile de ministru au fost delegate imediat,  subsecretarului de stat Raed Arafat, care este posibil sa detina aceasta functie pana dupa alegerile din decembrie.

Vasile Cepoi a acceptat propunerea premierului Victor Ponta de a prelua functia de consilier de stat al primului ministru pe probleme de sanatate“, se mentioneaza in comunicatul MS.

Saptamana trecuta, ministrul Cepoi a fost acuzat de Agentia Nationala de Integritate (ANI) de conflicte de interese si posibile infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, pe care le-ar fi comis in calitate de fost director al Directiei de Sanatate Publica Iasi (DSP Iasi), in perioada 1 septembrie 2010 – 31 martie 2012.

ANI sustine ca ministrul a semnat un acord prin care a angajat Directia de Sanatate Publica Iasi ca partener al proiectului „Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania”, derulat in baza Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), dupa care „Vasile Cepoi si sotia sa au fost angajati in cadrul proiectului si au obtinut venituri salariale de la beneficiarul Fundatia Amfiteatru si de la partenerii Universitatea de Medicina Gr. T. Popa, respectiv firma Info Educatia”, se preciza in comunicatul ANI.

Potrivit agentiei, in cadrul proiectului, Vasile Cepoi a fost, pe rand, manager de proiect, director de proiect pentru activitati editoriale si de cercetare si trainer de audit calitate, obtinand beneficii de aproximativ 192.000 de lei (cca 42.500 de euro) impreuna cu sotia sa.

Vasile Cepoi a fost cel de-al 21-lea ministru al Sanatatii dupa 1989 , avand unul dintre cele mai scurte mandate din istoria Ministerului Sanatatii. La numai cinci luni de la numirea in functie, el pleaca in plin scandal, asa cum a si ajuns in minister. Mai intai ca secretar de stat (la jumatatea lunii ianuarie 2012), insarcinat cu redactarea noii Legi a Sanattii, dupa scandalul dintre  presedintele Traian Basescu si medicul Raed Arafat pe tema unor modificari in legatura cu medicina de urgenta, din proiectul de lege amintit.

Odata cu constituirea Guvernului Victor Ponta, la inceputul lunii mai, Cepoi a fost promovat ministru al Sanatatii. Mandatul sau a fost marcat de numeroase convulsii legate de taxa clawback, legea sanatatii, datoriile spitalelor si introducerea coplatii. Saptamana trecuta, cand ANI l-a acuzat de conflicte de interese si posibile fraude cu bani europeni, Cepoi a negat totul si a anuntat ca nu va demisiona. Se pare ca intre timp si-a schimbat optiunea sau a fost fortat sa o faca.  

 


Adaugati un comentariu


 

*