Alba-neagra cu conturile blocate la Sanatate

29 mai 2013 | 0 comentarii |

Ministerului Sanatatii i s-au blocat conturile pentru o datorie de 4,3 milioane de euro, neachitata din 2008. Ministrul Nicolaescu a spus ieri, ca are un singur cont blocat, de unde se fac „plati minore”. Astazi, revine cu un comunicat prin care anunta deblocarea. Deocamdata.

 

bani sanatate 2O datorie de 4,3 milioane de euro, din mandatul trecut al ministrului  Eugen Nicolaescu si neachitata pana in ziua de astazi, a blocat conturile Ministerului Sanatatii (MS), in urma unei sentinte de executare silita.

In precedentul mandat, actualul ministru, Eugen Nicolaescu, a decis  reabilitarea a 15 spitale judetene, dar viitorii ministri au refuzat sa achite firmei care a realizat studiile de fezabilitate, facturile emise in urma prestarii  serviciilor. Este discutabila suma, care ar fi putut ajuta, spre exemplu, Insitutul Cantacuzino sa nu-si intrerupa activitatea sau ar fi ajutat spitalele sa functioneze cat de cat normal. Asa a fost insa semnat contractul, Nicolaescu fiind in mandatul trecut extrem de darnic.

Firma Vamed Engineering GmbH & CO Viena a apelat, in 2010, la instanta, pentru recuperarea sumei de 8,1 milioane de lei, datorata de MS din 2008. La aceasta suma s-au adaugat penalitati si majorari de intarziere in valoare de aproximativ 6 milioane de lei, dar si 4,3 milioane de lei, „reprezentand penalitati de 0,1%, calculate conform procesului verbal de calcul al penalitatilor din data de 11 martie 2013”. Se adauga 38.000 de lei  cheltuieli de judecata si 234.500 de lei reprezentand cheltuieli de executare.

 

Eugen Nicoleascu

Eugen Nicoleascu

Nemultumit ca presa a aflat de blocarea conturilor institutiei, Ministrul Nicolaescu a sarit ca ars, iar printr-un comunicat de presa a anuntat ca are blocat un singur cont, cel de la Banca Comerciala, mentionand ca nici salariatii, nici bolnavii nu au motive sa fie ingrijorati. Minimalizand situatia, ministrul a spus chiar ca prin acel cont se fac doar anumite plati pentru deplasarile in strainatate ale personalului MS, achitarea carburantului pentru masinile care deservesc ministerul si alte facturi minore, principalele conturi ale MS fiind in Trezorerie, iar acele conturi „nu pot fi blocate” (?!), asa ca ca pacientii nu sunt afectati de decizia instantelor judecatoresti.

Firma care a cerut in instanta recuperarea unor datorii de la Ministerul Sanatatii a avut contract cu ministerul pentru realizarea unor servicii de ghiduri arhitecturale si ingineresti cu finalizare.In 2009 si 2010, dupa ce au fost primite, conducerile Ministerului Sanatatii din acei ani nu au platit, iar firma a actionat institutia in instanta, iar acum a cerut executarea silita”, arata ministrul Nicolaescu in comunicatul amintit.

 

bani-ssnatateAstazi, printr-un nou comunicat de presa, Nicolaescu revine si spune ca Ministerul Sanatatii a incheiat astazi un protocol cu reprezentantii VAMED Standortentwicklung und Engineering GmbH&CO, cu scopul gasirii unei solutii amiabile de solutionare a situatiei create in urma blocarii unui cont al ministerului ca urmare a unei datorii acumulate intre anii 2009-2012.

In urma intalnirii, compania VAMED a transmis instructiuni avocatilor sa suspende executarea silita instituita pe contul Ministerului Sanatatii deschis la Banca Comerciala Romana”, anunta Nicolaescu, triumfal, dar tot astazi, in timpul sedintei de Guvern, premierul Victor Ponta i-a atras atentia lui Nicolaescu sa aiba grija sa ajunga mai putine informatii in presa (?!).

Nicolaescu mai spune ca firma austriaca va prezenta aceasta solicitare Consiliului de Administratie al companiei, urmand ca in urmatoarele saptamani sa aiba loc o noua intalnire intre cele doua parti, pentru a discuta o modalitate amiabila de solutionare a situatiei.

 Nimic concret si niciun cuvant despre conditiile in care s-a incheiat contractul si nici daca ministrul are de gand ca din acest motiv sa demisioneze, asa cum le cere el directorilor de spitale care vor acumula datorii trei luni, consecutiv…


Adaugati un comentariu


 

*