„Telemedicina in managementul crizelor”, seminar organizat sub egida NATO, la Moscova

20 martie 2013 | 0 comentarii |

Delegatia Romaniei, participanta la eveniment, a fost condusa de dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii si co-director al proiectului.

 

Telemedicina romaneasca a debutat la Tg.Mures

Seminarul avansat de cercetare cu tema Telemedicina in managementul crizelor: Dezvoltarea capabilitatilor cu partenerii, organizat la Moscova, in perioada 11-13 martie, sub egida programului NATO Stiinta pentru Pace si Securitate (SPS), a reunit 60 de experti in domeniu, din 18 state, printre care si Romania, anunta Ministerul Sanatatii si Ministerul Afacerilor Externe, printr-un comunicat de presa.

Delegatia Romaniei, condusa de dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii si co-director al proiectului, a fost alcatuita din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Roman de Telecomunicatii Speciale, Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD), se mentioneaza in comunicatul amintit. 

Actiunea, finantata din fonduri NATO SPS, s-a bucurat de participarea a 60 de experti provenind din 18 state Aliate si partenere, precum si a unor reprezentanti ai Secretariatului International, respectiv ai Secretariatului Militar International al NATO, ai Agentiei NATO pentru Comunicatii si Informatica, ai Agentiei Spatiale Romane, Centrului NATO de Excelenta pentru medicina militara din Budapesta si ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Seminarul de la Moscova face parte dintr-un proiect amplu NATO/SPS  – Federatia Rusa in domeniul telemedicinei, proiect conceput in trei etape. Acesta este prevazut in programul de lucru al Consiliului NATO-Rusia pe anul 2013, Romania avand statutul de tara membru NATO lider de proiect.

Prima etapa a proiectului a fost constituita de seminarul derulat la Bucuresti, la 3-4 septembrie 2012, cu titlul Catre o capabilitate multinationala in domeniul telemedicinei, destinata furnizarii serviciilor medicale in cadrul raspunsului la dezastre si gestionarii crizelor.

Evenimentul de la Moscova a constituit etapa a II-a a proiectului, iar obiectivul sau a vizat evaluarea unei propuneri de proiect multianual privind conceperea unei capabilitati multinationale de asigurare a serviciilor medicale prin telemedicina, pentru raspuns la dezastre si in managementul crizelor.

Telemedicina SJU Buzau

Prioritatile avute in vedere pentru perioada urmatoare, privind acest proiect, vizeaza identificarea si eficientizarea utilizarii capabilitatilor nationale existente pentru oferirea de asistenta la nivel international in cazul producerii unor dezastre, precum si in managementul crizelor, stabilirea unor proceduri de lucru optime, precum si interconectarea sistemelor nationale de telemedicina, in cadrul unui sistem multinational. 

Actiunea de la Moscova a reprezentat o buna oportunitate pentru dezvoltarea cooperarii practice cu Federatia Rusa intr-un domeniu important, in care Romania a obtinut rezultate concrete, recunoscute pe plan international, oferind posibilitatea de a promova sistemul romanesc de telemedicina pentru prim-ajutor si medicina de urgenta, atat in cadrul Aliantei, cat si in randul partenerilor, arata Ministerul de Externe.

Primul proiect de telemedicina a fost implementat in Romania la targu Mures, orasul de suflet al secretarului de stat Raed Arafat, unde s-a infiintat si proiectul SMURD romanesc.

Spitalul Judetean de Urgenta Buzau este unul dintre primele spitale judetene din tara care a implementat un astfel de proiect, care functioneaza in Unitatea de Primire Urgente.


Adaugati un comentariu


 

*