Suntem cobaii de serviciu ai ministrului Nicolaescu?

20 martie 2013 | 0 comentarii |

Informatiile, initiativele legislative si declaratiile publice din ultima vreme, ne ajuta sa intelegem ca ministrul Eugen Nicolaescu a croit deja viitorul sanatatii noastre, iar declaratiile fragmentate si controversate de la o zi la alta ne confirma ca suntem „cobaii  sistemului”.

 

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Se desfiinteaza contributiile la sanatate si se instituie RCA-ul medical, sunt ultimele informatii cu care a iesit ieri, in presa, ministrul Sanatatii, Eugen Nicoleascu, bulversand inca o data atat medicii cat si pacientii, care nu mai stiu ce sa mai inteleaga si mai ales nu stiu la ce sa se mai astepte.

Nici nu este de mirare, pentru ca daca punem cap la cap informatiile, declaratiile si initiativele sale din ultima vreme, ajungem la concluzia ca ministrul a croit deja planul sanatatii noastre, dupa modelul pe care il anunta inca din 2012, cand spunea ca intentioneaza sa desfiinteze Casa Nationala de Sanatate (CNAS) si contributiile populatiei si sa concentreze intregul sistem in mana Ministerului Sanatatii. Minister care, dupa spusele ministrului „este obligat sa aiba grija de toti cetatenii, fie asigurati, fie neasigurati, si sa le ofere un pachet de baza de servicii. (…) Dorim sa desfiintam complet asigurarile sociale de sanatate”, spunea Nicolaescu si la Buzau, iar ideea a lui a fost catalogata atunci de premierul Victor Ponta ca una „personala”.

Iata insa ca „persoana” de atunci este acum ministrul sanatatii, intr-un guvern aflat intr-o foame teribila de bani, iar premierul pare sa ageeze de aceasta data propunerile lui Nicolaescu, declarand ca acesta „vrea sa reorganizeze sistemul de sanatate”.

 

 Potrivit unor calcule facute de specialisti, desfiintare a contributiilor la sanatate ar reprezenta o oportunitate pentru economia Romaniei, care a ajuns, se pare, la fundul sacului, prin cresterea consumului si a cresterii economice de care Guvernul are atata nevoie in pragul noului an electoral 2014, motiv pentru care premierul Ponta nu poate fi decat de acord, mai ales ca desfiintarea completa a contributiei de sanatate ar fi foarte populara, ca orice taiere de taxe.

Faptul ca desfiintarea contributiei ar putea deveni realitate se poate deduce si din dezmintirea oficiala pe care Ministerul Sanatatii a simtit nevoia sa o faca prin comunicatul transmis presei si postat pe site-ul oficial, prin care sesutine ca „zvonurile despre posibila crestere a contributiei la asigurarile de sanatate cu 3 procente” sunt false, iar programul de guvernare USL „prevede chiar reducerea cotelor de asigurari sociale de sanatate”, dar si prin declaratiile de saptamana aceasta a ministrului,m care a confirmat ca vrea sa desfiinteze contributiile si sa infiinteze RCA-ul medical, odata cu pachetele de servicii de sanatate – unul minim, pentru toata lumea, si unul cu servicii supolimentare, pentru care fiecare salariat va fi obligat sa plateasca o taxa de tip RCA, ca la autoturismele cu care nu ai voie sa circuli daca nu ai platit taxa.

 

Ministrul Sanatatii  spune ca va incerca sa estimeze costul real al pachetului de servicii medicale de baza oferit in Romania, iar pentru asta a cerut unor spitale importante liste cu tarifele reale ale serviciilor medicale, statul nedecontand, asa cum se stie, decat jumatate sau o treime din anumite servicii.

Prin introducerea unei asigurari medicale suplimentare obligatorie pentru toti romanii care realizeaza venituri ca angajati sau din activitati independente, se vor acoperi serviciile medicale care nu vor fi cuprinse in pachetul de baza, a explicat ministrul Nicolaescu.Valoarea asigurarii va putea fi fixata doar dupa stabilirea costului pachetului de baza si ar putea fi dedusa (nu se stie in ce proportie) din impozit.

Serviciile medicale din acest pachet suplimentar vor putea fi furnizate atat de catre spitalele private, cat si de catre cele de stat, asa ca ministrul va „impusca” doi iepuri: Ministerul Sanatatii mentine monopolul in ceea ce priveste serviciile de baza, iar privatii vor avea si ei la dispozitie o felie din tort, prin optiune din pachetul suplimentar sustinut prin RCA. Iar pentru a-i putea trata pe cei care nu platesc la sanatate (importanti prin numarul lor ca electorat), statul va refuza sa mai asigure o serie de servicii medicale pentru cei angajati, care si le vor finanta direct si obligatoriu prin aceasta asigurare suplimentara.

Totodata, prin introducerea achizitiilor centralizate si a posibilitatii ca ministrul Sanatatii de a concedia direct, managerii spitalelor care inregistreaza datorii timp de 3 luni consecutiv, rolul consiliilor locale si judetene va deveni doar unul de sustinere financiara a unitatilor medicale preluate cu forta, de la Guvernul Boc.

 

Intra pe piata si asuguratorii privati de sanatate, care de aproape un an de zile se pregatesc si-si fac portofolii de clienti, iar acest lucru este mentionat in Hotararea de Guvern postata vineri seara, pe site-ul MS.

Acestia vor colecta si administra asigurarile medicale suplimentare obligatorii, iar autoritatea care va defini criteriile in functie de care asiguratorii privati vor fi acceptati pe piata din Romania si care va controla activitatea acestora va fi Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in cadrul careia se formeaza deja o unitate specializata in piata serviciilor medicale.

CSA este condusa de Daniel Tudor, numit in functie toamna trecuta, la propunerea PNL. Intrarea asiguratorilor privati pe piata serviciilor medicale este singurul element comun tuturor celor trei variante de reforma a Sanatatii: varianta Vladescu (PDL), varianta Cepoi (PSD) si varianta Nicolaescu (PNL).

Totodata s-a anuntat infiintarea unei Agentii Nationale de Programe de Sanatate in subordinea Ministerului Sanatatii, institutie care va prelua de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate intreaga putere de a imparti banii din Programele Nationale, iar regionalizarea CNAS-ului va restrange capacitatea sa administrativa, motiv pentru care s-a si exprimat cu duritate la adresa ministrului, presedintele CNAS, dr. Doru badescu, sapatamana trecuta.

Scopul final ramane desfiintarea CNAS, care va deveni inutila in contextul in care nu se mai colecteaza contributii de sanatate.

Ministrul Sanatatii ne-a avertizat, de altfel, ca isi va pune in aplicare planul de reforma, spunand chiar in ultimul sau comunicat de presa ca „anul 2013 va insemna anul schimbarilor radicale in sanatate”, lasand sa se inteleaga ca noi nu suntem decat „cobaii sai de serviciu”.

 


Adaugati un comentariu


 

*