Socuri in CJAS-uri si DSP-uri si confuzie printre pacienti, marca Nicolaescu

13 martie 2013 | 1 comentariu |

Ministrul Sanatatii a anuntat, ieri, ca directiile de sanatate publica judetene si casele de asigurari de sanatate publica judetene vor fi desfiintate in urmatoarele zile, masura urmand sa aduca bani la buget. El nu a avut insa nicio explicatie despre ce se va intampla cu bolnavii.

 

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a aruncat pe piata o noua fumigena, la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti, organizat ieri si astazi, de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania si Colegiul Medicilor din Romania. Ministrul a declarat ca se desfiinteaza casele judetene de asigurari de sanatate si directiile judetene de sanatate publica in cateva zile, mentionand ca are sprijin politic in acest sens.

Vom incerca sa gasim resurse in interiorul sistemului reducand birocratia, eliminand verigile birocratice care, din punctul meu de vedere, nu-si mai gasesc locul, care sunt verigi birocratice facand parte din sistemul comunist. Noi functionam cu aceleasi structuri deconcentrate din 1950. Totusi, au trecut multi ani de atunci. Ca atare, in cateva zile veti vedea o masura radicala, desfiintarea directiilor de sanatate publica judetene, care consuma circa 10 la suta din fondurile de administrare ale Ministerului Sanatatii. Banii ii vom duce catre programele nationale in special, acolo unde avem deficit de finantare”, a spus ministrul Eugen Nicolaescu, la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti, organizat cu ocazia „Saptamanii Pacientilor”.

 

Eugen Nucolaescu, ministrul Sanatatii

Ministrul Sanatatii a precizat ca desfiintarea caselor judetene de asigurari de sanatate va permite economisirea a aproximativ trei la suta din cei peste 19 miliarde de lei, bani care vor fi folositi pentru imbunatatirea programelor nationale de sanatate.

Vom desfiinta si casele judetene de asigurari de sanatate. Ele mananca, daca stiti, pe legea bugetului, trei la suta din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, a spus ministrul Nicolaescu, mentionand ca 2013 va fi anul marilor schimbari in Sanatate, precizand ca are sprijin politic pentru masurile care vor fi luate.

Potrivit viziunii ministrului Sanatatii, 35% din personalul actual angajat in cele 40 de Case judetene de Asigurari de Sanatate si in DSP-uri judetene ar urma sa fie transferat la consiliile judetene care au spitale in subordine, iar 20% dintre angajati vor asigura functionarea celor 8 Case regionale de Asigurari de Sanatate si a DSP-urilor respective (sub o  noua denumire, atunci cand regiunile vor fi constituite). Restul angajatilor, adica peste 1.000 de persoane dintre cele aproximativ 8.000 cate sunt in prezent, vor intra in somaj.

 

Vasile cepoi

Consilierul guvernamental Vasile Cepoi, fost ministru al Sanatatii, prezent si el la intalnirea cu pacientii, a declarat insa ca proiectul privind reorganizarea caselor de asigurari de sanatate si a directiilor de sanatate publica judetene nu a fost prezentat inca in Guvern si nici nu a fost supus dezbaterii publice, lasand sa se inteleaga ca cele cateva zile ar putea fi cateva luni, daca se va accepta versiunea ministrului.

Nu am detalii despre modul de reorganizare a retelei de asigurari de sanatate si a directiilor de sanatate publica. Asteptam sa vedem care va fi propunerea concreta. Deocamdata, proiectul este la nivelul Ministerului Sanatatii, nu a fost prezentat in Guvern si nu exista niciun proiect supus dezbaterii publice, asa ca nu am detalii despre acest fapt. Privesc implementarea acestui sistem cu interes”, a spus consilierul guvernamental Vasile Cepoi, care a participat, impreuna cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaesc, la deschiderea Forumului National al Asociatiilor de Pacienti.

Cepoi nu a putut preciza nici daca va fi redusa birocratia prin desfiintarea institutiilor respective, asa cum a spus ministrul Sanatatii, nici daca reorganizarea lor are vreo legatura cu regionalizarea.

 „Nu stiu daca este birocratie in aceste case judetene, ma depaseste, nu am facut un astfel de studiu. Nu stiu daca poate fi privita ca o regionalizare, care ar fi variantele care ar putea fi implementate. Eu am avut un alt punct de vedere, nu stiu sa va spun”, l-a „atins” Vasile Cepoi pe Nicolaescu, cu care nu este prima oara cand se afla pe pozitii diferite.

 

Eugen Nicolaescu

Cei de la Casa au hingherit pacientul, omul! Acasa cu ei!”, a mai declarat ministrul Eugen Nicolaescu, mentionand ca nu mai vrea sa finanteze functionarii publici care nu-si justifica actualele locuri de munca.

Eu astazi am vrut sa dau un semnal pentru paicenti, se sarbatoreste saptamana pacientilor si trebuie sa sa stie ca autoritatile cauta resurse suplimentare. Tot ce se va face, se va face numai pentru ei, nu pentru sistemul birocratic. Se schimba filosofia. Nu vreau sa mai finantez functionari publici care sa-i omoare pe pacienti cu birocratia. Stiu ca este o emotie cand auzi ca niste organizatii comuniste de 65 de ani se desfiinteaza. Dupa ce va aparea proiectul de lege vom incerca sa facem toate corelatiile prin ordin de ministru. Vreau sa finantez programele de sanatate. (…) Ce au facut cei de la Casa in ultimii ani? Au facut o nenorocire, si-au batut joc de oameni, sunt niste birocrati care trebuie sa plece acasa. De-aia-i trimit acasa. Ei nu au facut altceva decat sa-si perpetueze locul lor de munca, sa ia bani pe ce? Hingherind pacientul, omul! Acasa cu ei ! Problema este – punem pacientul sau birocratul in centrul sistemului? Programul de guvernare al USL asta prevede”, a spus Nicolaescu.

  Ministrul a incercat sa-si justifice decizia prin faptul ca pacientii se duc la medici, nu la Directia de Sanatate Publica sau la Casa de Asigurari de Sanatate, iar el vrea ca acestia sa nu se loveasca de birocratia sistemului.

 

Dr. Venera Acsinte

Reactiile la anuntul Ministrului Sanatatii au fost unele de soc, in fata iminentei. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica si cei ai Casei de Asigurari de Sanatate Buzau spun ca nu au fost informati oficial despre o decizie a Ministerului Sanatatii privind desfiintarea acestor institutii si nici nu cred ca o astfel de masura ar duce la eficientizare sau reducere a cheltuielilor.

  „Deocamdata nu am primit nicio informare oficiala in acest sens, la nivelul Directiei de Sanatate Publica. Am aflat din presa despre acest lucru. Am verificat si pe site-ul ministerului, dar nu era nimic. Nu stiu ce se va face. Nu stiu care e strategia, nici ce urmeaza, dar o sa aflam. Stiu ca se vorbeste despre o restructurare, reorganizare, dar in niciun caz de desfiintare si nu in urmatoarele zile. Poate se doreste alta subordonare, nu stim. Deocamdata, noi ne vedem de treaba…” a declarat dr. Venera Acsinte, directorul executiv al DSP, vadit marcata de veste, ca si restul angajatilor institutiei, chiar daca informatia a mai aparut in ultima perioada, la nivel de zvon, iar actualul ministru o sustine inca din perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2012, cand a afirmat-o si la Buzau.

 

Corneliu Georgian Vasilescu

La randul sau, seful Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Buzau, Corneliu Vasilescu, afirma ca nu a primit o notificare oficiala legata de desfiintarea caselor judetene de asigurari de sanatate din tara, dar crede ca nasura nu poate fi aplicata peste noapte si nici nu se va face o economie s-ar aplica. Potrivit lui Vasilescu, masura desfiintarii caselor de sanatate si a directiilor de sanatate publica necesita timp, iar ideea infiintarii unor institutii regionale nu este valabila atata vreme, cat tara nu este impartita inca in regiuni.

Ca om care este invatat cu legile, lucrand in sistem inca de la infiintare, mi se pare normal sa respectam legea de baza a sanatatii, care este o lege organica. Cred ca trebuie sa fie modificata intai legea sanatatii si apoi sa se emita ordinele pentru aplicarea modificarilor. Nu cred ca exista tara europeana care nu lucreaza cu casa de sanatate. Nu stim ce sistem va fi pus in loc si nici cum va functiona”, a declarat directorul Vasilescu.

Acesta considera ca daca o astfel de decizie este luata fara a fi puse la punct toate aspectele ce pot aparea, mai mult ca sigur apare haosul, pentru ca nu se va mai sti „cine elibereaza retete, cine supravegheaza starea de sanatate? Cred ca o astfel de masura  trebuie privita cu mare responsabilitate. Sunt sisteme unice integrate care nu stiu cum vor functiona in sisteme regionale. Inteleg ca se fac sisteme regionale, dar noi nu avem regiuni. Poate va trebui sa punem lacat pe usa si sa trimitem pacientii la Ministerul Sanatatii?”, se intreaba retoric, seful CJAS Buzau.

 

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta nu a avut nicio reactie. Poate a fost prea preocupat de intalnirea cu presedintele Traian Basescu, in Parlament…

Eugen Nicolaescu, insa, la fel ca in cazul „spitalelor private”, a dat inapoi dupa ce a aruncat „bomba” si a refuat sa detalieze masurile pe care intentioneaza sa le ia, cerandu-le jurnalistilor sa-l lase „in pace”, cand a fost intrebat ce vor face pacientii in cazul desfiintarii Caselor de Sanatate si DSP-urilor si daca vor fi nevoiti sa se plimbe intre spitale, cim s-a mai intamplat din cauza birocratiei…

In urma cu noua luni, Nicolaescu facea aceeasi declaratie referitoare la desfiintarea CNAS. Atunci, premierul Victor Ponta l-a pus la colt, spunand ca acesta a vorbit in nume personal.

Nu exista asa ceva, nici vorba. A fost o propunere personala a lui Nicolaescu. Am discutat cu Crin Antonescu si, de acum incolo, nu se va mai intampla ca fiecare sa fie vedeta pe domeniul lui”, a spus atunci, Ponta, mentionand ca inainte de declaratii de acest gen, trebuie sa se discute in USL.

Saptamana trecuta, premierul Victor Ponta a cerut ministrilor sa prezinte propuneri pentru reducerea cu 15% a cheltuielilor cu personalul si a cheltuielilor cu bunuri si servicii si, probabil, acesta a fost suportul politic la care a facut referire ministrul.

Unul dintre obiectivele propuse Guvernului Romaniei intr-un raport detaliat al Bancii Mondiale (analiza sectoriala a sistemul medical romanesc – 2011) a fost „schimbarea rolului Directiilor de Sanatate Publica”, specialistii Bancii Mondiale considerand ca rolul de control si supraveghere al DSP-urilor judetene este „prea slab”.    



Comentarii (1)

  1. L. Buzoianu spune:

    Noul ”heirupism” marca Nicolaescu
    De cand a revenit la conducerea MS face afirmatii numai de el intelese si crede marele vindecator al sistemului sanitar.In realitate sunt numai minciuni.
    Sa analizam:
    – deființeaza DSP-urile si CJAS-uruile: chiar daca le cemtralizeaza pe regiuni, totusi in fiecare judet vor trebui sa ramana structuri la care pacientul sa se poata adresa. Ca numar de functionari, probabil va da in somaj cateva femei de serviciu. Restul functiilor (exceptie unii directori) vor ramane pentru ca sunt necesare. Deci, vor pleca acasa 150-200 de persoane.
    – reducerea cheltuielilor – este o minciuna pe care o vinde fraierilor. Pai, daca structurile actualelor institutii se vor muta la Consiliile Judetene, tot vor trebui finantate, iar finantarea se face tot din PIB in final, deci tot de unde se aloca si acum fondurile. In concluzie, acele 15% economii nu vor fi in realitate decat de maxim 2-3%. Iar daca spera ca aceste sume infime vor redresa sistemul sanitar, ori ne crede pe toti prosti, ori îi ”patineaza” neuronii si ar trebui sa mearga sa se trateze…

Adaugati un comentariu


 

*