Vom fi tratati tot cu paliative?

8 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Nina NeaguAm scris de nenumarate ori ca sistemul sanitar romanesc este pe butuci. Au scris si altii, dar aproape nimic nu s-a schimbat. Cel putin din punct de vedere financiar si al mentalitatii. Imi vine greu sa mai cred ca cineva va scoate din necaz bolnavii care, desi platesc luna de luna asigurari medicale, de atatia ani sunt mai degraba victimele guvernantilor si ale parlamentarilor decat ale bolilor de care sufera. Nu cred nici ca zecile de mii de specialisti se vor mai intoarce in tara daca nu se reformeaza sistemul, radical. Chiar daca in urma cu mai bine de o luna, secretarul de stat Raed Arafat, pe atunci ministru, ne spunea ca exista solicitari ale unor medici romani plecati in America sau in alte state unde medicina este la ea acasa…

Acum, la carma Ministerului Sanatatii se afla Eugen Nicolaescu, pe care multi il considera cel mai eficient ministru al „bolilor” din ultimii 22 de ani si fata de care medicii au un mare orizont de asteptare. Cu o jumatate de an in urma, cand s-a aflat la Buzau, la o intalnire cu medicii, actualul ministru parea  extrem de convins ca lucrurile se vor schimba in bine si chiar a prezentat cum se va intampla asta, in propria viziune.

Daca nu m-as gandi ca PIB-ul este extrem de limitat, in comparatie cu nevoile interne si cu datoriile externe ale Romaniei care de-acum vor curge catre FMI si Banca Mondiala, as crede ca se poate. In contextul in care, insa, nici bani nu sunt, mi-e greu sa vad chiar si cu cine ne putem certa si pe cine mai putem trage la raspundere! Nu ca pana acum am fost prea priceputi sa ii luam de guler pe fostii guvernanti si sa-i intrebam unde se duc banii incasati pe asigurarile de sanatate si de ce avem cea mai mica suma pe cap de locuitor. Nici cum se face ca politicile sanitare ale acestei tari ne-au dus in topul rusinii la  majoritatea bolilor grave. Dar, cine stie, poate vom trai sa vedem ca nu mai suntem tratati doar cu paliative si vorbe goale…

O prima decizie salutara a fost luata chiar ieri, cand s-a decis alocarea a 10 milioane de lei pentru repunerea in functiune a sectorului de productie din  Institutul Cantacuzino. Prin fabricarea de vaccinuri romanesti, costurile de  achizitie a serurilor  si vaccinurilor ar putea scadea chiar si de zece ori…

Sa-i dam asadar credit proaspatului ministru, cel putin pentru o jumatate de an, si sa speram ca va aplica plitici coerente, prin care se vor cheltui banii acolo unde si cum trebuie, iar bolnavii nu vor mai fi tratati cu paliative…


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*