Ne prefacem ca facem…

21 august 2014 | 4 comentarii |

Nina-4Suntem bolnavi de-a binelea! Si nu intrevad sperante sa ne mai facem bine! Suntem din ce in ce mai saraci, dar platim cu lefuri grase o armata de functionari care ne conduc destinele si ne organizeaza viata. Si, dupa cum se vede, ei nu fac altceva decat sa-si serveasca propriile interese si pe cele ale unor acoliti carora le sunt, probabil, datori. Cu orice pret. Cu pretul sanatatii noastre fizice si psihice, cu pretul vietii noastre, chiar. Iar noi ne lasam prostiti de vorbe atent mestesugite, imbroboditi de promisiuni, furati la drumul mare…

Cum sa inteleg altfel avalansa de hotarari guvernamentale electorale cu care suntem agresati in fiecare zi si de pe urma carora nu beneficiem de nimic? Pomeni electorale de doi bani si… atat. Iar Parlamentul doarme. Pentru ca se poate.

Sa detaliem. In Romania anului 2014, bolnavii de cancer isi obtin dreptul de a beneficia de tratamente, in instanta. Bebelusii raman nevaccinati pentru ca Guvernul nu este capabil sa puna in functiune Institutul Cantacuzino care ar putea fabrica serurile necesare la preturi de 20 de ori mai ieftine decat cele din import, de o calitate mai proasta si procurate cu mari sincope. Bolnavii de HIV/SIDA isi intrerup frecvent tratamentele pentru ca nu au medicamente. Spitalele o duc de pe o zi pe alta din lipsa de bani, medicamente, materiale sanitare si aparatura medicala. Medicii si asistentii medicali ne pleaca in strainatate pentru ca aici sunt platiti in bataie de joc si nici nu li se ofera oportunitatea realizarii unor competente profesionale corespunzatoare. Iar sistemul sanitar romanesc functioneaza la cote de avarie, cu un personal diminuat, supraincarcat, obosit si lipsit de motivatie.

 Pe de alta parte, Casa de Asigurari de Sanatate, infiintata ca o institutie privata de administrare a banilor pacientilor, a devenit un „apendice” al sacului comun de la Ministerul Finantelor. Iar drumul banilor destinati sanatatii s-a pierdut in pensii, somaj si mai ales ajutoare sociale – pomeni electorale. Apoi, miliarde de euro s-au cheltuit pe un sistem informatic prezentat ca unul „performant”, dar care de vreo zece ani nu face decat sa inghita bani si sa se tot puna la punct fara a deveni insa functional. Iar intre timp se fura ca-n codru, din banii asiguratilor. S-au facut acuzatii, s-au constituit dosare penale grele, dar rezultatul a fost doar un spectacol mediatic, pentru ca banii despre care s-a tot strigat in gura mare ca s-au furat, nu s-au recuperat. Iar romanii mor in continuare cu zile, suntem bolnavii Europei.

Pentru ca si ei traiesc in Romania si trebuie sa se incadreze in aceleasi tipare, medicii veterinari dau statul in judecata pentru ca nu li s-au decontat facturile pe activitatile de sanatate publica animala de anul trecut, animalele risca sa ramana nevaccinate, iar Guvernul nostru drag are grija sa mai dea cate o ciosvarta unor potentiali vectori de presiune sau de mobilizare in apropiata campanie electorala…

Chiar zilele acestea, Guvernul a adoptat o hotarare privind modificarea Hotararii nr. 1415/2009 privind organizarea si functionarea ANSVSA, prin care a decis infiintarea Politiei animalelor, ca structura in cadrul Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), cu cate un inspector in fiecare judet. Potrivit sefilor Directiei generale control din ANSVSA, noua structura va avea un sef serviciu, care urmeaza sa fie desemnat prin concurs. Are prevazute minim opt posturi de inspectori in cadrul structurii centrale a ANSVSA si cel putin cate unul la fiecare directie sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor (DSVSA) judeteana. Inspectorii din Politia sanitar-veterinara a animalelor vor controla de la ferme, crescatorii, abatoare, gradini zoologice sau circuri, la laboratoare unde se fac experimente pe animale, pentru a verifica daca sunt respectate conditiile privind bunastarea animalelor. In aceasta perioada se va pune un accent deosebit pe adaposturile pentru caini fara stapan, mai spun reprezentantii ANSVSA.

Mai, sa fie! Credeam ca vor fi ceea ce sunt in strainatate cei din Politia animalelor, dar vedem ca ei vor controla exact ceea ce controlau si pana acum si probabil vor continua sa o faca, inspectorii sanitari-veterinari din cadrul Directiilor. Vor avea insa un alt statut. De sefi. Cu salarii mai mari. Si cu posibilitatea sau poate chiar obligatia de a deveni vectori electorali…

Cele mai grave incalcari ale legislatiei privind protectia animalelor (Legea 205/2004), adica uciderea si schingiuirea animalelor sau folosirea lor la lupte, pot fi pedepsite cu inchisoare de la trei luni la un an, in aceste cazuri inspectorii urmand sa sesizeze organele de urmarire penala, se mai lauda Guvernul. Dar, domnilor, ne credeti prosti? Asta era si pana acum, fara sa fie desemnat un om responsabil cu amenzile, in fiecare judet sau sector din Capitala!

Revin insa la titlu si spun, fara teama de a gresi, ca guvernantii nostri se prefac in fiecare zi ca mai fac si ei cate ceva, dar nu-si vad decat propriile interese! Pe banii nostri.

 


Categorii: Editorial

Comentarii (4)

 1. Paul spune:

  Cre’ c’a sfeclit’o ponta, c’a iesit tase din inchisoare…

 2. Maria Novart spune:

  Ce pot sa simt acum dupa ce am citit articolul?!? … revolta, neputinta… a cata oara?

 3. Anghel Aurel spune:

  Trist si adevarat, scumpa doamna; tocmai am aflat ca un director din Buzau are 11.000 lei salariu…

 4. Ioan Dragusin spune:

  TRIST ADEVAR!

Adaugati un comentariu


 

*