152 de ani de medicina militara in Romania

Cu aceasta ocazie, Spitalul Militar Central organizeaza o serie de manifestari dedicate eroilor sanitari militari si va aduce un omagiu fondatorului acestei ramuri a medicinei, generalul de divizie dr. Carol Davila.

 

spitalul militar centralAstazi  se implinesc 152 de ani de cand medicina militara a fost atestata oficial in Romania ca element specializat pentru asigurarea sanatatii efectivelor armatei.

Vor avea loc depuneri de coroane la bustul fondatorului medicinei militare, general de divizie medic dr. Carol Davila si la Monumentul Eroilor Companiei a II-a Sanitara, lucrare plastica aflata in evidenta Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National.

Anul acesta, evenimentul se adreseaza unui segment de public specializat, in sensul ca la activitate sunt invitati sa participe cadre active, in rezerva si in retragere ale Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila” si reprezentanti ai mediului academic si universitar, transmite conducerea unitatii medicale.

 

Depunere coroane la statuia lui Carol Davila

Depunere coroane la statuia lui Carol Davila

Data de 21 august 1862 este considerata, practic, ziua de nastere a medicinei militare romanesti. La aceasta data s-au infiintat Corpul Ofiterilor Sanitari ai Armatei si Directia Generala a Serviciului Sanitar Roman, prin Inalt Decret Domnesc semnat de Alexandru Ioan Cuza.

Medicina militara incepuse insa sa existe anterior acestui moment, care a insemnat doar recunoasterea oficiala a acestei ramuri a medicinei. Astfel, pe 13 septembrie 1831 a fost infiintat un lazaret,  in baza regulamentul militiei Principatului Tarii Romanesti, structura ce a devenit ulterior Spitalul Militar Central. In 1851, la solicitarea comandantului spitalului, a luat  fiinta primul serviciu permanent de garda, in vederea asigurarii asistentei medicale in regim de urgenta.

 

Statuia lui Carol Davila din fata UMF Bucuresti

Statuia lui Carol Davila din fata UMF

Doi ani mai tarziu, in 1853, conducerea spitalului militar este incredintata medicului de origine franceza Carol Davila. Acesta a elaborat primul regulament modern de functionare a Spitalului Militar, structurat pe asigurarea a doua functii organice, respectiv, asistenta medicala chirurgicala si cea de medicina interna.

Tot prin efortul sau, se concretizeaza conceptul de infrastructura materiala si de suport logistic, prin dotarea serviciului medical pentru timp de pace, dar mai ales pentru razboi.

De numele lui Carol Davila este legata si infiintarea primei institutii de invatamant superior medical din Romania, actuala Universitate de Medicina si Farmacie din Bucuresti, care ii poarta numele, la fel ca si Spitalul Militar Central. S-a intamplat pe 16 august 1857, in baza opisului domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica. Atunci, Carol Davila a infiintat si organizat prima forma de invatamant medical superior din tara noastra, respectiv Scoala Nationala de Medicina si Farmacie, ai carei absolventi erau recunoscuti si peste hotare.

 

Depunere coroane la statuia eroilor sanitari

Depunere coroane la statuia eroilor sanitari

Avand in vedere toate acestea, azi este o zi speciala pentru personalul Spitalului Militar Central Carol Davila care va organiza o serie de manifestari festive pentru a marca aceasta data importanta pentru medicina militara. I se va aduce cu aceasta ocazie un omagiu generalului de divizie dr. Carol Davila, considerat fondatorul medicinei militare romanesti, la bstul acestuia urmand a fi organizata o ceremonie urmata de o depunere de coroane. O festivitate similara se va desfasura si la Monumentul Eroilor Companiei a II-a Sanitara, fiind astfel adus un omagiu si celor care au pierit de-a lungul timpului pe campurile de lupta.

In ceea ce priveste ansamblul contextual care a generat lucrarea plastica intitulata „Monumentul eroilor Companiei a II-a sanitare”, putem spune ca respectiva formatiune medicala din cadrul ostirii romane a participat, in mod stralucit, la razboiul de reintregire nationala, fiind compusa din efectivele aflate in structura Spitalului Militar Central, transmite conducerea unitatii medicale, intr-un comunicat de presa in care este anuntat evenimentul.

 

eroi militariLegat de istoria acestei structuri medico-militare, de mentionat ar fi Ordinul de zi dat de generalul Eremia Grigorescu, prin care se elogiaza comportarea eroica a corpului medical si sanitar pe front, in care este consemnat ca: „Am constatat cu mandrie si cu cea mai mare sufleteasca multumire ca intreg corpul medical, precum si personalul sanitar… s-au distins printr-o munca neobosita si un devotament fara margini. De la primul post de prim-ajutor, pana la la spitalele de evacuare si trenurile sanitare, toti medicii si sanitarii au lucrat in mod desavarsit, astfel ca evacuarile si triajul ranitilor s-au facut in cea mai perfecta regula si in modul cel mai sistematic, putandu-se astfel da o completa asistenta sanitara numerosilor raniti in timpul cel mai scurt posibil. Pentru aceasta activitate si devotament demn de toata lauda, aduc multumirile mele corpului medical militar si personalului sanitar”.

In anul 1924, in memoria medicilor militari din Spitalul Militar Central care plecasera pe front si a celor ce alcatuiau Compania a II-a Sanitara care s-au jertfit pe campul de onoare, in curtea Spitalului Militar Central, prin grija unui comitet de initiativa, s-a ridicat un monument de referinta pentru istoria medicinei militare.

Seria momentelor comemorative va fi incheiata prin organizarea, in Amfiteatrul Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Militar Central, a unei festivitati aniversare.

 

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*