Personalul medical din MApN și MAI se perfecționează pe bani europeni

Un program în acest sens a fost lansat zilele acestea, adresându-se unui număr de 30 de medici și 1.270 de asistenți. Totodată, Spitalul Militar Central va coordona sistemul de telemedicină al Apărării. 

 

Un program naţional modular pentru ridicarea nivelului profesional al cadrelor medicale din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a fost lansat joi, la Spitalul Militar Central, în prezența miniștrilor Apărării, Internelor și Afacerilor Europene, Mihai Fifor, Rovana Plumb și Carmen Dan. Programul se va derula pe o perioadă de 30 de luni și are ca scop creșterea gradului de perfecționare a medicilor și asistenților medicali care activează în cadrul acestor sisteme. Finanțarea este asigurată din fonduri europene și va include cursuri modulare, practice și de formare profesională, adresate medicilor și personalului medical auxiliar care activează în structurile sistemului naţional de apărare și celui de ordine publică şi siguranţă naţională.

Cu prilejul lansării oficiale a programului, ministrul Mihai Fifor, a precizat că investiția în formarea personalului medical este o prioritate în cadrul ministerului pe care îl conduce, amintind în acest sens și de suplimentarea locurilor la concursul de admitere pentru Medicina MilitarăEste extrem de important să investim în formare. În ceea ce mă priveşte, am afirmat-o în repetate rânduri că aceasta este o prioritate pentru Ministerul Apărării Naţionale. Investiţia în formare, în educaţia continuă nu doar în domeniul medicinei militare ci pentru toate cadrele ministerului nostru. Anul acesta, am plecat de la 30 şi ceva de locuri la admiterea în învăţământul superior medico-militar şi am ajuns la aproape 200 de locuri la admitere”, a declarat ministrul Apărării Naționale.

 

Mihai Fifor a reamintit că Ministerul Apărări Naționale a scos de curând la concurs peste 400 de funcții destinate medicilor, existând o preocupare permanantă pentru atragerea și păstrarea specialiștilor în sistem.

Noul program se numără printre măsurile luate în acest sens și se adresează unui număr de 30 de medici și 1.270 de asistenți medicali, atât din cadrul MApN, cât și din cadrul Ministerului de Interne.

Cu același prilej, ministrul de Interne, Carmen Dan, a precizat că „sănătatea angajaţilor noştri este foarte importantă, iar îmbunătăţirea pregătirii personalului medical este şi rămâne o prioritate. MAI este una dintre instituţiile care a reuşit în ultimii ani să atragă fonduri externe nerambursabile consistente pentru finanţarea unor proiecte importante pentru domeniul de activitate pe care îl servim. Anul trecut, spre exemplu, valoarea fondurilor nerambursabile a depăşit 175 milioane de euro”.

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, subliniat, la rândul său, că, din cele 800 de milioane de euro bani europeni, care reprezintă fondul alocat şi destinat special pentru Sănătate, 307 milioane de euro sunt linii de finanţare care asigură formarea cadrelor medicale şi perfecţionarea. Plumb a menționat, totodată, că „până la sfârşitul lunii iunie, pe componenta de prevenţie avem de lansat pentru a fi depuse proiecte, programe de peste 200 milioane de euro, prin care un 1,5 milioane pacienţi vor beneficia şi vor fi generate peste 3.000 de servicii medicale”.

 

G-ral dr. Florentina Ionita Radu

Tot în cursul zilei de ieri, comandantul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila, general doctor Florentina Ioniță Radu a anunțat că unitatea medicală va coordona sistemul de telemedicină al Apărării, care ar urma să fie implementat până la la finele anului viitor.

„Este un proiect complex, pe care sperăm să reuşim să îl implementăm probabil până la sfârşitul anului viitor, pentru că pe de o parte înseamnă infrastructură, canale speciale de comunicaţie cu celelalte spitale militare, cu bazele de operaţii, cu poligoanele la care se instruiesc soldaţii noştri şi soldaţi care vin din NATO, care sunt foarte importante şi care sunt distribuite în diverse zone din ţară, baza de interconectare, device-urile care trebuie să existe acolo, adică monitoarele, instrumentele specifice telemedicinii şi apoi locul unde se primesc aceste informaţii, respectiv Spitalul Militar, şi oamenii care vor fi instruiţi să dirijeze şi să coordoneze acest lucru. Este un proiect complex, sperăm să aplicăm şi pentru fonduri europene” a declarat comandantul Spitalului Militar Central, adăugând că unitatea va beneficia de sprijinul Ministerului Apărării Naționale pentru implementarea sistemului de telemedicină a Apărării.

 


Adaugati un comentariu


 

*