S-a stabilit repartiția noilor locuri pentru Medicina Militară

22 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Pentru viitorul an universitar, vor fi alocate 200 de locuri pentru această disciplină, suplimentarea acestora primind zilele trecute avizele de le ministerele Aparării, Educației și cel al Sănătății.

 

Dublarea numărului de locuri pentru Institutul Medico-Militar a trecut de la stadiul de promisiune la cel de certitudine. Demersul inițiat de ministrul Apărării, Mihai Fifor, a fost concretizat, zilele trecute, prin acordarea tuturor avizelor necesare. Astfel, începând cu viitorul an universitar, candidații care vor opta pentru domeniul Medicinei Militare vor avea la dispoziție 200 de locuri, repartizate în cadrul celor două catedre ale Institutului Medico-Militar, de la București și de la Târgu Mureș.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, care a indeplinit timp de cateva zile și rolul de premier interimar, împreună cu Florian Bodog, ministrul Sănătății și Liviu Pop, ministrul Educației și-au pus semnaturile pe documentul ce atestă creșterea la 200 a numărului de locuri pentru formarea medicilor militari, începand cu viitorul an universitar, totodată fiind stabilită de catre Ministerul Apărării Naționale și repartiția acestor locuri pe specializări și în cadrul celor două catedre al Institutului Medico-Militar.

Astfel, catedrei de la București și celei de la Târgu Mureș le vor fi repartizate, în mod egal, câte 100 de locuri, diferența constând în specializările atribuite fiecărui centru.

 

Mihai Fifor

La Târgu Mureș, toate cele 100 de locuri atribuite sunt pentru specialitatea Medicină Generală, în timp ce la București, doar trei sferturi dintre aceste locuri – 75, mai exact, sunt destinate acestei specializări. Celelalte 30 de locuri de la UMF București sunt repartizate în mod egal pentru specializarea Medicină Dentară și Farmacie.

În total, pentru viitoarea sesiune de admitere, candidații care vor opta pentru domeniul Medicinei Militare vor avea la dispoziție 175 de locuri la specializarea Medicină Generală și câte 15 locuri petru Medicina Dentară și pentru Farmacie.

La scurt timp după ce suplimentarera numărului de locuri pentru Medicina Militară a primit toate aprobările necesare, ministrul Mihai Fifor a declarat că este „convins că, astfel, vom acoperi eficient deficitul de specialişti în zona medicală şi vom reuşi ca programele deja asumate pentru sistemul medical militar să meargă mai departe”.

 

Acesta a mai precizat că suplimentarea locurilor s-a făcut după identificarea necesităţilor reale de dezvoltare ale sistemului medical din instituţiile de ordine publică, apărare şi siguranţă naţională. În acest sens există și acordul rectorilor Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti şi Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, în cadrul cărora se desfăşoară activitatea didactică.

Anunțul făcut de Ministerul Apărării Naționale confirmă, totodată, capacitatea celor două catedre de asigura pregătirea unui număr mai mare de studenți, inițial fiind luată în calcul și varianta extinderii colaborării cu alte centre universitare importante din țară, în cadrul cărora ar fi putut fi inființate catedre de Medicină Militară. Nu a fost nevoie să se recurgă la acest demers, în urma discuțiilor si analizelor desfăsurate împreună cu reprezentanții centrelor universitare de la Bucureşti şi Târgu Mureş, stabilindu-se că acestea pot face faţă unui număr mai mare de studenţi, dublu față de cel care le era repartizat în precedenții ani universitari.

 


Adaugati un comentariu


 

*