Problemele actuale ale medicinei militare dezbatute in cadrul unui congres national

15 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Manifestarea este gazduita de Cercul Militar din Bucuresti, impreuna cu Conferinta Zilele Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central. Evenimentul a debutat cu Premiile Medicinei Militare 2015, acordate unor personalitati in domeniu.

 

Ionita-Dusa-Banicioiu-prezidiu-imnZilele acestea Cercul Militar din Capitala gazduieste lucrarile a doua manifestari importante din domeniul medicinei militare, manifestari ce au debutat in cursul zilei de ieri si urmeaza sa se incheia sambata, 17 octombrie. Este vorba despre Congresul National de Medicina Militara si de Conferinta Zilele Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central, activitati ce sunt la acest moment in plina desfasurare, bucurandu-se de prezenta catorva sute de invitati din lumea medicala din Romania dar si din Turcia, Germania, Bulgaria si Grecia.

Comandantul SUUMC, col. dr. Florentina Ionita Radu a afirmat, in deschiderea Congresului, ca aceasta este „prima manifestare de gen postdecembrista , un triumf al faptului ca medicina militara este un segmnent important al medicinei romanesti”.

Pe parcursul celor patru zile cat dureaza Zilele SUUMC, pe langa manifestarile stiintifice programate se va analiza situatia actuala a medicinei din structurile ministerelor cu retea proprie si se vor elabora propuneri pentru dezvoltarea si flexibilizarea actului medical si managerial.

Tot in cadrul Zilelor SUUMC va avea lor lansarea oficiala a Centrului multidisciplinar de cercetare pentru abordarea multifunctionala a patologiei tumorale abdominale, dotat cu echipamente medicale de ultima generatie, intre care se evidentiaza sistemul de chirurgie robotica.

 

Col.dr. Florentina Ionita- comandant SUUMC

Col.dr. Florentina Ionita- comandant SUUMC

Evenimentul a debutat in prezenta conf. univ. dr. Diana Loreta Paun, Consilier de Stat – Departamentul de Sanatate Publica, Mircea Dusa– ministrul Apararii Nationale, Nicolae Banicioiu – ministrul Sanatatii, Vasile Ciurchea – presedintele CNAS, col. medic dr. Constantin Stefani – Seful Directiei Medicale.

Despre formatul manifestarilor stiintifice, col. dr. Florentina Ionita a spus ca „va fi unul interactiv, cu accent pe problemele practicii medicale curente, iar temele vor fi sustinute de personalitati ale lumiii medicale si stiintifice atat din tara cat si din strainatate”.

Apreciind activitatea si profesionalismul medicilor militari, ministrul Mircea Dusa a tinut sa scoata in evidenta si o problema destul de serioasa cu care se confrunta la acest moment medicina militara (ca si cea civila) din Romania, cea a deficitului de personal. Desi conditiile sunt ceva mai bune decat in sistemul public de sanatate civil, se pare ca nici domeniul medicinei militare nu mai este atat de atractiv pentru medicii romani, astfel ca s-a ajuns si aici in pragul unei crize de specialisti.

 

congres medicina militara spitalul militar (2)In acest contet, exista sansa ca exodul medicilor din sistemul de sanatate civil sa aiba ca punct de destinatie si domeniul medicinei militare, nu doar clinicile din strainatate, ministrul Apararii declarand in prima zi a congresului ca se ia in calcul si varianta apelarii la medici civili, care sa fie chemati in activitate si sa devina medici militari. „Si in sistemul medical militar avem lipsa de medici, un deficit. Am cerut ca, de anul viitor, anul de invatamant 2016 – 2017, sa marim numarul de locuri la Institutul medico-militar cu cele doua sectii ale sale, cea de la Bucuresti si cea de la Targu Mures si in acelasi timp chemam in activitate medici civili care doresc sa devina medici militari”, a declarat ministrul Mircea Dusa.

La polul opus, acesta a precizat ca exista in continuare un iteres sporit pentru cariera militara, iar din acest punct de vedere nu se poate lua in calcul riscul aparitiei unui deficit de personal.

 

Prof. Dr. Radu Deac

Prof. Dr. Radu Deac

In ceea ce priveste activitatea Spitalului Militar Central Carol Davila, seful Agentiei Nationale de Transplant prof.dr. Radu Deac, invitat la lucrari, a precizat ca aici s-ar putea realiza in viitorul nu foarte indepartat si interventii pentru efectuarea transplantului de plamani. Pana la indeplinirea acestui demers mai este insa necesar sa se lucreze la partea de organizare dar si pe cea legata de pregatirea medicilor tineri, care trebuie trimisi la specializare in acest sens. „Intentionam sa dezvoltam, impreuna cu Spitalul Militar Central, transplantul de plamani in Romania. Pentru ca Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central a excelat, de-a lungul vremii, a fost in prima linie a transplanturilor de tesuturi – cornee, os – si au fost specialitati de traditie. Speram in continuare sa folosim toata energia si tot potentialul stiintific medical al acestei unitati de elita a medicinei romanesti. Am dori cat mai repede sa incepem transplantul de plamani, dar, pentru ca este o actiune extrem de complexa, imi este greu sa va dau un termen precis. Noi dorim cat de curand. Mai este nevoie de organizare, pregatire, cadre tinere care sa mearga la specializare”, a declarat in acest sens medicul Radu Deac.

 

Gral. (rtr)medic prof. univ. dr. Constantin Dumitru DULCAN, premiat

Gral. (rtr) medic prof. univ. dr. Constantin Dumitru Dulcan, premiat

Tot in cursul zilei de ieri, cu ocazia deschiderii lucrarilor congresului, col. dr. Frorentina Ionita Radu – comandantul Spitalului Militar Central a decernat Premiile Medicinei Militare din Romania pentru anul 2015, impreuna cu ministrul Mircea Dusa si seful Directiei Medicale – col.dr. Constantin Stefani.

Premiul de Excelenta in Medicina Militara pe anul 2015 a fost conferit generalului de brigada (rtr) prof. univ. dr. Constantin Dumitru DULCAN, personalitate complexa a stiintei si culturii romanesti contemporane, medic specialist in Neurologie si Psihiatrie, cu competente in Explorari neurofiziologice, Electroencefalografie, Electromiografie, Potentiale Evocate, Acupunctura si Terapia durerii, profesor universitar, sef de clinica si de catedra, cercetator de anvergura internationala, inventator dar si eseist si filosof.

Este autorul a numeroase lucrari de specialitate, cursuri univesitare, monografii stiintifice in domeniul neurologiei, dar si in domenii conexe, cum ar fi acupunctura si medicina naturista.

A participat, ca investigator principal, la numeroase studii clinice internationale si detine patru brevete de inventie.

A publicat, din 1981 si pana in prezent, 13 lucrari cu continut eseistic si filosofic, obtinand, in calitatea sa de publicist, prestigioase premii nationale si internationale.

Este decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Comandor si Ordinul „Meritul Sanitar” in grad de Ofiter.

 

Col. (rtr) dr. Paulian Abagiu, premiat

Col. (rtr) dr. Paulian Abagiu, premiat

Premiul „General. dr. Carol Davila pentru intreaga activitate” a fost conferit decanului de varsta al medicilor militari, col. (rtr) dr. Paulian ABAGIU, care si-a inceput cariera de medic militar in anul 1949, parcurgand, pana in anul 1990, treptele ierarhiei pana la gradul de colonel. In plan profesional, dr. Abagiu a indeplinit importante functii de conducere, incepand cu cea de medic-sef de unitate, pana la cea de sef Sectie Boli Interne, in cadrul Spitalul Militar Craiova, de unde s-a pensionat. A publicat numeroase lucrari stiintifice – in tara si peste hotare, avand contributii remarcabile indeosebi in domeniul patologiei.

Pentru activitatea sa profesionala a fost decorat cu ordinele „Meritul Militar” clasa I, II si III, „Meritul Militar Sanitar “ clasa III, iar in calitate de veteran de razboi, a primit Medalia „Crucea Comemorativa a celui de-al Doilea Razboi Mondial, 1941 – 1945”, pentru serviciile militare aduse statului roman in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

 

GALERIE FOTO (sursa:SUUMC):

 

 


Adaugati un comentariu


 

*