Centru Integrat de Medicină Nucleară, inaugurat la Spitalul Militar Central

21 februarie 2018 | 0 comentarii |

La serviciile medicale oferite de noul centru vor putea avea acces gratit toți pacienții care au calitatea de asigurat.

 

O nouă investiție extrem de importantă pentru întregul sistem public de Sănătate din România a fost inaugurată astăzi, în prezența a numeroase autorități. Este vorba de Centrul integrat de medicină nucleară al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila. Costurile înființarii noului centru s-au ridicat la 4,5 milioane de euro, reprezentând o investiție făcută de Ministerul Apărării Naționale și Spitalul Militar Central.

La festivitatea de inaugurare, care a avut loc în cursul zilei de azi, a fost prezent și ministrul Apărării, Mihai Fifor, care a precizat că dotările centrului sunt unele de ultimă generație, ridicându-se la cele mai înalte standarde întâlnite în alte spitale din Europa. „Spitalul este un spital de rol 4, ceea ce înseamnă că este ultimul tip de spital din lanţul de intervenţie medicală, în cazul în care este necesar acest lucru. Spitalul Militar Central este unul dintre cele mai performante din ţară, atât ca echipă medicală, cât şi ca dotare, ca investiţii. Investiţiile pe care le vom derula în perioada imediat următoare nu vor face nimic altceva decât să ridice standardul, pentru a putea deservi nu doar pacienţii din sistemul medical militar, dar orice pacient care se află în suferinţă şi doreşte servicii de calitate”, a declarat cu această ocazie Mihai Fifor.

Ministrul Apărării a mai precizat că ministerul pregăteşte un memorandum prin care solicită deblocarea de posturi pentru Armată, dintre care 250 de posturi medici, care vor fi pentru Spitalul Militar Central, pe diverse specialităţi.

 

La rândul său, general doctor Florentina Ioniță Radu, comandantul SUUMC, a făcut o prezentare a noului centru inaugurat azi, precizând că proiectul a avut ca obiectiv dezvoltarea unei infrastructuri medicale unitare, prin asocierea investigaţiilor PET CT cu SPECT CT, capabilă să asigure servicii de diagnostic de înaltă specialitate şi performanţă, la standarde europene de calitate, siguranţă şi securitate a pacientului. Aceasta a mai declarat că, în primă fază, de serviciile medicale oferite de investigaţia SPECT CT vor beneficia toţi asiguraţii din sistemul public de sănătate, urmând ca ulterior includerii spitalului în subprogramul de monitorizare a evoluţiei bolii la pacienţii cu afecţiuni oncologice prin PET CT, derulat în cadrul Programului Naţional de Oncologie, să fie decontată şi această investigaţie. „În ceea ce priveşte investigaţiile izotopice SPECT-CT, acestea sunt deja în contractul-cadru, am obţinut toate avizele. Am obţinut în cel mai scurt timp avizele de la DSP şi de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), ceea ce este un lucru absolut deosebit. SPECT-CT este funcţional de mâine, investigaţiile izotopice sunt decontate de către Casă şi se adresează tuturor pacienţilor, care se pot programa la un număr care va fi afişat pe site-ul spitalului. În ceea ce priveşte PET-CT-ul, adică depistarea afecţiunilor oncologice, în măsura în care Casa de Asigurări de Sănătate ne va include în program, aceste investigaţii vor fi gratuite prin programul naţional al Casei”, a declarat dr. Florentina Ioniță Radu.

 

Comandantul unității medicale mai spune că aparatul că SPECT-CT se adresează unei game largi de afecţiuni ale sistemului endocrin – tiroidă, paratiroidă, ale sistemului renal și ale sistemului cardiovascular.

Centrul va acea capacitatea de a investiga zilnic 30 de pacienți cu acest aparat și alți 15 pacienți cu dispozitivul PET-CT. În cazul acestora din urmă, numărul lor ar putea să crească în viitor, dar asta va depinde de semnarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, Florentina Ioniță Radu precizând că centrul are capacitatea de a asigura acest gen de investigații pentru mai mulți pacienți.

În ceea ce privește personalul care va deservi noul centru, este vorba de medici specialiști care au deja experiență în lucrul cu aceste aparate, specializându-se în ultima perioadă și pentru a lucra pe modelele respective, din dotarea spitalului, care sunt unele de ultimă generație.

„Aveau experienţă anterioară, dar s-au perfecţionat pentru a lucra pe acest aparat, pentru că trainingul a fost inclus în costul aparatului. Noi vom putea funcţiona în momentul în care vom primi aprobarea de la CNAS pentru a fi incluşi în programul de depistare a afecţiunilor oncologice”, a mai explicat comandantul spitalului.

În cadrul centrului vor lucra trei medici de medicină nucleară, doi de radiologie-imagistică medicală, un fizician medical, patru asistente și personal tehnic.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*