Institutul Cantacuzino, inclus în programul de Rezidențiat

11 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Începând chiar din această toamnă, absolvenții universităților de Medcină și Farmacie ar putea să își efectueze stagiul de pregătire profesională aici, având șansa de a primi și grad militar.

 

După ce președintele Iohannis a promulgat, la începutul acestei săptămâni, legea care consfințește trecerea Institutlui Cantacuzino în subordinea Ministerului Apărării Naționale, ministrul Apărării, Mihai Fifor, a organizat o conferință de presă la sediul institutului.

Cu această ocazie, ministrul a vorbit despre proiectele pe termen scurt și lung pe care le are în legătură cu Institutul, astfel încât să fie reluată activitatea de producție, iar cercetarea să fie continuată la cote superioare.

Ne preocupă ca Institutul să-și continue activitatea de cercetare, în primul rând. Cred că cea mai mare problemă a instituției este că foarte mulți specialiști au ales să plece. Problema resursei umane ne îngrijorează și ne obligă să luăm soluții foarte rapide. Nu este ușor să formezi un cercetător în domeniul acesta, un specialist, și cu atât mai puțin nu este ușor să-l atragi să revină în sistemul acesta de cercetare”, a spus ministrul, explicând cum înțelege să redreseze activitatea Institutului.

Fifor a reiterat decizia de a muta unitatea de producție a vaccinurilor într-o hală specială care va fi construită pe un teren al Armatei din zona Băneasa, precizând că urmează ca suprafața respectivă să fie identificată, iar MApN dispune de toate resursele necesare pentru a derula o astfel de investiție. După extragerea unității de producție, în clădirile în care Institutul își desfășoară în prezent activitatea, vor funcționa în continuare laboratoarele naţionale de referinţă, partea de cercetare şi cea de învăţământ.

 

În cursul acestui an se vor face și angajări la Cantacuzino, ministrul vorbind aici și depre intenția de a se crea locuri pentru rezidenți, care ar putea fi ocupate chiar din toamna acestui an de către absolventii care își vor susține examenul de Rezidențiat. Schema de personal a institutului include 1.075 de posturi, dar mulți specialiști au plecat în ultimii ani din cauza nesiguranței locului de muncă. În acest context, MApN va face angajari masive în cursul acestui an, urmând a fi scoase la concurs 200 de posturi. „Avem o schemă de personal pe care noi am aprobat-o, în jurul numărului de 1.075 de funcţii, dacă nu mă înşel. Anul acesta vom porni cu un memorandum pe care o să îl ducem în Guvern, cu 200 de funcţii pe care dorim să le scoatem la concurs. Aceste 200 de posturi sunt defalcate pe specialităţi şi pe nevoile pe care le are Institutul în momentul de faţă. Nu mă refer doar la personalul care să lucreze în linia de producţie, dar mă refer cu precădere la specialişti”, a declarat Mihai Fifor.

Ministrul a subliniat, totodată, preocuparea pe care o are, împreună cu conducerea institutului, ca laboratoarele  de referință să devină „laboratoare de top ale României”, iar în acest scop are în vedere infuzia de personal, finanțarea corespunzătoare și investiții serioase în infrastructură.

 

Ministrul Fifor a spus că vrea să se pună accent, totodată, pe formarea viitorilor specialiști, care să lucreze în cadrul unității. În acest scop, ministrul a declarat că vor fi continuate colaborările cu orice instituții superioare de învățământ medical interersate. „Dorim să continuăm componenta de învăţământ pe care o are Institutul Cantacuzino. În parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila, cu orice altă instituţie de învăţământ medical din ţară, dorim să continuăm această colaborare, să continuăm să formăm aici viitorii specialişti în domeniu. A lucra în Institutul Cantacuzino cred că reprezintă un punct de plecare în carieră cum destul de greu poți să găsești. Institutul Cantacuzino va fi o instituție de top a României, la loc de cinste în rețelele de profil din întreaga lume”, a declarat ministrul Apărării. Acesta a adăugat a adăugat că, împreună cu Ministerul Educaţiei şi al Sănătăţii, va stabili modul în care vor fi organizate locurile la Rezidenţiat începând cu această toamnă, astfel încât să fie acoperite şi nevoile Institutului Cantacuzino.

 

În ceea ce privește producția, ministrul a declarat că „vom începe să lucrăm pe producţie experimentală. Dorim ca aici, pe linie, să putem să formăm viitorii specialişti pentru producţia pe care o lansăm într-o facilitate nouă. Vom relansa producția de vaccin antigripal, BCG-ul (vaccinul împotriva tuberculozei, care se face imediat după nașterea bebelușilor –n.r.) și vrem să revenim la branduri cunoscute ale institutului, la celebrul Polidin cu care foarte mulți români au crescut, la Cantastim – un alt produs de marcă al institutului și la altele. Cea mai optimistă variantă de punere pe piață a vaccinului antigripal este la un an jumate – doi ani. Pentru că e nevoie de toate avizele, de specialiști și de facilitatea de producție. De preferat, nu în centrul Bucureștiului. De îndată ce avem identificată suprafața de teren, putem porni proiectul unei hale industriale de producție vaccin, garantăm că putem face o astfel de investiție”, a dat asigurări ministrul Apărării.

Cât despre statutul viitorilor angajați și al specialiștilor care urmează să fie formați aici, Mihai Fifor spune că, probabil, angajările vor fi făcute „în sistemul militar, astfel încât specialiştii care vin către minister să poată să aibă această dublă calitate pe care o are orice medic militar în momentul de faţă în România”.

(sursă foto: MApN)


Adaugati un comentariu


 

*