Concurență acerbă pe posturile de specialiști de la Institutul Cantacuzino

10 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a anunțat că numărul dosarelor depuse îl depășește cu mult pe cel al posturilor scoase la concurs, precizând că schema de personal este de peste 1.000 de angajați.

 

Mihai Fifor

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la Institutul Cantacuzino, ministrul Apărării, Mihai Fifor, a făcut o prezentare actualizată a situației în care se află unitatea pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) a preluat-o în toamna anului trecut de la Ministerul Sănătății. După cum reiese din datele prezentate cu această ocazie, de ministrul Fifor, locurile de muncă în cadrul institutului suscită din nou un interes sporit din partea specialiștilor, după ce, în anii precedenți, aceștia au renunțat în număr mare la aceste posturi, în contextul în care unitatea ajunsese în pragul colapsului. Odată cu preluarea de către MApN, una dintre primele măsuri a fost completarea schemei de personal, Mihai Fifor precizând că ar fi nevoie de peste 1.000 de angajați, însă până la finele acestui an numărul de posturi la nivelul institutului va ajunge la 508, de la 382, în prezent.

„Am aprobat hotărârea de guvern cu un număr de peste o mie de locuri, dar efortul de anul acesta ne duce către această cifră de 508 încadrări la institut. Încadrăm medici, cercetători ştiinţifici, biologi, asistenţi, oameni cu o specializare uşor diferită, pe care nu îi găseşti uşor pe piaţa muncii. Din anul 2011 şi până în prezent nu s-a mai angajat nimic în cercetare la Institutul Cantacuzino. Ba mai mult, am avut o dinamică a plecărilor din sistem, aproape dramatică, aş spune”, a precizat ministrul Apărării.

 

Până acum s-au făcut deja câteva angajări și se vor mai face până la finele anului, constatându-se un interes sporit pentru posturile de specialiști scoase la concurs. Astfel, pentru șase posturi de medic în cadrul institutului s-au depus până acum 42 de dosare, iar pentru patru posturi de farmacist s-au primit 75 de dosare. Institutul mai organizează concurs și pentru 20 de posturi de cercetători științifici, pentru care s-au înscris 58 de candidați, 10 posturi de biologi și biochimiști, pentru care candidează 41 de specialiști și 5 posturi de asistent medical, pentru care s-au primit până acum 30 de dosare. La acestea se mai adaugă 15 posturi în cadrul Serviciului Economic și 15 posturi la Administrativ, pentru care s-au înscris 80, respectiv 90 de candidați. În total, pe 75 de locuri în specializările enumerare, sunt înscriși 416 candidați.

În anul 2008 aveam un buget de 58 de milioane de lei. S-a ajuns la 16 milioane în 2014, a mai existat o curbă de creştere, pentru ca în 2017 să preluăm acest institut la 40 de milioane lei şi în 2018 să-l ducem la 117 milioane de lei. Eu zic că este o creştere mai mult decât substanţială, pentru că nu poţi readuce la viaţă un institut fără investiţii foarte serioase şi fără un buget pe măsură”, a mai precizat ministrul, menționând că urmează să fie achiziţionate și echipamente noi și moderne pentru laboratoare şi vor fi semnate mai multe protocoale de colaborare cu laboratoarele din alte ţări, precum Olanda şi Marea Britanie, pentru schimburi de experienţă.

 

Fifor a vorbit și despre reluarea producției de vaccinuri în cadrul institutului, dând asigurări că acest lucru ar urma să se întâmple până la finele anului viitor, în cadrul noii unități de producție, care va fi construită special în acest sens, în colaborare cu o companie farmaceutică. Odată cu finalizarea investițiilor în infrastructură, Mihai Fifor spune că se are în vedere și reluarea producției de Polidin și Cantastim, două produse extrem de apreciate, care au dispărut de pe piață odată cu declinul institutului.

„Nu vom putea continua să producem vaccin într-un subsol în buricul Bucureştiului, trebuie să ne scoatem din minte lucrul acesta. Şi, prin urmare, am cerut colegilor mei să identifice suprafaţa de teren pe care Armata o are, unde putem să ridicăm o hală de producţie în adevăratul sens al cuvântului pentru producţia de vaccin. Această suprafaţă de teren a fost identificată, resursele financiare pentru a putea ridica această facilitate de producţie sunt identificate. Sunt în discuţii extrem de avansate cu companii care produc vaccin în lumea aceasta, companii foarte mari, care să ni se alăture. MApN, prin Cantacuzino, pune la dispoziţie infrastructura şi negociem pentru a putea avea alături de noi o companie dornică să investească în România, aici în Bucureşti, pentru a putea să reluăm producţia, dar în adevăratul sens al cuvântului, la scara necesară, astfel încât să putem juca în piaţa mare fără niciun fel de problemă. Anul 2019, sperăm noi, va fi anul în care vom putea să spunem cu cine mergem la drum în producţia de vaccin” , a mai declarat ministrul.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Jobs, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*