Capitala urologiei europene s-a mutat la Cluj

10 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Două evenimente științifice de mare amploare reunesc, zilele acestea, aproximativ 900 de specialiști din România și din străinătate, în orașul de pe Someș.

 

Astăzi debutează, la Cluj-Napoca, două evenimente științifice despre care organizatorii spun că se constituie într-un „regal al urologiei europene”, manifestare care a duce în capitala Ardealului aproape 900 de specialiști în domeniul urologiei din întreaga lume.

În perioada 10-12 octombrie au loc lucrările celui de-al 34-lea Congres Naţional de Urologie-ROMURO 2018, organizat de Asociaţia Română de Urologie, eveniment coroborat cu a 18-a ediție a Congresului Central European de Urologie-CEM 2018, sub egida Asociaţiei Europene de Urologie. Pe lângă specialiștii de top din România, la cele două evenimente și-au anunțat participarea personalități ale lumii medicale din Austria, Cehia, Croaţia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Regatul Unit , Olanda, Israel, Serbia, Ucraina și Republica Moldova, astfel că se poate spune pe bună dreptate că, în aceste zile, Clujul este capitala europeană a urologiei.

Astăzi sunt programate lucrările congresului ROMURO 2018, la care participă peste 500 de urologi români, precum şi de o delegaţie de 20 de urologi din Republica Moldova. Totodată, o serie de personalităţi ale urologiei europene vor aduce în prim plan cele mai noi descoperiri şi perspective ştiinţifice din acest domeniu medical.

 

În ziua a doua a congresului, participanții vor putea asista la o serie de intervenții chirurgicale transmise în direct din sălile de operație de la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca. Astfel,  vor fi transmise în direct, din trei săli de operaţii ale spitalului clujean, mai multe intervenţii de chirurgie robotică și laparoscopică.

Președintele Congresului, prof. dr.  Ioan Coman a subliniat că aceste transmisii „sunt destinate nu numai urologilor români participanţi la congres, ci şi celor peste 350 de urologi de peste hotare care şi-au anunţat deja participarea la Congresul Central-European de Urologie, care va avea loc anul acesta tot aici, la Cluj-Napoca, în cursul zilei de vineri, 12 octombrie. Experienţa pe care colectivul de urologi de la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca o are în organizarea de simpozioane internaţionale, cu sesiuni de live surgery, de chirurgie robotică şi laparoscopică urologică, sper să îşi spună cuvântul, iar cele 6 operaţii live plus cele 6 operaţii semi-live să satisfacă pe deplin exigenţele auditoriului”.

 

Acad. Ioanel Sinescu

Vineri, 12 octombrie, vor fi deschise lucrările Congresului Central European de Urologie, care va fi prezidat de rectorul UMF Carol Davila, academicianul Ioanel Sinescu.

Referindu-se la cele două evenimente științifice de amploare, acesta a declarat că „este remarcabil faptul că, în anul Centenarului Marii Uniri, România reuşeşte să realizeze o manifestare medicală atât de amplă şi să unească aici, în inima Ardealului, la Cluj Napoca, peste 850 de cercetători ştiinţifici, profesori şi medici urologi de top, din 18 ţări europene şi am convingerea şi mândria că, urologia românească, superpozabilă celei din ţări dezvoltate din Europa, dar şi din întreaga lume, rămâne, prin valorile sale trecute, actuale şi viitoare, un pilon redutabil în crearea punţilor cercetării ştiinţifice medicale la nivel mondial. Dacă ne întoarcem în timp, putem observa că în urmă cu peste trei decenii, urologia românească, dar şi cea europeană, ca de altfel şi alte specialităţi din medicină, aveau o cu totul altă consistenţă, teoretică şi practică, iar astăzi, datorită cercetării ştiinţifice medicale şi a dezvoltării în ansamblu a tuturor domeniilor de activitate, şi urologia modernă cuantifică performanţe direct proporţionale. Totodată, Congresul Naţional de Urologie ROMURO , eveniment cu participare internaţională, înregistrează, în fiecare an un interes crescut din punct de vedere al cercetării ştiinţifice urologice şi implicit al dezvoltării practicii clinice, anunţându-şi prezenţa şi în 2018, peste 500 de medici urologi, atât din ţară, cât şi din străinătate, ceea ce denotă, cu siguranţă, o continuă şi asiduă preocupare a urologilor români în ceea ce priveşte noile abordări clinice şi ale cercetării ştiinţifice la nivel european”.

 


Adaugati un comentariu


 

*