Penumologii buzoieni participa la al XXII-lea congres al SRP

30 mai 2012 | 0 comentarii |

Cea mai importanta manifestare stiintifica dedicata pneumologiei, al XXII-lrea Congres al Societatii Romane de Pneumologie, isi deschide lucrarile in aceasta seara, la Hotelul Poiana Mare din Poiana Brasov. Medicii pneumologi buzoieni vor fi prezenti la evenimentul stiintific,  ce a devenit deja unul cu traditie si se desfasoara la fiecare doi ani.

Congresul de Pneumologie reuneste, la fiecare doi ani, toti pneumologii romani, precum si medici din ariile cu tangenta in patologia respiratorie. In plus, la eveniment vor fi prezenti importanti reprezentanti din strainatate, pentru ca manifestarea si-a dobandit un real prestigiu, atat pe plan national, cat si international, in randul medicilor de specialitate”, declara dr. Elena Brancus, medic pneumoftiziolog, sefa Programului National de TBC in judetul Buzau.

Potrivit organizatorilor, la congres vor fi aprofundate aspecte complexe din patologia pulmonara, axate „in principal pe implicarea plamanilor in diferite alte afectiuni, unde ei pot fi actori sau participanti inofensivi, deoarece, din pacate, bolile pulmonare au devenit o adevarata problema de sanatate publica”,  dupa cum a declarat in comunicatul remis presei prof.univ.dr. Florin Mihaltan, presedintele interimar al Societatii Romane de Pneumologie.

 

Vor fi abordate si alte teme de actualitate, precum „actualitati în bolile respiratorii la copii”, „prevenirea si tratamentul fumatului la adolescenti”, „rolul plamanului in patologia varstnicului”, „noutati in somnologie”, „abordarea multidisciplinara a astmului bronsic”, „obezitatea si patologia respiratorie”, „managementul cancerului pulmonar”.

In Romania, incidenta bolilor pulmonare reprezinta o adevarata problema de sanatate publica, printre cele mai importante afectiuni pulmonare numarandu-se:  tuberculoza pulmonara, bolile obstructive bronho-pulmonare cronice (BPOC), infectiile pulmonare, astmul, cancerul pulmonar.

In judetul Buzau, potrivit datelor furnizate de Directia de Sanatate Publica, bolile aparatului respirator reprezinta una dintre principalele cauze de morbiditate (imbolnavire),  in 2011 inregistrandu-se 8.308 cazuri de boli pulmonare cornice obstructive,  reprezentand o prevalenta de 1,72‰, mai mare fata de anul 2010 cand au fost 8.005 de cazuri, prevalenta ridicandu-se la 1,65‰. Nici mortalitatea prin boli respiratorii cronice obstructive nu este de neglijat, anul trecut inregistrandu-se 957 de decese, fata de 803 in anul anterior.

 


Adaugati un comentariu


 

*