Doctorul Horațiu Moldovan este noul președinte al ROMTRANSPLANT
Prof. univ. dr. habil. Horațiu Moldovan, coordonatorul Programului de Transplant Cardiac din cadrul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Clinic de Urgență București, a fost ales, recent, în funcția de Președinte al ROMTRANSPLANT.
La scurt după ce a anunțat confirmarea reputatului chirurg cardiovascular Horațiu Moldovan ca Membru Corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR), Clinica de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Clinic de Urgență București (SCUB) a făcut publică o nouă veste bună despre coordonatorul Programului de Transplant Cardiac al unității medicale: Prof. Univ. Dr. Habil. Horațiu Moldovan a fost ales în funcția de Președinte în exercițiu al Asociației ROMTRANPLANT, a anunțat instituția.
„Sunt onorat de alegerea în calitate de Președinte al ROMTRANSPLANT, ca o continuare a eforturilor echipei noastre de reactivare a activității de transplant cardiac în cadrul clinicii pe care o conduc la SCUB. Din martie 2021, când am preluat conducerea clinicii, am realizat deja un număr de 8 transplanturi, activitate care nu ar fi posibilă fără colaborarea tuturor echipelor implicate în prelevarea și transportul grefei, pregătirea și monitorizarea receptorului și realizarea intervenției propriuzise. De asemenea, suntem de fiecare dată recunoscători familiilor care, prin acordul lor, fac posibilă această nouă șansă la viață, pentru fiecare pacient transplantat din România“, a transmis noul director al ROMTRANSPLANT.
Asociația ROMTRANSPLANT
Înființată în anul 2000, Asociația ROMTRANSPLANT are un important rol științific și organizatoric în dezvoltarea transplantului românesc. Afiliată societății europene de profil – European Society for Organ Transplantation (ESOT), are ca scop principal îmbunătățirea asistenței medicale a pacienților cu diverse insuficiențe organice, transplantabili, din România, pe baza extinderii colaborării între toți specialiştii implicaţi în acest domeniu, din țară și din străinătate.
Printre obiectivele organizației se numără promovarea și informarea cu privire la activitatea de transplant, educaţia medicală continuă a specialiştilor în chirurgia de transplant prin programe de profil, utilizarea adecvată, etică și morală a organelor și țesuturilor recoltate, îmbunătățirea calității actului medical în domeniul transplantului, favorizând dezvoltarea centrelor specifice de activitate în acest domeniu, precum și crearea unor sisteme adecvate de pregătire și cercetare în domeniu, cu acordul autorităților competente.
De-a lungul timpului, profesorii Irinel Popescu, Mihai Lucan, Radu Deac, Vasile Sârbu, Adrian Covic, Cristian Lupașcu au ocupat funcția de Președinte ROMTRANSPLANT, care în acest mandat îi revine. Profesorul Irinel Popescu, membru fondator al Asociației ROMTRANSPLANT, este membru de Onoare permanent.
Horațiu Moldovan, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință
Prof. univ. dr. habil. Horațiu Moldovan a fost confirmat, recent, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR), ca o recunoaștere a contribuțiilor profesionale și universitar-academice și a dezvoltării specialității de chirurgie cardiovasculară, în special în domeniul chirurgiei aortice și a transplantului cardiac în țara noastră.
Academia Oamenilor de Știință din România este continuatorul și unicul legatar al Academiei de Știinte din România (1935 – 1948) și al Asociației Oamenilor de Știință din România, înființată în 1956. În 1996 și-a schimbat titulatura în Academia Oamenilor de Știință din România, sub conducerea distinsului profesor Vasile Cândea.
Printre membrii de onoare ai Academiei Oamenilor de Știință din România s-au numărat și laureați ai premiului Nobel, precum Louis de Broglie, Max Born, Paul Sabatier sau George Emil Palade.