Medicina nucleară, esențială în patologia oncologică

20 martie 2023 | 0 comentarii |

Medicina nucleară aduce numeroase beneficii pacienților, mai ales celor oncologici, atrage atenția dr. Raluca Mititelu, președintele Societății Naționale de Medicină Nucleară și Imagistică Moleculară.

 

Dr Raluca Mititelu

La ora actuală, 80% din medicina nucleară se referă la patologia oncologică, a subliniat dr. Raluca Mititelu, medic primar Medicină Nucleară – Centrul Clinic Integrat de Medicină Nucleară din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, cu ocazia Congresului Balcanic de Medicină Nucleară și a Congresului Național de Medicină Nucleară, desfășurate împreună, în perioada 15-18 martie, la București.

Mai mult de 80% dintre cancerele pe care le cunoaștem pot fi stadializate prin examen PET-CT, cu glucoză radiomarcată. Dacă nu stadializăm corect, nu știm ce tratament (chimioterapie, radioterapie, intervenție chirurgicală) este indicat fiecărui pacient. Există indicații și proceduri de medicină nucleară fără de care nu se mai poate realiza un management corect al cazului, fie că vorbim de pacientul oncologic, cardiologic, cu demențe sau cu alte afecțiuni”, a afirmat dr. Raluca Mititelu, președintele Societății Române de Medicină Nucleară și Imagistica Moleculară (SRMNIM) și președinte științific al evenimentului, care consideră că a crescut interesul personalului medical pentru această specialitate.

 

Cele două evenimente au reunit peste 250 specialiști din 22 de țări și nu mai puțin de 40 de speakeri de la universități de prestigiu la nivel global au conferențiat la Congresul Blcanic, pe teme extrem de diverse, transformând manifestarea științifică într-unul dintre cele mai importante și ample evenimente ale anului în domeniul medicinei nucleare.

În cardiologie sunt aplicații extraordinar de importante – atât în ischemia miocardică, dar și pentru boli mai rare, cum ar fi amiloidoza cardiacă, partea de sarcoidoză, numeroase boli metabolice, unde atât studiile scintigrafice, cât și cele PET-CT, pot să ne aducă informații despre viabilitatea miocardului, inflamația existentă la acest nivel, prezența unor depozite care împiedică funcția corectă a miocardului, etc. Medicina nucleară are indicații și în neurologie, deși zona aceasta este extrem de puțin exploatată la ora actuală. Vedem pacienți cu defecte cognitive și neuronale extrem de mari care nu ar fi ajuns în stadiu atât de avansat dacă ar fi fost depistate din timp cu ajutorul acestor tehnici”, a explicat dr. Raluca Mititelu, președintele științific al evenimentului.

 

Temele abordate au fost extrem de diverse, având în vedere că medicina nucleară are un domeniu imagistic vast (studii PET-CT, SPECT-CT), dar și un domeniu de terapie cu molecule radio – marcate (radio-izotopi).

Toată lumea a auzit de terapia cu iod pentru cancerul tiroidian, dezvoltată încă din anii 50. Dar din ce în ce mai mulți nucliți, din ce în ce mai multe substanțe apar sunt în cercetare pentru a trata și alte boli. În curând vom auzi foarte multe lucruri despre tratamentul cancerului de prostată cu ajutorul radio- farmaceuticelor emițătoare beta sau alfa, care pot avea rezultate extraordinar de bune la pacienți deja rezistenți la alte metode de tratament. Sper să le avem disponibile și în România cât mai repede. În cadrul Congresului, care are loc în perioada 15- 18 martie 2023 la București, vor fi prezentate informații legate de noi radio-farmaceutice (de exemplu, pentru PET-CT, vorbim de apariția unor farmaceutice mai bune decât glucoza radio-marcată sau care sunt eficiente acolo unde glucoza are limite)”, a mai spus dr. Raluca Mititelu, care a precizat că, în România, în prezent sunt 15 centre de medicină nucleară în contract cu CNAS, iar în curând se vor adăuga încă două.

 

Medicina nucleară este un domeniu aflat într-o dinamică permanentă, în strânsă legătură cu specialitățile clinice, care oferă informații prețioase în evaluarea majorității bolilor oncologice. De asemenea, se poate investiga prezenţa metastazelor osoase (în special în neoplasmele pulmonare, de sân şi prostată), a fracturilor, infecţiilor osoase, a tumorilor osoase primitive, a distrofiilor osoase, a artritelor etc, se evaluează funcţia tiroidiană pentru detecţia unei tiroide hipo sau hiperfuncţionale, a funcţionalităţii nodulilor tiroidieni, se pot detecta adenoamele/ hiperplaziile paratiroidiene.

Tot prin prin intermediul medicinei nucleare se pot obține informaţii funcţionale şi despre analiza funcţiei renale, se poate evalua funcţia cardiacă şi a perfuziei miocardice (în repaus şi în condiţii de stres) în cardiopatia ischemică, la pacienţii cu modificări EKG şi pre-coronarografie, la cei care au suferit un infarct miocardic acut, la cei cu intervenţii chirurgicale cardiace şi la care se pune problema unei restenozari, evaluarea prezenţei „miocardului hibernant” etc..

De asemenea, pot fi evaluate perfuzia pulmonară, afecțiunile digestive sau perfuzia cerebrală cu diagnosticul diferențial al demențelor, a patologiei psihiatrice, determinarea focarelor epileptice, diagnosticul de moarte cerebrală.

 

Cele două evenimente, organizate de Societatea Română de Medicină Nucleară și Imagistică Moleculară (SRMNIM), în colaborare cu societățile de medicină nucleară din țările balcanice și Clusterul Imago-Mol, au consolidat poziția Românie pe harta cercetării științifice în domeniul medicinei nucleare.

Directorul general al SUUMC, generalul maior medic profesor universitar dr. Florentina Ioniță-Radu, a participat, în calitate de speaker la Conferința de inaugurare a evenimentului și a menționat, printre altele, că „pentru Spitalul Universitar de Urgență Militar Central «Dr. Carol Davila» este onorant, dar și îndatoritor, să se poziționeze în avangarda aplicării noilor ghiduri și protocoale de diagnostic oncologic prin utilizarea produselor radiofarmaceutice, datorită prestației profesionale a șefului de lucrări dr. Raluca Mititelu, președinte al Societății Române de Medicină Nucleară și Imagistică Moleculară, membru al comitetului director al Asociației Mondiale de Terapie Radionuclidică  (World Association of Radiopharmaceutical and Molecular Therapy – WARMTH), membru al Asociației Europene de Medicină Nucleară (EANM), delegat național la Federația Mondială de Medicină Nucleară și Biologie (WFNMB)”.

Între participanți s-au aflat și medici din specialități conexe, farmaciști și asistenți medicali de radiologie. Evenimentul  fost creditat cu puncte EMC, EFC și OAMGMAMR.

 


Adaugati un comentariu


 

*