Excelența în Medicina Militară, răsplătită la Gala Premiilor SUUMC

2 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

Alături de trei laureați au Galei, prin care Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” și-a onorat creatorii de şcoală şi formatorii de generaţii, unitatea medicală a primit din partea OAMGMAMR un „Premiu de onoare”.  

 

În prezența noului ministru al Apărării, Angel Tilvăr, a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, a consilierului prezidențial Diana Păun, a rectorului UMF Carol Davila, Viorel Jinga, a președintelui Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu și a altor oficiali, la Sala de marmură a Cercului Militar Naţional, ceremonia de deschidere a lucrărilor celei de-a XI-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Spitalului Militar Central.

Evenimentul, desfășurat anul acesta sub Înatul patronaj al președintelui Camerei Deputaților, sub auspiciile excelenței și interdisciplinarității în medicina militară, a inclus și Gala premiilor de excelență în medicina militară, ai cărei laureați au fost: general maior medic (r.) prof. univ. dr. Petre Bratilă, general de brigadă medic (rez.) prof. univ. dr. Dan-Ioan Mânăstireanu –  Premiul General Profesor dr. Zaharia PETRESCU, pentru întreaga activitate în domeniul specialități medicale și generalul de brigadă medic (rez.) conf. univ. dr. Ioan Timaru – Premiul General Profesor dr. Athanase Demosthen, pentru întreaga activitate în domeniul specialități chirurgicale.

 

General maior medic (r.) prof. univ. dr. Petre Bratilă, laureatul PremiuluiGeneral Dr. Carol DAVILA, conferit pentru contribuția de excelență în medicina militară, este o personalitate marcantă a ginecologiei româneşti, chirurg de clasă internaţională, profesor remarcabil, medic cu vocaţie de constructor și un ginecolog pasionat, așa cum l-au descris organizatorii evenimentului.

Profesorul Bratilă „merita toată admiraţia noastră în primul rând pentru aportul său de neegalat la fondarea şi dezvoltarea supraspecialităţii de uroginecologie în România, specialitate de graniță care are ca obiect diagnosticul și tratamentul tulburărilor de statică pelvină traduse prin incontinența urinară sau fecală şi prolapsul organelor pelvine”, transmite conducerea SUUMC.

Având o experienţă de peste 30 ani în domeniu, prof. dr. Bratilă deține o serie de supraspecializări și competențe în domeniul ginecologiei oncologice și domenii conexe și a dezvoltat şi introdus în practica curentă tehnici proprii de tratament al incontinenţei urinare şi prolapsului utero-vaginal.

 

Profesorul Brătilă este cunoscut, de asemenea, pentru contribuţia remarcabilă la progresul chirurgiei oncoginecologice, fiind dintre puţinii medici specializaţi în efectuarea de tehnici de tratament conservator pentru cancerul de col uterin în stadii incipiente cu conservarea potenţialului reproductiv şi hormonal al femeii și se numără printre puţinii medici specializaţi în efectuarea de tehnici de tratament conservator pentru cancerul de col uterin în stadii incipiente cu conservarea potenţialului reproductiv şi hormonal al femeii.

Prof. dr. Petre Brătilă este fondatorul  Societăţii Române de Uroginecologie înfiinţate în 1999 și membru al numeroase societăți profesionale din țară și din străinătate şi redactor şef al Revistei Române de Uroginecologie şi Boli ale Planşeului Pelvin, iar de-a lungul timpului s-a implicat activ în organizarea de congrese, cursuri şi workshopuri cu tematică de uroginecologie pentru medicii rezidenţi şi specialişti.

Premiul a fost înmânat de conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale, împreună cu g-ral mr. conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu, directorul general al SUUMC și col. medic prof. univ. dr. Mariana Jinga, directorul medical al SUUMC.

 

Premiul General Profesor dr. Zaharia PETRESCU, pentru întreaga activitate în domeniul specialități medicale a revenit generalului de brigadă medic (rez.) prof. univ. dr. Dan-Ioan Mânăstireanu, apreciat pentru parcursul său professional impresionant. Absolvent al UMF Carol Davila, acesta s-a specializat în ATI și Medicină de urgenţă, domenii în care a obținut toate gradele profesionale. Doctor în ştiinţe medicale, profesor universitar, este singurul specialist român în Medicină de Dezastru și coordonator Master în domeniu. A fost director al Spitalului Elias şi al Staţiei de Ambulanţă și a participat în teatrele de operații Somalia și Kosovo.

În anul 1999 a înființat Unitatea de Primire Urgenţă din Spitalul Militar Central, iar la Oradea, disciplina „Medicina de dezastru”. Are peste 115 lucrări ştiinţifice publicate în reviste de specialitate și autor, coordonator sau coautor al 14 monografii din domeniul medicinei de urgență și dezastrelor. Este membru al Societăţii Naţionale de ATI; membru fondator al Societăţii Naţionale de anestezie loco-regională și al Societăţii Medicale Balcanice și membru de Onoare al National Disaster Medical System al USA.

Premiul a fost înmânat de prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, împreună cu doamna g-ral. mr. conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu, comandantul SUUMC și col. medic prof. univ. dr. Mariana Jinga, directorul medical al SUUMC.

 

Premiul General Profesor dr. Athanase Demosthen, pentru întreaga activitate în domeniul specialități chirurgicale a fost acordat generalului de brigadă medic (rez.) conf. univ. dr. Ioan Timaru, pentru prestigioasa sa carieră, și i-a fost înmânat de noul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, împreună cu g-ral. mr. conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu,

Activitatea operatorie a doctorului Timaru depășește 14.000 de cazuri medico-chirurgicale dintr-o gamă extrem de largă de patologie, de la cea cardiovasculară, uro-ginecologie, la chirurgia generală și la cea oncologică de anvergură, în perioada  1982 –2021.

Mentor și creator de școală chirurgicală, acesta este autor și coautor al 126 articole și lucrări științifice publicate în reviste de specialitate sau susținute la diverse reuniuni medicale, interne și internaționale. Are publicate trei cărți de specialitate – „Gastrectomia totală și lărgită în cancerul gastric” (editura Teora, 1999); „Atlas de patologie și tehnici chirurgicale” (editura Teora, 2000); „Tratamentul chirurgical al eventrațiilor postoperatorii” (editura Printech, 2001).

 

La finalul Galei 2022 a Premiilor Medicinei Militare din România, g-ral. mr. medic Florentina Ioniță-Radu a primit, din partea Filialei București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), Premiul de onoare al organizației, care i-a fost înmânat de asist.univ.dr  Doina Carmen Mazilu, președinta Filialei București a OAMGMAMR.

Premiul a fost acordat întregului personalului medical, auxiliar și tehnic al Spitalului Militar Central, în semn de înaltă apreciere pentru activitatea desfășurată în lupta cu pandemia de COVID 19, pentru profesionalismul, grija și devotamentul arătate în îngrijirea pacienților.

 

FOTO: SUUMC/ Daniel Iancu

 


Adaugati un comentariu


 

*