Maraton științific și premii pentru creatorii de şcoală şi formatorii de generaţii, la Zilele Spitalului Militar Central

14 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Cea de-a X-a ediţie a Conferinței a debutat la Sala de Marmură a Cercului Militar Național, prin acordarea Premiilor Medicinei Militare și continuă cu susținerea de conferințe și simpozionae pe teme actuale. 

 

Luni, la Sala de Marmură a Cercului Militar Naţional, s-a dat startul lucrărilor celei de-a X-a ediţii a Conferinţei Naţionale Zilele Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), care are loc în perioada 13-15 septembrie, sub auspiciile celebrării a 190 de ani de existenţă a unităţii medicale.

Încă de la început, de la stadiul de proiect al evenimentului, ne-am dorit ca acesta să fie unul flexibil dar coerent, puternic ca mesaj instituţional dar sensibil şi reprezentativ pentru preocupările, misiunea şi valorile medicinei militare. Iată de ce, acum,  aflaţi la cea de-a IX- a ediţie a manifestării ştiinţifice, putem vorbi despre o formă solidă de cooperare şi dialog între experţii din domeniul medical, militar şi civil şi partenerii noştri din mediul academic şi universitar. Ca în fiecare an, ne bucurăm să avem alături de noi, în calitate de conferenţiari, lideri de opinie atât din medicina românească cât şi din străinătate, dar şi colegi mai tineri, care au reuşit să se impună, prin expertiza lor, în sfera preocupărilor academice şi ştiinţifice”, a precizat general-maior conf. univ. dr. Florentina Ioniţă-Radu, directorul SUUMC, în deschiderea lucrărilor evenimentului, la care au participat, alături de medicii militari, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Guvernului, ai instituţiilor şi autorităţilor publice centrale şi membri marcanţi ai mediului academic din România.

 

Ca și la edițiile precedente, în deschiderea Conferinței, creatorii de şcoală şi formatorii de generaţii au fost onorați în cadru festiv, prin conferirea Premiilor Medicinei Militare din România, respectiv, Premiul General Profesor dr. Athanase Demosthen, pentru întreaga activitate în domeniul specialități chirurgicale, Premiul General Dr. Carol DAVILA pentru contribuția de excelență în medicina militară și Premiul General Profesor dr. Zaharia PETRESCU, pentru întreaga activitate în domeniul specialități medicale. 

Noi, medicii militari, nu venim de nicăieri şi nici nu ne ducem oriunde ne poartă vâltoarea vremurilor. Noi venim cu o moştenire, bine definită în timp, spaţiu şi în trăsăturile de caracter, moştenire care trebuie transmisă mai departe”, a spus dr. Florentina Ioniţă-Radu, subliniind că medicii militari sunt „păstrătorii tradiţiei în inovaţie, în educaţie şi specializare medicală, în protocoale terapeutice, diagnostic şi tratament”.

Două războaie mondiale cu pierderile lor umane şi materiale, renaşterea din propria cenuşă şi reconstruirea unui spital mai mare şi mai bun ca cel de dinainte, înfiinţarea şi conducerea Facultăţii de Medicină şi a Institutului Medico-Militar, înfiinţarea de societăţi ştiinţifice şi de publicaţii de specialitate, intensificarea cooperării şi colaborării cu şcoli de prestigiu din străinătate au condus la crearea unui destin unic pentru Spitalul Militar Central şi medicina militară, condamnate, eufemistic vorbind, la o viaţă efervescentă, în luminile rampei, a arătat comandantul SUUMC.

 

Gral medic Florentina Ionita Radu

Medicul Florentina Ioniţă-Radu a subliniat totodată că spitalul oferă o serie de facilităţi de studiu pentru studenţii la medicină şi rezidenţi. „Generaţia mea nu a uitat niciodată perioada începutului profesiei, cu plusurile şi lipsurile ei, şi, tocmai de aceea, am făcut, cu toţii, efortul ca viaţa tinerei generaţii să fie una mai uşoară, mai lipsită de griji. Facilităţile pe care le oferă azi spitalul, în cele 21 de secţii clinice universitare, determină ca, anual, sute de studenţi şi rezidenţi să aleagă să se instruiască aici, sub îndrumarea unor cadre didactice de excepţie”, a precizat ea.

Suita de manifestări ştiinţifice, derulate sub înaltul patronaj al ministrului Apărării Naţionale, este organizată de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Asociaţia Cadrelor Medicale din SUUMC, Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Militari din România şi Revista de Medicină Militară.

Miercuri, 15 septembrie, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” va primi, de la Președintele României, Klaus Iohannis, Drapelul de luptă, în cadrul unei ceremonii militare și religioase care va avea loc de la ora 11.00, la sediul Ministerului Apărării Naționale. Decretul de acordare a Drapelului de luptă a fost semnat cu prilejul împlinirii a 190 de existență a unității medicale militare, o istorie pusă în slujba vieții și a patriei, cu demnitate, onoare și devotament.

 

Lucrările științifice prezentate în cele trei zile ale Conferinței abordează teme de mare interes actual, precum impactul COVID-19 asupra activității medicale în general și chirurgicale în special, managementul pacienților critici infectați cu SARS-CoV-2, contribuția SUUMC la recuperarea pacienților infectați și la procesul de vaccinare anti-COVID, chirurgia robotică în patologiile abdominale și pelvine, dar și lucrări de actualitate în domeniul hapatologiei, pneumologiei, neurologiei, psihiatriei, cardiologiei, radiologiei și din alte domenii.

În Amfiteatrul din Ambulatoriul Clinic Integrat al SUUMC sunt organizate conferințele pentru medici, iar cele dedicate asistenților medicali, în Amfiteatrului Institutului Național de Medicină Aeronautică și Spațială „Gen. dr. aviator Victor Anastasiu”. „Spre deosebire de alte manifestări ştiinţifice consacrate, Conferinţa Anuală Zilele SUUMC aduce alături, în primul rând, colegi din structurile Ministerului Apărării Naţionale, dar şi pe cei din instituţii similare, din cadrul sistemului de securitate naţională”, a subliniat managerul SUUMC care este și președintele Conferinței.

Evenimentul este creditat de Colegiul Medicilor din România (CMR) cu 18 credite EMC, și de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR).

 

Sursă foto: SUUMC

 


Adaugati un comentariu


 

*