Intervenție chirurgicală de 18 ore, la Spitalul Militar Central

30 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Cazul pacientei operate de medicii militari a fost unul extrem de complex, pentru care a fost nevoie de mai multe proceduri chirurgicale efectuate simultan.

 

Medicii Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC) au confirmat, în cursul zilei de azi, succesul unei intervenții chirurgicale extrem de complexe, pe care au efectuat-o în data de 12 septembrie, pentru a salva o pacientă diagnosticată cu un carcinom epidermoid la nivelul glandei salivare. Acesta a generat  numeroase probleme, femeii fiindu-i astfel din ce în ce mai greu să se hrănească, fapt ce a dus la o importantă scădere în greutate, însoțită de apariția anemiei și altor probleme generate de o slabă alimentație.

Pacienta a ajuns la spitalul militar, unde a fost evaluată de o comisie oncologică, care a stabilit că respectivul carcinom prezenta un grad scăzut de malignitate, iar femeia putea fi operată, prognosticul postoperator având șanse să fie unul favorabil.

Din cauza stării de sănătate a pacientei, care se degradase pe fondul unei slabe alimentații, a fost nevoie de o pregătire preoperatorie care s-a întins pe durata a două săptămâni. În acest sens, echipa medicală multidisciplinară, coordonată de maior medic dr. Adrian Gabără, medic primar chirurgie orală şi maxilo-facială (BMF), dr. Dragoş Muraru, medic specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă şi colonel medic dr. Narcis Tănase, medic primar ATI, alături de col medic dr. Liliana Moraru, şef Secţie Clinică BMF, col. medic Cătălin Dumitru, medic primar BMF, s-a ocupat și de pregătirea preoperatorie a pacientei.

 

Intervenția la care urma a fi supusă femei era una foarte complexă și de lungă durată, fapt ce implica și un risc anestezic major, amplificat și de starea pacientei, potenţial cauzatoare de mari dezechilibre ale homeostaziei. De aceea, protocolul anestezic pe toată durata intervenţiei chirurgicale a fost adaptat fiecărui timp operator.

Medicii de la SUUMC explică, într-un comunicat, că „protocolul anestezic a fost unul de tip anestezie generală, balansată pe o durată de aproximativ 19 ore, cu monitorizare complexă intra şi postoperatorie, reechilibrare atentă a constantelor fiziologice şi a parametrilor biologici”.

În data de 12 septembrie, echipa medicală a considerat că pacienta este pregătită pentru această intervenție și a fost adusă în sala de operație. A urmat un adevărat maraton chirurgical, întins pe durata a mai bine de 18 ore.

În comunicatul unității medicale se mai arată că operația a constat în derularea simultană a intervenţiilor de rezecţie subtotală a mandibulei, evidare ganglionară cervicală bilaterală radical modificată tip III, traheostomă tactică, respectiv reconstrucţie cu lambou osteo-facio-cutanat liber vascularizat fibular conformat anatomic şi microanastomozat la vasele recipiente faciale, cu inserare de implanturi dentare endoosoase osteointegrate. Totodată, pentru reușita intervenției, medicii au apelat și la investigaţii imagistice de înaltă rezoluţie, pe baza cărora s-au efectuat ghiduri chirurgicale.

 

La finalul celor peste 18 ore petrecute în sală, pacienta a fost transferată la secția de terapie intensivă, iar în prezent  are o evoluţie favorabilă.Și-a reluat funcţiile de vorbire, masticaţie şi înghiţire, are sensibilitate prezentă la nivelul zonelor anatomice supuse stresului chirurgical, este afebrilă şi se mobilizează singură, factori care au condus la creşterea calităţii vieţii şi a conturării unui profil pozitiv psiho-emoţional şi comportamental”, după cum au mai transmis medicii.

Medicii curanţi spun însă că „lupta pentru recăpătarea sănătăţii pacientei nu se opreşte aici, ea va continua cu opţiunea tratamentului multimodal oncologic, examen imunohistochimie şi evaluările imagistice de înaltă fidelitate (RMN şi PET CT) care vor fi realizate periodic”.

Din echipa medicală implicată au mai făcut parte dr. Tecla Apalaghiei şi dr. Anca Isăroiu, medici rezidenţi ATI, dr. Ionuţ Guzganu şi dr. Paul Ionescu, medici rezidenţi chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, asistent medical Nicoleta Năstase şi asistent medical Cătălina Stănescu – din cadrul secţiei chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă şi, nu în ultimul rând, asistenţii medicali ai secţiei chirurgie BMF, Camelia Preda, Ștefaniţă Ciobanu şi Dorina Dumitru.

Intervenţia chirurgicală s-a încheiat, cu mare succes, chiar la data la care, în urmă cu 188 de ani, se semna certificatul de naştere al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, respectiv, 13 septembrie.

 


Adaugati un comentariu


 

*