A scăzut numărul transplanturilor de cornee efectuate la Spitalul Militar Central

15 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Fenomenul este în directă legătură cu scăderea numărului de donatori, iar specialiștii Secției Clinice Oftalmologie a spitalului sunt destul de pesimiști în această privință.

 

În ciuda dotărilor performante și al profesionalismului de care dau dovadă specialiștii de aici, anul precedent nu a fost unul foarte bun în ceea ce privește transplantul de cornee efectuat în cadrul Secției Clinice Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila (SUUMC). Numărul intervențiilor a scăzut în 2018, față de anii anteriori, iar medicii din cadrul secției se arată destul de pesimiști și în ceea ce privește anul 2019.

Așa cum reiese dintr-un comunicat remis de SUUMC, anul trecut, la nivelul secției clinice de oftalmologie s-au realizat doar 30 de transplanturi de cornee, menținându-se trendul descendent înregistrat în ultimii ani.  Ca și în cazul celorlalte categorii de transplant de organe, efectuate în alte centre din țară, cauza scăderii numărului de transplanturi de cornee o constituie scăderea numărului de donatori, în anul 2018. La secția specializată a SUUMC a ajuns material biologic recoltat de la 17 donatori din București și din țară, aflați în moarte cerebrală. Ultimul donator de la care s-a prelevat cornee anul trecut a fost un buzoian de 45 de ani intrat în moarte cerebrală în urma unui accident vascular cerebral, de la care au fost prelevate organe chiar în noaptea de Revelion, cu doar câteva ore înainte de intrarea în noul an.

 

Mr. medic Laura Macovei

Maiorul medic Laura Macovei, coordonatorul Programului Naţional de Transplant de Cornee derulat de către SUUMC, spune că numărul donatorilor este tot mai mic de la an la an și, în consecință, neexistând donatori, nu pot fi efectuate transplanturi, deși lista de așteptare este foarte lungă.

„Din păcate, timpul de aşteptare în vederea realizării intervenţiei chirurgicale nu mai poate fi anticipat, dată fiind scăderea neaşteptată şi semnificativă a numărului de donatori, situaţie care nu pare a se ameliora în viitorul apropiat. Numarul scăzut al intervenţiilor chirurgicale efectuate în 2018, comparativ cu cele realizate în anii anteriori, se încadrează în contextul scăderii semnificative a numarului donatorilor din Romania”, a declarat dr. Macovei.

 

Pe parcursul anului trecut, grefele au fost prelevate de la spitale aflate în Programul Naţional de Transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, cei mai mulţi donatori  provenind de la spitalele din Capitală şi de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Este vorba de șase donatori din București și tot atâția din Oradea,  restul grefelor fiind furnizate de spitalele judeţene din Baia Mare, Deva, Bihor, Cluj și Buzău.

Coordonatorul programului național de transplant de cornee a mai precizat că patologiile oculare cele mai frecvente, pentru care s-au efectuat transplanturi au fost  afectiuni ale corneei de etiologie infecţioasă, în 8 cazuri, și keratopatia edematoasă, în 6 cazuri. Alte afecţiuni tratate au fost rejetul cornean, distrofiile corneene, leucoame corneene de diferite cauze şi keratoconusul.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*