24 de transplanturi de cornee, realizate la Spitalul militar, în 2017

1 februarie 2018 | 1 comentariu |

Maior medic dr. Laura Macovei, coordonatorul Programului Naţional de Transplant de cornee derulat de către SUUMC, trage un semnal de alarmă privind scăderea numărului de intervenții, pe fondul scăderii numărului donatorului.

 

Scandalurile din ultima vreme din domeniul transplantului în România a generat, așa cum era de așteptat și așa cum medicii și asociațiile de pacienți au semnalat în repetate rânduri, o mare neîncredere în rândul potențialilor donatori și chiar a celor care necesită o astfel de intervenție, iar consecința este că s-a redus drastic și numărul persoanelor salvate.

Așa cum arătau, recent, Asociația Transplantaților din România și Asociația Transplantaților de Ficat – LIVERTRANS, numărul donatorilor s-a înjumătățit „pe fondul scandalurilor din ultimii ani din domeniul transplantului de organe și a neîncrederii generată de aceste scandaluri”, iar consecința a fost că „a scăzut și numărul pacienților salvați și chiar a pacienților care au nevoie de astfel de intervenții de a se mai înscrie pe listele de așteptare”.

Același semnal de alarmă este tras și de medicii Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila”, care prezentând bilanțul Programului naţional de transplant de cornee derulat în anul 2017, prin Secţia Clinică Oftalmologie, în cadrul Programului Naţional de Transplant de organe, ţesuturi şi/sau celule de origine umană, semnalează o scădere a numărului de intervenții, față de anul anterior.

 

Mr. medic dr. Laura Macovei

Într-un comunicat remis de unitatea medicală bucureșteană se arată că în cadrul Programului Naţional de Transplant de cornee, derulat pe parcursul anului 2017, la nivelul Sectiei Clinice Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” s-au efectuat 45 de transplanturi de cornee, care au fost prelevate de la 25 de donatori aflaţi în moarte cerebrală, în spitalele din Bucureşti şi din ţară.

Numarul scăzut al intervenţiilor chirurgicale efectuate în 2017, comparativ cu cele realizate în anul anterior, se încadrează în contextul scăderii semnificative, a numarului donatorilor din România”, arată coordonatorul Programului Naţional de Transplant de cornee derulat de către SUUMC, maior medic dr. Laura Macovei, medic primar oftalmolog, doctor în ştiinţe medicale.

Grefele au fost prelevate de la spitale aflate în Programul Naţional de Transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană. Cei mai mulţi donatori provin de la spitalele din Capitală(13), restul fiind prelevate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea (6) şi de la Spitalele Jjudeţene de Urgenţă din Baia Mare, Deva şi Miercurea Ciuc, se menționează în comunicatul SUUMC.

 

Menționând că începand cu anul 2017, pacienţii sunt introduşi în Registrul Naţional de Transplant, coordonatorul Programului de Transplant de cornee de la Spitalul Militar Central arată că numărul total al celor aflați pe lista de așteptare a ajuns, în prezent, la 132.

Din păcate, timpul de aşteptare în vederea realizării intervenţiei chirurgicale nu mai poate fi anticipat, dată fiind scăderea neaşteptată şi semnificativă a numarului de donatori”, subliniază dr. Laura Macovei.

În comunicatul SUUMC se menționează că cele mai frecvente patologii oculare pentru care s-a efectuat intervenţiile chirurgicale de transplant de cornee sunt: keratopatia edematoasă (12 cazuri) şi afectiuni ale corneenei de etiologie infecţioasă (10 cazuri). Alte afecţiuni tratate sunt: rejetul cornean, distrofiile corneene, leucoame corneene de diferite cauze şi  keratoconusul.

Noul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, declara cu ocazia preluării portofoliului de la Palatul Victoria, că este decisă ca mandatul său să stea sub semnul legalității și al transparenței, să „schimbe mentalitățile” astfel încât „pacientul să intre cu încredere în spital” și „cei care lucrează în spital să fie conștienți că sunt acolo ca să aibă grijă de pacienți”, iar referitor la transplant, că este nevoie de mai multă transparență și de o Lege a Transplantului.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Gheorghe Tache spune:

    Lipsa donatorilor a afectat intreaga activitate de transplant si a redus semnificativ TIMPUL pentru a mai trai la multi pacienti inscrisi pe listele de asteptare. Noi,asociatiile de profil, potrivit competentelor statutare facem totul pentru revigorarea acestui segment medical. Am semnalat decidentelor nu numai problemele ci si solutiile de rezolvare. Saptamana viitoare actualul ministru doreste sa avem o analiza detaliata pe problemele noastre specifice, aspect pe care il aveam si eu planificat.

Adaugati un comentariu


 

*