Beneficiile consumului de carne de oaie, promovate în week-end, la Buzău

1 februarie 2018 | 0 comentarii |

Deputatul buzoian Dănuț Păle susține campania demarată de Ministerul Agriculturii, care va poposi în parcarea unui hypermarket deschis la jumătatea acestei săptămâni, unde buzoienii sunt invitați să se convingă de calitatea produselor culinare din carne de oaie.

 

Privită la început cu scepticism și ironie celebra campanie „Alege oaia!”, demarată de Ministerul Agriculturii, la inițiativa lui Petre Daea, care s-a declarat un susținător înfocat al speciei ovine, își urmează cursul programat. S-au desfășurat deja câteva ediții, în mai multe zone ale țării, unde a atras un număr mare de participanți și de vizitatori.

În acest weeke-end, buzoienii vor putea afla, în cadrul campaniei și direct de la sursă, despre beneficiile consumului de carne de oaie și se vor putea convinge și de calitatea preparatelor care au la baza acest ingredient, anunță Direcția Agricolă Buzău.

Sâmbata și duminică, în parcarea magazinului Kaufland din zona Unirii Sud, inaugurat chiar la jumătatea acestei săptămâni pe locul fostei Fabrici de Lapte din Buzău, vor fi amenajate spații în care fermierii din județ își vor expune produsele tradiționale, produse pe care buzoienii sunt invitați să le deguste și să le achiziționeze. Printre altele, reprezentanții asociațiilor crescătorilor de ovine din județ le vor oferi vizitatorilor să deguste, gratuit, tocaniță din carne de oaie și alte preparate care conțin același „ingredient” principal, încurajându-se astfel consumul de carne de oaie.

 

Dănuț Păle

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc sâmbată, la ora 10.00, parteneri fiind Consiliul Județean, Primăria Buzău, Kaufland România și asociațiile crescătorilor de ovine din Buzău. La eveniment și-a anunțat prezența și ministrul Petre Daea, iar printre oficialitățile locale prezente se va număra și medicul vetrinar Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaților, care susține campania.

Despre camapanie, deputatul buzoian spune că are mai multe scopuri principale, primul dintre acestea fiind „promovarea consumului de carne de oaie în rândul populației urbane, în condițiile în care acest produs nu se află în topul preferințelor consumatorilor români, deși carnea de oaie are numeroase calități. Buzăul are deja tradiție, aici se fac adevărații cârnați de Pleșcoi, din carne de oaie, preparați după o rețetă haiducească și apreciați în lumea întreagă, dar și babic, ghiudem, pastramă -produse apreciate atât în țară cât și în străinătate. Prima atestare a legăturii dintre localnicii din Pleşcoi şi creşterea oilor vine din timpul lui Radu Paisie (1545-1554). În hrisoavele negustorilor găsim însemnări care confirmă faptul că în această zonă se tăiau multe oi, iar pregătirea cărnii era încă de pe atunci o îndeletnicire de bază a localnicilor”, subliniază medicul veterinar.

 

Un alt scop ar fi sprijinirea crescătorilor autohtoni de ovine și înființarea, la nivel național, a unei piețe de gros pentru valorificarea tuturor produselor obținute de la acest animal (lapte, carne, lână) dar și înființarea mai multor unități de procesare, astfel încât România să devină exportator de produse finite din carne de oaie și nu doar de materie primă, așa cum se întâmplă în prezent.

Dănuț Păle spune că, prin această campanie se urmărește constituirea de magazine special destinate comercializării cărnii și produselor din carne de oaie.

În calitate de medic veterinar, deputatul buzoian subliniază că „după carnea de pui, carnea de oaie este cel mai sănătos dintre produsele de origine animală, constituind o sursă excelentă de proteine, fier şi zinc, uşor de absorbit de organism, conținând și toată gama de vitamina B.

Dintre toate animalele de fermă, oaia prezintă cel mai scăzut risc de contaminare cu reziduuri antibiotice şi există o probabilitate minimă de a fi hrănită cu proteine animale reconstituite. Crescătorii spun că, primăvara, oaia are carnea cea mai fragedă şi conţinutul cel mai scăzut de grăsimi. Totodată, trebuie știut că întreaga cantitate de grăsimi din carnea de oaie depinde de modul de tăiere şi de preparare.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*