Medicii români continuă să facă minuni prin transplant, în vreme de pandemie

7 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Trei vieți au fost salvate în urma generozității unei familii care a acceptat donarea de organe și a mobilizării exemplare a profesioniștilor de la Spitalul Militar Central, Spitalului Clinic „Sf. Maria” și Institutului Clinic Fundeni.

 

Evoluţia nefavorabilă a pandemiei COVID 19 aduce mari dificultăţi întregului sistem sanitar la nivel mondial și cu atât mai mult celui din România care, după cum se știe, mai are mult de recuperat în privința dotărilor și se confruntă cu o criză majoră de specialiști. Cu toate acestea, doctorii români nu capitulează, continuă să lupte pe frontul COVID și chiar să facă adevărate minuni în vreme de pandemie. Chiar dacă și ei sunt afectați fizic şi emoţional, la fel ca întreaga populație, și chiar dacă unii dintre ei au fost chiar victime ale noului virus, medicii reușesc să se mobilizeze, să-și depăşească limitele, să-și găsească resursele interioare pentru a merge mai departe și a salva vieți, fie că este vorba de pacienți afectați de noul coronavirus, fie de cei cărora alte boli le pun viața în pericol.

Fiecare viaţă salvată reprezintă o victorie care ne ajută să nu ne lăsăm copleşiţi. Gesturile de omenie, responsabilitatea, echilibrul şi profesionalismul ne mobilizează să continuăm lupta pentru viaţă, să fim încrezători în trimful vieţii”, transmite Agenția Națională de Transplant care subliniază astfel că la  Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila” s-a realizat o nouă prelevare de organe, a treia din acest an, de la un pacient aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a ales să dăruiască o nouă şansă la viaţă unor semeni necunoscuţi, iar în acest fel au fost salvate prin transplant alte trei vieți.

 

Dr Radu Zamfir, director ANT

Efortul colectiv al echipei ATI a Spitalului Militar București, împreună cu dr. Rosana Turcu, coordonator de transplant, au făcut posibilă transformarea suferinţei în speranţă pentru alţi oameni. Prelevarea de organe din cursul zilei de joi, cea de-a treia desfăşurată de la începutul anului la Spitalul Militar Central din Capitală, este cea de-a 56-a realizată în acest an la nivel naţional, chiar dacă pandemia a făcut mult mai dificile intervențiile de prelevare și transplant.

Trei oameni au primit astfel o nouă șansă la viață grație efortului colectiv al medicilor de la SUUMC și de la Spitalul Clinic Sf. Maria Bucureşti care a prelevat ficatul, respectiv de la Institutul Clinic Fundeni care a slavat rinichii donatorului și au făcut posibilă realizarea transplantului. „Astfel, gestul de omenie al unei familii şi mobilizarea exemplară a profesioniştilor implicaţi în activitatea de transplant salvează trei oameni prin transplant de ficat şi rinichi. Intervenţiile salavatoare de transplant s-au realizat cu succes în cele două centre de excelenţă bucureştene. O nouă misiune salvatoare de vieţi a fost posibilă datorită unor echipe medico-chirurgicale complexe care, în vremuri de pandemie, depun un efort deosebit pentru a resădi speranța acolo unde s-a instalat disperarea”, menționează conducerea Agenției Naționale de Transplant, care mulțumește „din suflet familiei donatorului şi ne înclinăm cu profund respect şi recunoştinţă în faţa deciziei dificile pe care au avut puterea să o ia”, precum și tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă, prinsă mereu între suferinţă şi speranţă.

 

Reamintind tuturor românilor să respecte cu stricteţe măsurile de prevenţie comunicate oficial şi să ia în considerare doar informaţiile transmise din surse oficiale, conducerea ANT dă asigurări că „toate unităţile sanitare implicate în activitatea de transplant fac toate eforturile pentru defăşurarea în condiţii de maximă siguranţă a activităţii medicale, în binele pacienţilor”.

Dr. Radu Zamfir, directorul ANT, spune că măsurile suplimentare impuse de pandemie, care au constat în testarea echipelor de prelevare, a donatorilor şi a receptorilor, au permis să nu se înregistreze mortalitate prin COVID în rândul pacienţilor transplantaţi, iar anul acesta au fost realizate „patru transplanturi de cord, unul pulmonar, 53 hepatice -din care 47 de la donator în moarte cerebrală, 152 renale -din care 102 de la donator în moarte cerebrală”, iar până în acest moment au fost 56 de donatori.

Chiar dacă în ultimele patru luni a fost un număr mai redus de transplanturi din cauza pandemiei, șeful ANT spune că a recomandat centrelor de transplant „să continue activitatea, să îşi menţină activitatea atât timp cât raportul risc-beneficiu este în favoarea pacientului” și că s-au menţinut în funcțiune cel puţin unui centru specific fiecărui transplant de organ solid.

 

Dr Zoican alături de un grup de elevi

Pe de altă parte, dr. Radu Zamfir spune că pentru o mai bună diseminare a informațiilor privind donarea de organe și transplantul, a semnat un protocol cu ministrul Educaţiei, pentru derularea campaniei „Transplantul înseamnă viaţă” în școli. Cu ajutorul coordonatorilor de transplant, în rândul elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a se vor populariza „ideile de donare și de transplant, pentru o mai bună înţelegere a şansei la viaţă care este acordată pacienţilor prin transplantul de organe”, în perioada în care se va permite accesul elevilor în școli.

În județul Buzău, dr. Adrian Zoican, șeful UPU Buzău, care este și coordonatorul de transplant de la nivelul Spitalului Județean de Urgență, derulează de câțiva ani o campanie de informare privind donarea și transplantul în școli și spune că „elevii se dovedesc extrem de deschiși acestui tip de informații și dornici să știe cât mai mult. Atât acțiunile și cursurile de prim-ajutor, cât și explicațiile despre donarea de organe și celule pe care le-am oferit copiilor s-au dovedit între cele mai solicitate cursuri opționale cerute de multe școli din județ. Elevii chiar se implică în promovarea acestor informații, au realizat și un clip video pe această temă și sunt convins că ei vor fi cei care vor influența cel mai bine populația să conștientizeze importanța donării de organe, țesuturi și celule”, a precizat dr. Zoican, care spune că imediat după ridicarea restricțiilor pandemiei va relua astfel de activități de voluntariat pentru care are daja numeroase solicitări.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*