Mobilizare multinațională pentru salvarea a cinci vieți

26 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Echipe medicale din trei țări au realizat la Constanța cea de 59-a prelevare de organe din acest an, urmată de cinci intervenții de transplant.

 

La jumătatea acesteia săptămâni a avut loc cea de 59-a prelevare de organe realizată în spitalele din România, fiind vorba de o prelevare multiorgan, în urma căreia au fost salvate cinci vieți. Evenimentul a constituit totodată și o premieră pentru spitalul Clinic Județean de Urgență din Constanța, fiind vorba de prima prelevare realizată anul acesta în cadrul unității medicale.

Donatorul a fost o pacientă care a ajuns la spitalul din Constanța în urma unui accident de circulație, însă, în ciuda eforturilor medicilor, a intrat în moarte cerebrală. Întrucât pacienta era compatibilă pentru donarea de organe, coordonatorul regional de transplant, dr. Marius Prăzaru și dr. Adina Gherghinoiu – kdp au comunicat vestea tristă familiei, solicitând acordul pentru prelevare. Rudele pacientei au înțeles importanța acestui gest și și-au dat acordul pentru prelevarea tuturor organelor ce puteau salva o viață.

S-a stabilit că puteau fi prelevați rinichii, plămânii, ficatul și inima, medicul coordonator anunțând Agenția Națională de Transplant. În urma analizelor efectuate, au fost găsiți pacienți compatibili în România pe listele de transplant pentru rinichi și ficat, iar pentru inimă și plămâni, receptorii au fost căutați pe listele internaționale ale Eurotransplant. Au fost găsiți pacienți compatibili în Slovenia și Germania, cele două țări trimițând de urgență echipe medicale la Constanța, pentru prelevarea și transportul organelor.

 

Totodată, la spitalul din Constanța au ajuns echipe medicale de la Institutul Fundeni, care au prelevat ficatul și rinichii. Dr. Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant spune că „intervențiile chirurgicale au fost complexe, cu atât mai mult cu cât s-au desfăşurat într-o perioadă extrem de dificilă, implicând un număr mare de specialişti atât din ţară, cât şi din străinătate, care s-au coordonat perfect şi au încheiat cu succes încă o misiune salvatoare de vieţi”.

Medicii de la Fundeni au fost testați pentru Covid-19 înainte de a pleca spre Constanța, un test similar fiind efectuat și în cazul donatoarei dar și al medicilor străini.

Ficatul și rinichii au fost transplantați în cursul zilei de ieri la Fundeni, în timp ce cordul a ajuns la un pacient din Slovenia, iar plămânii au fost transplantați într-o clinică din Germania.

Cu cele trei intervenții realizate la Fundeni, România a ajuns la 211 operații de transplant efectuate în acest an. Cele mai multe dintre ele au fost transplanturi renale, în număr de 157, dintre care 108 transplanturi au fost realizate cu organe de la donatori în moarte cerebrală.

 

Dr. Radu Zamfir

Pe locul al doilea se află transplanturile hepatice, până la acest moment fiind efectuate 57 astfel de intervenții, dintre care 49 cu organe de la donatori în moarte cerebrală.

Au mai fost realizate și 4 transplanturi de cord, cu mult mai puțin decât anul trecut, și un transplant de plămâni. Activitatea de transplant pulmonar a fost adusă în prim plan-planul atenției opiniei publice după ce un pacient din Focșani a decedat recent în așteptarea unei astfel de intervenții salvatoare, moartea sa determinând câteva zeci de persoane să protesteze în fața Agenției Naționale de Transplant.

Dr. Radu Zamfir a declarat că  „facem tot posibilul, alături de Ministerul Sănătăţii, pentru încheierea unui acord de colaborare în domeniul transplantului de plămân cu Italia, astfel încât toţi pacienţii care au nevoie de un transplant pulmonar, ce nu poate fi realizat în ţară, să primească cât mai curând această şansă. Suntem foarte aproape de realizarea acestui acord, beneficiind de foarte multă deschidere şi dorinţă de colaborare din partea partenerilor italieni. Sunt identificate centrele de transplant din Italia care vor participa la acest acord, urmează să fie finalizată partea financiară a derulării acestei colaborări şi acceptată de partea italiană, având în vedere faptul că există diferenţe privind modalitatea de finanţare a programelor de transplant din cele două ţări”.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*