Utilizarea testelor rapide va fi extinsă și în afara secțiilor UPU din spitale

26 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Această decizie are rolul de a crește accesul populației la diagnostic, în condițiile în care unitățile sanitare fac față din ce în ce mai greu numărului mare de prezentări.

 

În prezent, pacienții suspecți de Covid-19 care ajung în unitățile de primiri urgențe ale spitalelor sunt testați cu teste rapide antigen, în conformitate cu un ordin al ministrului Sănătății, intrat recent în vigoare. Scopul acestei decizii este acela de a decongestiona unitățile de primire urgențe, în condițiile în care numărul de prezentări a crescut foarte mult, iar pacienții ar fi trebuit să aștepte în UPU rezultatele testelor RT-PCR, care necesită mai mult timp pentru procesare.

Procedura este pusă în aplicare și la Spitalul Județean de Urgență Buzău, odată cu primirea primului lot de teste rapide, din cele 43.000 trimise în teritoriu săptămâna trecută.

Ministerul Sănătății dorește să extindă această metodă de testare rapidă, pentru a îmbunătăți accesul populației la diagnostic, și a anunțat că se lucrează în acest moment la adaptarea legislației în vigoare. „Pentru a creşte accesul populaţiei la diagnostic, Ministerul Sănătăţii încurajează extinderea utilizării acestui tip de testare, dar într-un cadru reglementat, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, în beneficiul superior al persoanelor testate şi al populaţiei generale” se arată într-un comunicat al ministerului.

 

În acest scop, ministrul Nelu Tătaru a cerut experților din minister să găsească soluții de adaptare a legislației, împreună cu reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Institutului Național de Sănătate Publică și a celor ai Colegiului Farmaciștilor. Soluțiile vizează comercializarea testelor rapide antigen și utilizarea acestora în afara unităților sanitare.

A avut loc o primă întâlnire e experţilor pentru identificarea soluţiilor de utilizare a testelor rapide în afara unităților sau compartimentelor de primire urgențe, într-un cadru reglementat şi adaptat. Testarea trebuie realizată în deplină siguranţă pentru persoana testată şi pentru ca să existe beneficiu pentru sănătatea publică, rezultatul trebuie raportat, monitorizat şi cuantificat” a declarat Nelu Tătaru.

 

Și președintele Klaus Iohannis agreează această măsură, ținând cont de faptul că în România s-a atins capacitatea maximă de testare zilnică, iar mai mult de 50.000 de teste RT-PCR pe zi nu pot fi efectuate.„S-a ajuns la capacitatea maximă, limitarea fiind dublă – cea de aparatură, care ar fi relativ uşor de remediat, s-ar mai putea cumpăra încă un aparat şi încă un aparat – însă personalul care recoltează probele şi care prelucrează testele este un personal specializat, s-a ajuns la maxim şi mai mulţi nu sunt, pur şi simplu. Au început să apară acele teste rapide antigen şi cred că este o soluţie, cel puţin pentru localităţile sau pentru zonele unde apar foarte multe cazuri. Noi am comandat şi am primit primul set de astfel de teste, care au fost distribuite unităţilor de primiri urgenţe, ambulanţelor şi aşa mai departe. Este un număr relativ mic, dar s-a demarat deja o licitaţie pentru un număr de aproximativ 3 milioane de teste şi se va continua şi se vor mai achiziţiona” a declarat șeful statului aseră, în cadrul unei noi conferințe de presă.

Testele rapide antigen au o capacitate mai redusă de a identifica persoanele bolnave, comparativ cu testarea RT-PCR şi sunt recomandate pentru utilizare numai în anumite condiţii şi de către profesionişti, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei şi interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*