Sezonul gripal își face simțită prezența și la Buzău

20 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Mai mulți copii au ajuns zilele acestea la secția UPU Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență (SJU), iar prezența virusului gripal a fost confirmată în urma testelor rapide. Au fost instituite măsuri speciale de prevenție, iar vizitele aparținătorilor au fost suspendate în secțiile cu vulnerabilitate crescută a pacienților.

 

UPDATE, ora 14.00: În cursul zilei de astăzi au fost diagnosticați clinic încă trei copii cu gripă cu virus de tip A, în urma testelor rapide efectuate de medicii pediatri de la Urgența SJU Buzău. Unul dintre ei a fost internat la secția Boli Infecțioase a spitalului, iar ceilalți doi au primit scrisoare medicală pentru a fi izolați la domiciliu, unde vor primi tratatament specific, sub supravegherea medicului de familie.

 

În cursul săptămânii trecute, Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat debutul sezonului gripal, ca urmare a faptului că peste un sfert din cazurile testate în laborator au ieșit pozitiv. În zilele imediat următoare, la secția UPU Pediatrie a SJU Buzău s-a înregistrat o creștere a numărului de pacienți cu simptomatologie specifică.

Adriana Bunilă, purtătorul de cuvânt al unității medicale, a precizat în această dimineață că, în intervalul 18-20 ianuarie, la secția Urgențe Pediatrie au ajuns 11 copii cu vârste cuprinse între un an și 12 ani, cu simptome specifice gripei. Aceștia prezentau febră mare, dureri de cap, unii chiar vărsături și stare generală alterată. În cazul tuturor au fost efectuate teste rapide pentru depistarea virusurilor gripale, iar testele au dicat prezența virusului gripal de tip A și de tip B, astfel că toți cei 11 copii au fost diagnosticați cu gripă clinică.

 

Pacienții cu vârste mai mici și cei în cazul cărora simptomele erau mai accentuate, între care și trei frați cu vârste de 2,4 și 8 ani care se aflau în Centrul Maternal din cartierul Obor, au fost trimiși la spitalul Victor Babeș din Capitală. Pentru ca virusul să nu se extindă și la alți copii din Centrul Maternal, unde sunt adăpostiți 15 copii cu vârste cuprinse între 4 luni și 16 ani, alături de 7 mame, s-a luat decizia luat decizia restricționării vizitelor pentru beneficiarii centrului, iar în perioada imediat următoare nu vor mai fi făcute alte internări în instituția de ocrotire.

Alții copii au fost internați la Secția de Boli Infecțioase a SJU Buzău, iar cei care prezentau forme ușoare ale bolii au primit scrisoare medicală pentru a fi tratați la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie.

În aceeași perioadă, la spital a ajuns și un pacient de 20 de ani, cu simptome specifice gripei, iar testul rapid a confirmat și în cazul său infecția cu virus gripal de tip B, astfel că pacientul a fost internat la Secția de Boli Infecțioase a SJU Buzău, și este tratat sub supraveghere medicală.

 

După numeroasele cazuri de gripă înregistrate în week-end, cazuri confirmate de testele rapide, DSP Buzău și conducerea Spitalului Județean au decis suspendarea vizitelor aparținătorilor în secțiile Pediatrie, Neonatologie, ATI și Oncologie, unde pacienții prezintă o vulnerabilitate crescută.

„Din cauza numărului foarte mare de prezentări la UPU Pediatrie din acest week-end și în urma confirmării prin test rapid a gripei în cazul a 11 copii și un adult, s-a luat decizia ca astăzi să se facă o dezinfecție aero micro-floră și de suprafețe la Urgențe Pediatrie, iar personalul medical și pacienții suspecți de gripă vor purta măști de protecție. Totodată, în secțiile Pediatrie, Neonatologie, ATI și Oncologie au fost suspendate vizitele aparținătorilor”, a declarat Adriana Bunilă.

Zilele trecute, medicul Carmen Scântei, coordonatorul Compartimentului Epidemiologie din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Buzău, anticipa creșterea numărului de îmbolnăviri specifice acestui sezon în rândul copiilor, întrucât în urmă cu o săptămână au fost reluate cursurile în unitățile școlare, iar prezența unor pacienți infectați în colectivitate face ca virusul să se răspândească rapid. Aașadar, creșterea numărului de cazuri de gripă clinică era un fapt previzibil, dar situația la nivelul județului nu este una alarmantă.

 

Vaccinarea antigripală în acest sezon a decurs foarte bine la Buzău, până la acest moment fiind administrate aproape toate dozele de vaccin care au fost repartizate de Ministerul Sănătății. Deși perioada optimă de vaccinare a trecut, persoanele din categoriile de risc care nu s-au imunizat până acum, încă se mai pot vaccina, însă ar putea fi nevoite să își cumpere vaccinul din farmacii, în cazul în care medicul lor de familie a epuizat dozele primite de la DSP Buzău.

Pentru a evita infecția cu virusul gripal în această perioadă, medicii mai recomandă spălatul mâinilor înainte de fiecare masă, evitarea, pe cât posibil, a zonelor aglomerate, precum și purtarea unei măști de protecție în cazul unor vizite la spital sau în zone în care există riscul de a întra în contact cu persoane contaminate cu virus gripal.

În situația îmbolnăvirii, dr. Carmen Scântei spune că se recomandă izolarea la domiciliu pentru cazurile ușoare sau medii, iar pentru formele mai grave este necesară spitalizarea. În nici un caz nu trebuie apelat la automedicație, iar orice tratament se administrează după consultarea medicului de familie sau al altui medic specialist care a consultat pacientul, conform recomandările acestora.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*