A fost confirmat debutul sezonului gripal

16 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Peste un sfert din cazurile testate au fost depistate pozitiv cu virus gripal de același subtip, condiție necesară pentru confirmare începerii sezonului gripelor.

 

De astăzi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat că a fost declarat debutul sezonului gripal, întrucât s-au îndeplinit condițiile necesare.

Cazuri de gripă au fost confirmate și până acum, chiar s-au înregistrat și 2 decese, dintre care unul la Buzău, însă evoluția la nivel național s-a încadrat în parametri normali pentru această perioadă, nu este de natură să alarmeze autoritățile. Spre deosebire de anul trecut, când la această dată se consemnaseră deja 12 decese, lucrurile au stat mult mai bine, cel puțin până la acest moment.

INSP a anunțat debutul sezonului gripal după ce 25% din numărul probelor testate până acum în laborator au ieșit pozitive, indicând infecția cu același subtip de virus. Aceasta este principala condiție pentru a fi declarat sezon gripal, însă autoritățile au precizat că deocamdată nu există motive de îngrijorare, sezonul gripal nefiind același lucru cu epidemia de gripă, care a fost declarată anul trecut, ca urmare a numărului mare de decese și îmbolnăviri.

 

Numărul de infecții respiratorii înregistrat în perioada 6-12 ianuarie s-a încadrat în parametri normali pentru acest interval, dar este posibil să crească în această săptămâna și în perioada următoare, ținând cont de faptul că de luni, școlarii și preșcolarii au revenit din vacanță.

Nici evoluția activității gripale nu este de natură să îngrijoreze, aceasta având intensitate scăzută, cu răspândire locală în Argeş, Braşov, Cluj şi Bucureşti și cazuri sporadice în unele județe, cum a fost cel al fetiței de un an și jumătate, transferată săptămâna trecută de la Buzău la Institutul Matei Balș.

La nivelul țării, numărul total de infecții respiratorii acute a fost de 73.257 de cazuri, în scădere cu 19,5% față de perioada similară a anului trecut, când se înregistraseră 90.963 de cazuri. Față de săptămâna anterioară, numărul de infecții acute respiratorii este însă de 1,8 ori mai mare. Asta nu înseamnă că foarte mulți pacienți s-au îmbolnăvit în decurs de o săptămână, ci  este o urmare a faptului că multe dintre cazuri nu au fost raportate la început de an, când au fost mai multe zile nelucrătoare.

 

Totodată, la nivel național au fost raportate 692 de cazuri de gripă clinică, față de 1.155 de cazuri raportate în aceeași perioadă a anului trecut. S-au înregistrat și 13 cazuri de infecţii respiratorii acute severe, cu 6 mai multe faţă de săptămâna precedentă şi cu 18 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului anterior.

În ceea ce privește cazurile de gripă confirmate în laborator, de la începutul sezonului rece au fost înregistrate 165 de îmbolnăviri, dintre care  19 cu virus AH3, 19 cu virus AH, 20 de cazuri de gripă A nesubtipat și 107 cazuri de gripa cu virus B. Gripa a provocat până acum și două decese, în cazul unor pacienți cu boli cronice, care nu erau vaccinați antigripal, deși făceau parte din grupele de risc. Anul trecut, la aceeași dată se vorbea deja de 12 decese.

Din cele 1,5 milioane de doze de vaccin gripal achiziționate de Ministerul Sănătății și distribuite în teritoriu de la finele lunii septembrie, au fost administrate până acum 1.427.519 de doze, iar la nivelul județului Buzău mai există doar câteva, în cabinetele medicilor de familie. Anul acesta, populația pare să fi conștientizat mult mai bine riscurile la care se expune în lipsa imunizării, așa că multe persoane și-au cumpărat vaccin gripal din  farmacii, imunizându-se, chiar dacă nu făceau ăarte din categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*