Un nou virus pune în alertă autoritățile din Sănătate

16 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Acesta are originile în China, iar Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că există riscul se a se răspândi în întreaga lume.

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat, marți, un avertisment către autoritățile sanitare din țările membre, şi a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru o posibilă răspândire la nivel mondial a unui nou coronavirus identificat recent în orașul chinez Wuhan, unde a făcut până acum 41 de victime, dintre care una a și decedat. Coronavirusurile sunt o familie aparte de virusuri, ce provoacă boli ale sistemului respirator, de la simple răceli, până la sindromul acut respirator sever. Infecțiile provocate de noul coronavirus identificat în China au simptome asemănătoare cu cele ale pneumoniei, precum febra și dificultățile respiratorii.

La începutul acestei săptămâni a fost identificat și primul caz de infecție cu noul virus, în afara Chinei, mai precis în Thailanda, urmat apoi de un nou caz, în Japonia. În acest context, OMS a avertizat că acest virus se poate răspândi în întreaga lume, sugerând autorităților sanitare să se pregătească pentru un astfel de scenariu.

Din informațiile pe care le avem, este posibil să existe o transmisie limitată de la om la om, potențial în rândul familiilor, dar este foarte clar chiar acum că nu avem o transmisie susținută de la om la om. Suntem încă în primele zile, nu avem o imagine clinică clară, dar spitalele din întreaga lume trebuie să fie pregătite în pentru situația în care vor primi un astfel de caz”, a declarat ieri Maria Van Kerkhove, directorul interimar al unității de boli emergente din cadrul OMS.

 

Oana Grigore

Apelul făcut de OMS a fost luat în serios și de autoritățile din România, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, anunțând care sunt primele măsuri ce s-au luat până la acest moment. Astfel, Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat toate direcțiile de sănătate publică din țară în privința noului virus, cazuistica urmând a fi transmisă zilele acestea și către toate unitățile sanitare din țară. De asemenea, s-a luat legătura și cu Ministerul de Externe, fiind deja emise avertismente de călătorie.

Deocamdată, autoritățile spun că riscul de apariție și de transmitere a virusului în România este extrem de scăzut, în primul rând pentru că nu există zboruri directe către regiunea chineză unde au fost identificate cazurile de îmbolnăvire, iar cele mai multe posibile porți de intrare sunt securizate de alte țări.

Potrivit specialiștilor, coronarovirusurile pot infecta oamenii, animalele și păsările. Sunt șase tipuri de virus ce pot infecta oamenii: 229E (alpha coronavirus), NL63 (alpha coronavirus), OC43 (beta coronavirus), HKU1 (beta coronavirus) la care se adaugă MERS și SARS. Cele mai frecvente infecții sunt provocate în sezonul rece, de 229E și OC43.  Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.

Sursa noului coronavirus ar fi animalele și păsările infectate (zoonoză), dar autoritățile sanitare nu exclud nici transmiterea de la om la om, chiar dacă deocamdată nu a fost confirmată.

 

Sursa apariției acestui coronavirus nu a fost încă identificată, fiind suspectată o piață de pește din orașul Whuan, care a fost închisă pe 1 ianuarie, după apariția primului focar. Nu există nici indicii certe că virusul se transmite de la om la om, OMS precizând că nici un membru al personalului sanitar care a intrat în contact cu pacienții nu a fost infectat până acum, dar nu poate fi ignorat faptul că acest tip de virus poate fi periculos, chiar dacă, se pare, nu este la fel de puternic precum SARS și MERS. În perioada 2002-2003, virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni din 37 de țări și i-a ucis pe 774 dintre ei. În 2012, tot un coronavirus a fost reponsabil de Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), din cauza căruia au murit 851 de oameni la nivel global.

Anul acesta, oe 9 ianuarie, noul coronavirus 2019 (nCoV-2019) a fost raportat în Wuhan (provincia Hubei). În data de 12 ianuarie, China a distribuit secvențierea genetică a noului virus, astfel că mai multe țări din zonă pot identifica, rapid, noii pacienți.

Este esenţial ca investigaţiile să continue în China, pentru a identifica sursa acestui focar şi a oricăror rezervoare animaliere sau gazde intermediare. Familia coronavirusurilor include un număr mare de virusuri care pot provoca cel mai adesea forme uşoare de boală la om, însă unele dintre ele, precum sindromul acut respirator sever sau sindromul respirator din Orientul Mijlociu, au condus la epidemii grave”, a mai declarat reprezentanta OMS.

 

Protective measures

Medicii epidemiologi recomandă ca, preventiv, să se evite, în primul rând, contactul cu persoanele bolnave, călătoriile în zonele cu risc și a zonelor aglomerate. De asemenea, este importantă respectarea regulilor generale şi individuale de igienă, spălatul pe mâini și dezinfecatarea, folosirea batostei de unică folosință, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau strănutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor și a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade, precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

În cazul apariției unor simptome comune cu cele cunoscute în cazul virozelor (febră, tuse, strănut, moleșeală) se recomandă prezentarea imediată la medicul de familie, mai ales a persoanelor cu imunitate scăzută, aflate în categoriile de risc, dar și a celor care s-au întors recent din zonele în care a fost semnalată prezența virusului.

Medicii atrag atenția să se evite automedicația, mai ales prin administrarea de antibiotice, pentru că orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor, iar antibioterapia, pe lângă faptul că este ineficientă în cauza unei afecțiuni virale, poate fi chiar periculoasă, putînd duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau la efecte secundare nedorite.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*