45 de tone de echipamente medicale din Coreea de Sud și un Spitalul Modular de Izolare și Tratament achiziționat din Olanda au ajuns în România

26 martie 2020 | 0 comentarii |

Cele 100.000 de combinezoane de protecție, achiziționate de România, vor fi alocate în funcție de nevoi, personalului medical din Ministerul Sănătății și echipajelor operative ale Ministerului Afacerilor Interne, iar Spitalul Modular va funcționa ca o secție extinsă de boli infecțioase a Spitalului Militar de Urgență din Constanța.

 

În contextul în care România are deja 1.029 de cazuri de persoane infectate și 18 decese din cauza noului coconavirus (COVID19), iar 153 de cadre medicale și personal auxiliar din spitale au fost deja infectate, Ministerul  Sănătății a anunțat că, în cursul acestei dimineți, au ajuns în țară 45 de tone de echipamente medicale din Coreea de Sud, cu o aeronavă a NATO. „Cele 100.000 de combinezoane de protecție, achiziționate de România prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, vor fi alocate în funcție de nevoi, personalului medical din Ministerul Sănătății și echipajelor operative ale Ministerului Afacerilor Interne”, se menționează într-un comunicat remis presei.

În cursul zilei de ieri, Ministerul Apărării Naționale a solicitat Capabilității de Transport Aerian Strategic a NATO, care operează de pe Baza Aeriană Papa din Ungaria, desfășurarea unei misiuni aeriene de urgență, pentru transportul a aproximativ 45 de tone de echipament medical  de la Seul la București. Cele 45 de tone de echipament medical au ajuns din Seul pe aeroportul Otopeni cu o aeronavă C-17 Globemaster III, în cadrul cotei de ore de zbor alocate României, ca stat membru al Unității Multinaționale de Transport Strategic. „Unul dintre comandanții echipajelor care operează aeronava pe timpul acestei misiuni este locotenent-comandorul George Crăciun, pilot din Forțele Aeriene Române, detașat în cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic”, se menționează în comunicatul MapN.

 

Tot astăzi, un convoi de autocamioane care transportă Spitalul Modular de Izolare și Tratament achiziționat din Olanda de Direcția medicală a MApN, a intrat în România, prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac.

Spitalul Modular de Izolare și Tratament va funcționa ca o secție extinsă de boli infecțioase a Spitalului Militar de Urgență din Constanța. Această capabilitate medicală militară va fi instalată de structuri din MApN în campusul militar ce va fi amplasat pe terenul stadionului Portul din Constanța”, transmite Biroul de presă al MapN, menționând că operațiunile de pregătire a campusului sunt realizate cu sprijinul militarilor din Statul Major al Forțelor Navale, Statul Major al Forțelor Terestre, Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii, Comandamentul Logistic Întrunit și Direcția medicală a MApN.

Reamintim că tot astăzi, ministrul Sănătății, Victor Costache, a demisionatdin motive personale și profesionale”, iar premierul Ludovic Orban a anunțat că în locul lui l-a propus pe secretarul de Stat Nelu Tătaru care va gestiona, în continuare, problemele Sănătății, după ce președintele Klaus Iohannis va aproba revocarea, respectiv numirea celor doi, urmând ca în cursul zilei de astăzi, noul ministru să depună jurământul, iar în curând să fie numit și un nou secretar de stat, în locul său, la Ministerul Sănătății.

 

Potrivit ultimelor date transmise de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), până astăzi, 26 martie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.029 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID19 (coronavirus), din care 153 cadre medicale și personal auxiliar din spitale (70 medici, 50 asistente, 15 infirmiere, o îngrijitoare și 17 personal auxiliar), din Arad –2, Bucuresti –36, Constanta –1, Covasna – 5, Hunedoara – 12, Iași – 3, Neamț – 2, Suceava – 90, Vrancea – 2. Acestora li se adaugă alte câteva sute care au fost în izolare la domiciliu.

Numai în  ultimele 24 de ore au fost înregistrate alte 123 de noi cazuri de îmbolnăvire, iar pacienții nou confirmați au vârste cuprinse între 7 și 87 de ani. Una dintre persoanele diagnosticate cu COVID-19 este jandarm la Direcția Generală de Jandarmi  a Municipiului București, care a contactat virusul în cadru familial. La nivelul unității au fost luate de urgență toate măsurile necesare referitoare la izolarea, atât a jandarmului în cauză, cât și a celor cu care a intrat în contact, conform procedurii anchetei epidemiologice, încă din faza în care era doar suspect.

La Terapie Intensivă (ATI), în acest moment, sunt internați 29 de pacienți, din care 23 în stare gravă, în timp ce doar 6 se prezintă deocandată în stare bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 6.151 de persoane, iar alte 110.042 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 15.998 de teste, din care 823 în unități medicale private.

 

Dintre cei 1.029 de români infectați, 17 persoane diagnosticate cu COVID-19 dar și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău și Timișoara, au decedat.

Alte 94 de persoane au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 28 la București, 6 la Craiova, 5 la Constanța, unul la Cluj și unul la Iași).

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, în carantină instituționalizată au fost plasate 548 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 14 persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 183 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat 1.883 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină. De asemenea, cu ocazia formalităților de intrare în țară, Poliția de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal.

În ultimele 24 de ore, la numărul unic de urgență 112 au fost înregistrate 1.482 de apeluri, iar la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor, 10.024 de apeluri.

 

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 59 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 44 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia, 3 în Franța și câte unul în Tunisia, Irlanda, Marea Britanie și Luxemburg. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment au decedat în străinătate 11 români, 8 în Italia, 2 în Franța și unul în Marea Britanie.

Până la data de 25 martie 2020, la nivelul în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora au fost raportate 204.930 de cazuri de infecție cu COVID19, cele mai multe cazuri fiind în Italia (69.176 cazuri și 6.820 decese.

La nivel global sunt 416.916 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, din care 18.565 decedați și 114.911 au fost declarați vindecați.

Autoritățile reamintesc românilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*