Români blocați în Italia de COVID-19, aduși acasă cu aeronave ale MapN

14 martie 2020 | 0 comentarii |

Aceștia sunt cetățeni români non-rezidenți în Italia, unii dintre ei aflându-se în peninsulă ca turiști, iar alții pentru urmarea unui tratament medical de urgență. 

 

Sursă foto: MApN

Opt români care se aflau blocați în Italia din cauza măsurilor impuse de statul italian din cauza noului coronavirus au fost aduși în țară cu o aeronavă de tip C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române, special echipată misiuni medicale, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne.

Repatrierea cetățenilor români, cinci turiști și o familie aflată la tratament cu copilul, care nu aveau vreo alternativă de a-și continua șederea pe teritoriul Italiei, s-a realizat în deplină siguranță, ca urmare a demersurilor comune ale Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale.

Persoanele repatriate sunt cetățeni români non-rezidenți în Italia, care se aflau acolo fie ca turiști, fie pentru urmarea unui tratament medical de urgență și care au fost afectați atât de plasarea în carantină a întregului teritoriu al Italiei, cât și de măsurile adoptate de către autoritățile române de suspendare a zborurilor și a curselor de transport rutier de persoane înspre și dinspre Italia”, transmite Biroul de Presă al MApN.

 

Sursă foto: MApN

Aeronava, configurată pentru misiuni de evacuare medicală și având instalate camere speciale de izolare, a fost operată de un echipaj format din căpitan-comandorul Florin Ianculescu – comandantul aeronavei, locotenent-comandorul Daniel Motoroiu – pilot secund, maistrul militar George Băltescu – tehnic de bord și echipa medicală formată din locotenent-colonelul Dragoș Tudose – medic și plutonierul Mihai Stoian – asistent medical.

Transportul s-a realizat cu respectarea măsurilor pentru protecția personalului și a tehnicii, obligatorii în astfel de situații, iar la sosirea în țară, cei opt cetățeni români au fost preluați de personalul Direcției de Sănătate Publică și plasați în carantină într-o unitate din București, în conformitate cu măsurile adoptate de către autoritățile române pentru cetățenii care vin în România din Italia.

Există însă numeroși români care au rămas fără loc de muncă în Italia și solicită ajutor statului român pentru a se întoarce acasă. Asăzi, un alt transport aerian configurat pentru misiuni speciale s-a deplasat în Itaia pentru a aduce acasă alți nouă cetățeni români aflați în pensindulă temporar, ca turiști sau pentru intervenții medicale. Aeronava este operată de un echipaj format din locotenent-comandorul Romeo Gârz – comandantul aeronavei, căpitan Mihai Vîrdol – pilot secund, maistrul militar Maftei Ţebrean – tehnic de bord și echipa medicală formată din maior Daniel Nica – medic și plutonierul Georgel Grigore – asistent medical.

 

Sură foto: MApN

OMS a anunțat, vineri, că Europa a ajuns „epicentrul pandemiei, cu mai multe decese și cazuri raportate decât restul lumii la un loc”. În Italia, unde se înregistrează cel mai mare focar după China, s-au înregistrat aproximativ 17.700 de cazuri de infecție și aproape 1.300 de decese.

Peste 145.000 de oameni au fost infectați cu COVID-19 până acum în întreaga lume și peste 5.400 au murit.

În România, potrivit secretarului de Stat Nelu Tătaru, numărul persoanelor infectate „a ajuns la 97 după ce, în această dimineață, au mai fost au fost confirmate două noi cazuri, un bărbat de 39 ani, din judetul Dolj, și o femeie, de 47 ani, din Bucureşti. Alte 2.372 de persoane sunt în carantină instituționalizată, iar 14.049 de  persoane se află în izolare la domiciliu. Capitala are cel mai mare număr de persoane infectate, iar în 18 județe nu s-a înegistrat încă niciun caz”. Cu excepția unuia dintre pacienții infectați, care și el este în stare stabilă, românii confirmați cu COVID-19 au prezentat forme ușoare de boală, susțin autoritățile medicale, care se pregătesc să instituie scenariul III de acțiune pentru combaterea și limitarea numărului de îmbolnăviri, care intră în vigoare odată cu cel de-al 101-lea caz confirmat.

 

În județul Buzău sunt, la ora actuală, 45 de persoane în carantină instituționalizată și alte 337 izolate la domiciliu, până acum fiind depistată pozitiv o singură persoană – o femeie de 73 de ani, din Pârscov.

Vineri seară, autoritățile au decis mutarea celor care se aflau în carantină în tabăra de la Arbănași și Poiana Pinului, în condiții specifice de protecție, într-un hotel din municipiul Buzău, cu 90 de locuri, care „oferă condiții mult mai bune de cazare și mai multe facilități atât pentru persoanele carantinate cât și pentru autorități. Între tip, pentru că trebuie să fim pregătiți pentru eventualitatea în care va crește numărul persoanelor care vor avea nevoie de măsuri speciale de prevenire și limitare a răspândirii noului virus, în locațiile de la Arbămași și Poiana Pinului se face o nouă dezinfecție și se acționează pentru îmbunătățirea condițiilor tehnice în ceea ce privește utilitățile, astfel încât să nu existe niciun disconfort pentru cei care vor fi cazați acolo, în perrioada următoare”, a precizat Denisa Irimia, purtătorul de cuvânt al Prefecturii.

În urma analizelor specifice efectuate pentru depistarea noului coronavirus, testele au ieit negative pentru 25 dintre cele 45 de persoane carantinate, pentru alte 12 persoane se așteaptă rezultatele testelor aflate în lucru, iar altor 4 persoane urmează să le fie recoltate probe pentru a fi trimise la „Matei Balș”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*