Statul pe scaun – cea mai puțin recomandată poziție pentru odihnă

Un studiu antropologic efectuat în Statele unite relevă că statul pe vine sau în genunchi constituie poziții mai bune pentru sănătate.

 

O echipă de antropologi din Statele Unite a efectuat un studiu pe membrii unei comunități de vânători și culegători din Tanzania, care au purtat dispozitive pentru monitorizarea activităţii fizice şi a perioadelor de odihnă. Ulterior, analizând datele înregistrate de aceste dispozitive, antropologii americani au descoperit că, în ciuda faptului că aceste persoane sunt sedentare timp de aproape zece ore pe zi – echivalentul duratei unei zile de muncă la birou, nu prezentau indicii ale bolilor cronice asociate cu perioade lungi de sedentarism. Cercetătorii au concluzionat că acest lucru se datorează posturilor de odihnă activă practicate în cadrul tribului. „În ciuda lungilor perioade de inactivitate, una dintre diferenţele majore pe care le-am observat este aceea că membrii acestei populații se odihnesc de obicei în poziţii care solicită musculatura pentru menţinerea nivelurilor uşoare de activitate fizică – fie în poziţie ghemuită, fie în genunchi. Perioadele prelungite de stat pe scaun au fost asociate cu o creştere a riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare şi deces,iscuri pe care nu le-am constatat în acest caz”, a declarat coordonatorul studiului, dr. David Raichlen, profesor de ştiinţe biologice la Universitatea California de Sud.

 

Cercetătorii au analizat informaţii prelevate de la douăzeci şi opt de adulţi din cadrul populaţiei respective, care au purtat accelerometre timp de opt zile, şi le-au comparat cu date din cadrul studiilor anterioare, care au evaluat sedentarismul în cadrul populaţiilor moderne active. Ei au descoperit că subiecţii testaţi aveau niveluri ridicate de activitate fizică puţin peste o oră pe zi, iar perioada sedentară era de nouă până la zece ore pe zi. Totuşi, în ciuda faptului că stăteau în poziţii de odihnă perioade lungi de timp, subiecții nu prezentau indicii ale afecţiunilor asociate unui stil de viaţă sedentar. Oamenii de ştiinţă susţin că acest lucru se datorează posturilor adoptate în mod obişnuit de aceste populații, pe vine sau în genunchi, care implică mai multă activitate musculară în comparaţie cu statul pe scaun. Ei cred că aceste posturi de odihnă activă ar putea ajuta la protejarea oamenilor de efectele nocive ale sedentarismului.

Statul pe canapea, sau chiar pe un scaun de birou, necesită mai puţină activitate musculară decât poziția ghemuit sau îngenuncheat. Deoarece nivelurile uşoare de activitate musculară necesită combustibil – ceea ce presupune, în general, arderea grăsimilor – e posibil ca poziţiile ghemuit şi îngenunchiat să nu fie la fel de nocive ca statul pe scaun”, a mai precizat coordonatorul studiului.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*