Longevitatea nu face casă bună cu statul pe scaun

1 februarie 2019 | 0 comentarii |

Un studiu american a relevat faptul că speranța de viață este cu atât mai care cu cât numărul orelor petrecute zilnic stând pe scaun este mai mic.

 

Un studiu derulat în Statele Unite pe o perioadă de opt ani, asupra a 8.000 de subiecți de 45 de ani și peste această vârstă a relevat faptul că  persoanele care au înlocuit statul pe scaun 30 de minute cu tot atâtea minute de activitate fizică de intensitate mică în fiecare zi, au redus riscul de deces prematur cu 17%.   Keith Diaz, profesor de medicină la Universitatea Columbia din SUA, a precizat într-un articol pe această temă că „dacă aveţi un job sau un stil de viaţă care implică statul îndelungat pe scaun, puteţi scădea riscul de deces prematur mişcându-vă mai des. Asta poate însemna o oră pe zi de activitate fizică intensă dacă organismul o permite, sau o activitate de mai mică intensitate cum este mersul pe jos”.

Exerciţiile fizice intense aduc şi mai multe beneficii, potrivit cercetătorilor. Aceștia susțin că  schimbarea a 30 de minute de stat jos, cu activitate fizică moderată sau intensă reduce riscul deces prematur cu 35% și chiar şi câteva minute pe zi de sport sunt utile în acest sens. Și experții în sănătatea inimii consideră că inactivitatea poate fi un ucigaş tăcut. Astfel, comentând pe marginea aceluiași studiu, dr. Satjit Bhusri, cardiolog la spitalul Lenox Hill din New York, spune că exerciţiul fizic ajută nu doar la creşterea speranţei de viaţă, dar reduce şi riscul atacului de cord şi a accidentului vascular cerebral.

 

La rândul său, dr. Guy Mintz, care coordonează departamentul de cardiologie de la Northwell Health’s Sandra Atlas Bass Hart, este de părere că sunt multe feluri în care oamenii îşi pot schimba comportamentul sedentar, și încurajează acest lucru, avertizând că un sfert dintre americani petrec așezați în scaun cel puțin opt ore pe zi.

Pentru a contracara efectele nocive ale orelor petrecute în scaun, specialiștii recomandă  efectuarea de exerciţii aerobice moderate timp de 150 de minute pe săptămână şi de activitate aerobică viguroasă, timp de 75 de minute săptămânal. „Unele companii au înţeles valoarea şi importanţa exerciţiilor fizice şi implicaţiile în scăderea numărului de cazuri de diabet, obezitate şi boli de inimă, iar angajaţii sunt încurajaţi să se ridice de la birourile lor şi să facă exerciţii de întindere a muşchilor, ping-pong, mers pe jos, sărituri sau bicicletă staţionară”, se mai arată în articolul publicat pe această temă.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*