Apel pentru o strategie de educație sportivă și prevenție
Autorii inițiativei atrag atenția că sportul nu este doar pentru performeri, cluburi și federații, ci trebuie promovat ca un factor de prevenție și o componentă de bază a unui stil de viață sănătos.
Pandemia de Covid-19 a demonstrat într-un mod pe care nimeni nu și-l dorea, că starea de sănătate a populației are un impact major asupra întregii societăți, iar efectele se resimt la toate palierele. Totodată, perioadele de izolare i-au făcut pe mulți oameni să înțeleagă importanța mișcării, iar aceștia au început să facă exerciții la domiciliu, deși înainte de pandemie nu erau preocupați deloc de activitatea fizică. După ridicarea restricțiilor, se constată o creștere a numărului celor care ies să facă mișcare în aer liber, iar în acest context, organizatorii evenimentului Sports Festival, care ar fi trebuit să își desfășoare anul acesta cea de-a treia ediție, consideră că este momentul oportun ca autoritățile, companiile și societatea civilă să se mobilizeze pentru a pune bazele unei Strategii de Educație Sportivă și Prevenție.
„Sportul nu este doar despre campioni olimpici, cluburi, federaţii şi sportivi legitimaţi. O societate sănătoasă are programe sportive pentru oamenii obişnuiţi. În confortul casei, tindem să alegem activităţi care nu presupun efort, în detrimentul sănătăţii noastre, iar astfel, sedentarismul va creşte şi mai mult. Avem nevoie de campanii puternice de educare şi motivare. Trebuie să combatem sedentarismul şi să facem sportul dezirabil, cool, ceva la care să visezi”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată de aceștia.
Documentul conține și o serie de măsuri pe care autoritățile, companiile, cadrele didactice, părinți și cluburile sportive ar trebui să le implementeze pentru a promova sportul și activitatea fizică, în general, în rândul oamenilor obișnuiți. Astfel, reprezentanții administrațiilor locale sunt îndemnați să facă o evaluare a locurilor de joacă în aer liber și a bazelor sportive din localitățile pe care le conduc, ținând cont de faptul că „mingea nu se mai poate bate în curtea şcolii sau între blocuri şi maşini parcate”. Aceștia sunt îndemnați să facă investiții în acest sens și să aloce fonduri pentru dotarea școlilor și a sălilor de sport.
În același timp, companiile sunt sfătuite să se implice mai mult în viața comunităților locale și să sprijine cluburile sportive mici, chiar dacă această strategie nu este extrem de eficientă din punct de vedere al promovării imaginii. „Susţineţi copiii cu pasiuni sau performanţe și cluburile sportive cu oameni pasionaţi de mişcare. Ei sunt cei care, ridicându-şi nivelul de trai, vor deveni un element mobilizator şi o portavoce în comunităţile lor. În acest fel faceţi o investiţie în viitor şi prevenţie” – este mesajul transmis de autori inițiativei.
La rândul lor, cluburile sportive se pot implica în atragerea către sport a fanilor, prin provocări lunare, programe de nutriție, întreceri cu premii constând în tricouri cu echipa favorită, autografe de la jucători sau întâlniri cu aceștia. Se poate crea chiar și un club de amatori la care să fie legitimați doar fanii care fac mișcare constant și care astfel îi vor mobiliza și pe alți membri ai galeriei.
În ceea ce privește implicarea părinților, aceștia sunt sfătuiși să își lase copiii să se joace, să alerge și să facă efort. „Copiii trebuie să înveţe să cadă şi să se ridice, iar în momentul în care un copil prinde drag de un sport şi nu mai stă în faţă televizorului pe canapea, am câştigat un cetăţean important în societate. Corpul şi creierul lui se vor dezvolta pentru a face faţă tuturor provocărilor pe care le întâlneşte în viaţă” se mai arată în scrisoarea deschisă semnată de cei de la Sports Festival.
Nu în ultimul rând, profesorii sunt încurajați să le arate copiilor care sunt beneficiile unei vieți active și cât de vast este domeniul sportiv.
În încheierea documentului, autorii reamintesc faptul că România ocupă în acest moment locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește obezitatea infantilă, iar acest fapt ar putea avea consecințe negative grave asupra sănătății viitorilor adulți.