Sibienii primesc bani si reduceri la nota de plata pentru mersul cu bicicleta

Cateva restaurante si firme din oras au adoptat aceasta metoda de recompensare a celor care recurg la acest mijloc de transport, pentru a incuraja miscarea si a combate sedentarismul.

 

biciclete (1)Sibiul confirma, inca odata, ca este un oras aparte al Romaniei, din punct de vedere al civilizatiei si al mentalitatii. Un astfel de exemplu rezida si din faptul ca locuitorii acestui municipiu sunt incurajati intr-un mod inedit sa faca miscare, primind diferite recompense la locul de munca sau la diferite restaurante, daca se deplaseaza cu bicicleta.

Initiativa a prins foarte bine in randul locuitorilor dar si al turistilor, impactul fiind unul pozitiv, atat asupra sanatatii acestora cat si a mediului. Folosind bicicleta, acestia renunta la masini si astfel se reduce poluarea, fapt care, in cele din urma, se rasfrange pozitiv tot asupra starii de sanatate, atat a celor care accepta sa se deplaseze pe doua roti cat si a celorlalti locuitori.

O initiativa de acest fel a luat administratorul restaurantului Kulinarium din Piata Mica. El a decis ca fiecarui client care ajunge aici cu bicicleta sa ii fie acordata o reducere de 10 la suta a notei de plata si spune ca in acest fel a incercat sa pastreze trendul Sibiului de oras verde si, in acelasi timp, sa incurajeze mersul pe bicicleta si, implicit, miscarea.

 

biciclete (3)Si o parte din sibienii care merg la serviciu cu bicicleta beneficiaza de bani pentru fiecare kilometru parcurs, deplasarea fiindu-le decontata chiar  la locul de munca. Aceasta modalitate de recompensa a fost implementata in urma cu trei ani, la nivelul Parohiei Evanghelice din Sibiu. Angajatilor li s-au cumparat atunci biciclete dotate cu kilometraj, pe care acestia le folosesc zilnic pentru a se deplasa la locul de munca sau in interes de serviciu, la finalul fiecarei zile trebuind sa intocmeasca o foaie de parcurs cu numarul de kilometri strabatuti in ziua respectiva. La final de luna, se face calculul distantei totale parcurse, iar pentru fiecare kilometru, angajatii primesc cate 60 de bani.

O initiativa similara exista si pentru angajatii Continental Automotive Systems, care deconteaza cate un leu pentru fiecare km parcurs de angajati in drum spre sau dinspre serviciu. Banii stransi astfel se doneaza in scopuri umanitare.

 

biciclete (2)Mergand pe aceeasi linie, Asociatia Tura in Natura a lansat, in urma cu doua luni, proiectul Sibiu – UnDa Verde pentru Biciclete!”, demers care isi propune promovarea bicicletei ca mijloc de deplasare alternativ, in scopul combaterii schimbarilor climatice si a imbunatatirii calitatii vietii in comunitate.

O prima activitate pe care o va initia asociatia este aceea de a oferi oamenilor cursuri educative, in ceea ce priveste efectele benefice ale mersului cu bicicleta, asupra sanatatii.

Ideea pare sa prinda din ce in ce mai mult la sibieni, astfel ca autoritatile locale au extins initiativa, astfel ca pe langa pistele de biciclete amenajate in oras, in aceasta toamna se vor incheia si lucrarile la pista de biciclete Sibiu – Tropinii Noi – Sibiu, traseu cu o lungime de peste 11 kilometri.

 Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Daca in restul Europei mersul cu bicicleta este un lucru normal, in Romania pare a fi considerat putin degradant. A avea o masina ”tare” cu radio dat la maxim si manele este ”puterea ursului”.
    Poate ca si institutiile de pe la noi, daca ar pune cate un stand de biclete (langa cabina portarului, altfel e posibil sa pleci pe jos acasa) si ar incuraja mersul cu bicicleta, mentalitatea s-ar schimba.
    Astept de mult sa pot merge la serviciu cu bicicleta, dar trebuie creat un minim de conditii, iar soferii sa fie mai atenti (mai multi politisti pe strada ar fi benefic).
    Poate chiar Primaria ar putea sa dea ”tonul la muzica” si in Buzau, centrul orasului fiind deja foarte aglomerat.

Adaugati un comentariu


 

*