Militari răniți în teatrele de operații și persoane cu dizabilități, la startul crosului VeteRUN

La competiție au participat peste 3.000 de alergători, iar unii dintre ei au alergat și pentru a promova o campanie de strângere de fonduri destinate salvării vieții unui copil în vârstă de trei ani.

 

Duminică a avut loc, în București, o nouă ediție a crosului VeteRUN, o competiție de alergare organizată de Ministerul Apărării Naționale, pentru a-i omagia pe cei aproximativ 7.000 de veterani ai Armatei Române care au luptat în cel de-al doilea război mondial și mai sunt în viață la acest moment. A fost vorba de cea de-a patra ediție a evenimentului, care a reunit la start de această dată peste 3.000 de participanți, pentru prima dată, competiția fiind deschisă și pentru persoanele cu deficiențe locomotorii.

Printre participanți s-au numărat, deopotrivă, adulți și copii, alergători cu experiență sau amatori care doresc să aibă un stil de viață activ și au profitat de acest eveniment pentru a se motiva, mai ales că participarea a fost gratuită.

Cei mai mulți dintre participanți s-au înscris la cursa destinată adulților, al cărei traseu s-a întins pe o distanță de 6,7 kilometri, cu startul în parcul Herăstrău.

Probele destinate copiilor între 7 și 17 ani au fost împărțite pe trei categorii de vârstă, distanța pe care concurenții au avut-o de parcurs fiind de doar un kilometru.

 

În premieră, ediția care a avut loc duminică a inclus și o probă destinată concurenților cu deficiențe locomotorii, care se deplasează în scaune rulante. Inițiativa a fost considerată una bine venită și apreciată de cei care astfel au putut demonstra că „nu există limite” atunci când ai voință, iar dovada a fost numărul mare de participanți care au luat startul la această cursă specială.

Printre participanții la cros s-au numărat militari și civili, unii dintre aceștia alergând și pentru anumite cauze umanitare, așa cum a fost cazul militarilor Batalionului 2 Infanterie Călugăreni și ai Batalionului 495 Parașutiști Căpitan Ștefan Șoverth, care au alergat pentru a promova o campanie de strângere de fonduri în beneficiul unui camarad care luptă pentru viața copilului său, în vârstă de trei ani, diagnosticat cu o tumoră malignă în zona bazinului.

 

După o operație și o serie de ședințe de chimioterapie în urma cărora părinții sperau că băiețelul va fi sănătos, medicii au descoperit, din nefericire, o nouă masă tumorală care apasă pe aorta abdominală infrarenală, pe venele renale și pe artere, comprimând vezica urinară a copilului.

Singura speranță este legată de o nouă intervenție chirurgicală într-o clinică din Turcia, însă pentru aceasta, părinții au nevoie de suma de 60.000 de euro. Cei care doresc să ofere un sprijin pentru a-i da o șansă la viață copilului în vârstă de trei ani pot dona în conturile RO 91 RNCB 0669 0356 2882 0001 – Bunget Marius Gabriel, RO 53 BTRL RON CRT 039 255 1301 – Bunget Simona și RO 80 RNCB 0669 0356 2882 0005 Cont EURO Bunget Marius.

La cros au participat și componenții echipei României care va participa la  Invictus Games Haga 2020, eveniment sportiv internațional adaptat pentru militarii răniți în urma participării la diverse operațiuni militare. Cei 58 de militari români răniți în teatrele de operații care fac parte din echipa României și-au început cu această ocazie antrenamentele pentru participarea la această competiție.

 

Din păcate, în această dimineață, Ministerul Apărării Naționale a transmis că alți doi militari români au fost răniți în Afganistan, însă de pare că de această dată nu este vorba de un nou atac al insurgenților, ci de un accident. Cei doi militari răniți se aflau în patrulare în incinta bazei aeriene din Kandahar, iar vehiculul de luptă în care s-a aflau s-a răsturnat, cauzele accidentului fiind în curs de stabilire.

Caporalul clasa a III-a Laurențiu Bogatu și fruntașul Ionuț Burlacu au primit primul ajutor la fața locului, apoi au fost evacuați la spitalul militar din cadrul aceleiași baze. Starea lor de sănătate este stabilă, primul dintre ei fiind deja externat și aflându-se în tabăra din Kandahar a Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei, din care face parte.

Luna trecută, alți patru militari români au fost răniți în Kandahar, evoluția stării lor de sănătate fiind una favorabilă, aceștia primind ieri vizita camarazilor, după încheierea competiției VeteRUN.

 


Adaugati un comentariu


 

*