Patru militari români, răniți în Kandahar

13 aprilie 2019 | 0 comentarii |

Aceștia au fost victime ale unui atac al insurgenților afgani, dar au fost evacuați în siguranță către spitalul militar al Bazei Aeriene Kandahar, iar informațiile legate de starea lor de sănătate sunt încurajatoare, anunță Ministerul Apărării.

 

În timp ce în România un întreg arsenal de tehnică militară, ofițeri, subofiței, medici, paramedici simulau acțiuni de salvare pe timp de război și asigurau sprijin medical continuu în cadrul exercițiului Vigorous Warrior  19, sub coordonare NATO, patru militari români au fost răniți în Afganistan.

În această dimineață, în jurul orei 10.00 (ora României), o coloană de vehicule blindate MRAP (Mine Resistant Ambush Protected –vehicule rezistente la exploziile minelor și protejate împotriva ambuscadelor) operate de militarii Batalionului 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”, aflați în misiune în zona de responsabilitate din Provincia Kandahar, Afganistan, a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat, urmat de un atac cu armament ușor de infanterie executat de insurgenți”, a anunțat Biroul de presă al MApN.

Potrivit aceleiași surse, infanteriștii români au acționat conform procedurilor și au respins atacul insurgent, având sprijin terestru și aerian din partea forțelor americane. Cei patru militari răniți în urma incidentului au fost evacuați pe cale terestră către spitalul militar al Bazei Aeriene Kandahar și toți sunt conștienți și în stare stabilă.

În urma incidentului a rezultat și avarierea vehiculului blindat de tip MRAP cu roller în care se aflau militarii, iar la nivelul batalionului s-a constituit o comisie pentru cercetarea circumstanțelor producerii evenimentului, condusă de șeful de stat major al unității.

 

În urma evaluării medicale, doi dintre militarii internați au fost diagnosticați cu fracturi în zona membrelor inferioare, unul cu traumatism cranian închis și cel de-al patrulea cu fractură toracală.

Cei patru militari români răniți în atac sunt plutonierul Dănuț Donțu și caporalii clasa a III-a Cosmin-Cătălin Goleanu, Cristian Gabăr și Ionel Cristea. Ei fac parte din Batalionul 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei” și sunt în stare stabilă, fiind internați la spitalul militar de tip ROL 3 al Bazei Aeriene Kandahar.

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a precizat printr-un mesaj postat pe Facebook, că informaţiile despre starea de sănătate a celor patru militari români răniţi sâmbătă în Afganistan sunt încurajatoare şi că este în permanenţă informat cu privire la evoluţia acestora. „Patru camarazi ai noştri au fost răniţi în cursul acestei dimineţi, în timpul unei misiuni, în teatrul de operaţii din #Afganistan. Aceştia au primit suportul medical de care au avut nevoie, au fost evacuaţi şi transportaţi la spital, toţi fiind conştienţi. Informaţiile legate de starea lor de sănătate sunt încurajatoare, sunt permanent informat asupra evoluţiei medicale şi le sunt alături, lor şi familiilor acestora, a scris, pe Facebook, ministrul Leş.

Conducerea MApN subliniază că este informată în permanență despre situație și urmărește cu atenție evoluția de sănătate a militarilor.

 

Preşedintele Klaus Iohannis le-a urat „însănătoşire grabnică” militarilor români răniţi în Afganistan, precizând că aceştia dau mereu dovadă de profesionalism şi contribuie la menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, informează Administraţia Prezidenţială.

„Gândurile mele se îndreaptă astăzi către militarii români răniţi în timpul misiunii pe care o desfăşoară în Afganistan. Le urez însănătoşire grabnică şi multă putere să treacă cu bine peste aceste momente critice. De asemenea, familiilor militarilor noştri le transmit că sunt alături de ele şi le asigur că cei dragi primesc cele mai bune îngrijiri medicale. Militarii români dau dovadă întotdeauna de profesionalism, iar dedicarea cu care îşi desfăşoară activitatea în teatrele de operaţii contribuie la menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, a transmis Klaus Iohannis, printr-un comunicat remis de Administraţia Prezidenţială.

 

Și premierul Vasilica Dăncilă a transmis că, împreună cu ministrul Apărării, s-a asigurat că cei patru militari români răniţi în Afganistan primesc cele mai bune îngrijiri medicale. „Sunt alături de militarii români răniţi astăzi în misiunea din Afganistan, care şi-au pus vieţile în pericol luptând pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale. Împreună cu ministrul Apărării ne-am asigurat că eroii noştri primesc cele mai bune îngrijiri medicale. Le doresc sănătate, putere şi îi aşteptăm cu bine acasă, alături de familiile şi de camarazii lor. Mulţumesc încă o dată militarilor români pentru dedicarea, profesionalismul şi patriotismul pe care le dovedesc în cadrul misiunilor la care participă alături de aliaţii noştri”, a transmis premierul Viorica Dăncilă

În aprilie 2018, când a avut loc un atac similar, au fost răniți opt militari români care făceau parte din forțele multinaționale aflate în Afganistan.

Până acum, aproape 200 de militari români au fost răniți în teatrele de operații din Afganistan, iar 29 au fost uciși.

(Sursă foto: MApN – Facebook)

 


Adaugati un comentariu


 

*