Protocol de colaborare româno-ungar, în domeniul transplantului de plămâni

Miniștrii Sănătății din cele două țări au convenit asupra unui memorandum de înțelegere pe acest sector, urmând ca relațiile de colaborare să fie extinse și în domeniul oncologic și cel al achiziției de medicamente și vaccinuri.

 

În cursul zilei de ieri, ministrul sănătății, Sorina Pintea, a efectuat o vizită în Ungaria, însoțită de Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senat și de medicul Radu Zamfir, numit recent în funcția de președinte al Agenției Naționale de Transplant. Principalul motiv al vizitei l-a constituit discutarea condițiilor încheierii unui memorandum de colaborare cu țara vecină în domeniul transplantului pulmonar, fiind vizate totodată și alte sectoare din domeniul sănătății în care autoritățile și medicii specialiști din România și Ungaria ar putea colabora.

În cursul vizitei, Sorina Pintea s-a întâlnit cu omologul său ungar, Miklos Kasler, ocazie cu care acesta i-a prezentat propunerile părții maghiare referitoare la memorandumul de colaborare în domeniul transplantului pulmonar.

Din punctul nostru de vedere, Memorandumul de Înțelegere transmis de partea maghiară este agreat și propunem ca două echipe tehnice din partea ambelor țări să înceapă discuțiile pentru pregătirea detaliilor tehnice ale colaborării”, a declarat ministrul român al Sănătății, Sorina Pintea, la finalul întâlnirii.

 

Sorina Pintea si Miklos Kasler

Pe agenda discuțiilor dintre cei doi miniștri ai Sănătății s-au aflat și subiecte legate de colaborări și în alte domenii, precum oncologia sau achiziția comună de vaccinuri și medicamente, astfel ca prețurile plătite pe cantități mai mari să fie mai mici decât cele pe care le-ar plăti fiecare țară în parte.

Totodată, ministrul român al Sănătății a declarat că încheierea acestui nou memorandum de colaborare în domeniul transplantului pulmonar face parte din demersurile pe care ministerul le desfășoară pentru a asigura tratamentul necesar pacienților care au nevoie de transplant pulmonar, în condițiile în care pe listele de așteptare din țară se află mai multe cazuri complexe care au nevoie urgent de o rezolvare.

În luna aprilie a anului trecut, după un lung șir de scandaluri, în România a fost începută activitatea de transplant pulmonar, prima intervenție de acest gen având loc la spitalul Sfânta Maria, singurul centru acreditat, deocamdată, pentru astfel de operații.

 

Sorina Pintea si Fusun Aramaz

Până la finele lui 2018, în România au fost efectuate patru transplanturi pulmonare, principala problemă, la fel ca și în cazul altor categorii de transplant, fiind lipsa donatorilor. De aceea, autoritățile române face demersurile necesare pentru a colabora cu agenția Eurotransplant și intenționează încheierea de astfel de protocoale și cu alte state, pentru a se găsi mai ușor donatori compatibili pentru pacienții români. Pe principiul reciprocității, țara noastră poate ajuta pacienți din străinătate, în cazul în care nu se găsesc primitori compatibili din pe lista de așteptare din România.

Sorina Pintea a mai declarat că se poartă discuţii cu Eurotransplant, iar preşedintele ANT, Radu Zamfir, urmează să trimită o scrisoare de intenţie pentru aderarea la această organizaţie.

Săptămâna trecută, ministrul Sorina Pintea a mai avut o întâlnire la sediul ministerului cu ambasadorul Turciei la București, Fusun Aramaz, subiectul discuțiilor constituindu-l posibilele domenii de colaborare între cele două țări, în baza acordului de cooperare încheiat în luna octombrie a anului trecut, ce vizează înființarea unui comitet mixt româno-turc pentur stabilirea priorităților de cooperare.

 


Adaugati un comentariu


 

*